Privođenje osumnjičenog za ubistvo Markovića / - С.Бољевић
07/04/2024 u 22:58 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kočan govorio o sačekušama: Za ubistvo ponuđeno 70.000 eura, metu čekali četiri dana u napuštenom objektu

Haris Kočan, osumnjičeni za ubistvo svog navodnog saradnika Radovana Markovića, pred tužilaštvom je detaljno govorio o tom zločinu i o likvidaciji koju je imao zadatak da izvrši.

On je kazao da mu je za ubistvo, za sada NN lica, ponuđeno do 70.000 eura.

Naveo je  i da su tri, četiri dana u napuštenom objektu kod mjesta Meterizi čekali da naiđe meta. Tvrdi da je slučajno upucan Marković. Priznao je i da je imao zadatak 2023. godine da ispali zolju na određenu metu.

(VIDEO) EKSKLUZIVNO: Snimak osumnjičenog za paljenje vozila nakon ubistva u mjestu Meterizi

Podsjećamo tada  su napadnuti Igor Mašanović i Nikola Drecun

Kočan i Burda,kao i sada pokojni Marković, prema evidenciji policije dovode se u vezu sa škaljarskim klanom.

Prema navodima Višeg državnog tužilaštva, osumnjičeni Haris Kočan je  3.aprila s umišljajem ubio Marković Radovana.

- Na način što je dok se sa oštećenim nalazio u PMV marke Mini Cooper Countryman" sive boje, italijanskih registarskih oznaka, sjedeći na zadnjem sjedištu, a oštećeni na mjestu vozača, dok je vozilo bilo u pokretu, iz vatrenog oružja - automatske puške, koju je prethodno uzeo od okrivljenog Burga Vanje, za sada nepoznate marke i kalibra, koju je neovlašćeno držao i nosio na javnom mjestu, a čije držanje je zabranjeno građanima suprotno članu 5 stav 1 i čl. 33 st.1 Zakona o oružju (Sl. list CG br. 10/2015 od 10.03.2015 godine), ispalio više projektila u pravcu oštećenog, od kojih su dva projektila pogodila oštećenog u predjelu leđa, nanoseči mu tom prilikom prostrelne rane, od kojih je kod oštećenog nastupila smrt - navodi se u dokumentu iz istrage u koji je portal Dan imao uvid.

Šćepanović: Kočan i ubijeni Marković planirali izvršenje teškog krivičnog djela na štetu suprotstavljene OKG

Tužilaštvo dalje navodi da je okrivljeni Burda Vanja u istom vozilu sjedio na mjestu suvozača, držeći ispred sebe automatsku pušku, a kako bi pomogao osumnjičenom Harisu Kočani  u prikrivanju sredstava kojima je izvršio krivično djelo ubistvo i nastalih tragova od istog, benzinom posuo vozilo u kojem su se prethodno sva trojica nalazili, upaljačem napravio plamen koji je izazvao požar na vozilu.

- Okrivljeni Kočan Haris je u svojoj odbrani priznao izvršenje krivičnog djela za koje se tereti i u bitnom naveo da se sa Marković Radovanom slučajno upoznao, kada mu je predložio da za njega odradi neki posao, što je prihvatio, nakon čega su se sreli kod pasarele u naselju Zabjelo, u Podgorici, gdje mu je Marković rekao da treba da odradi posao oko lišenja života nekih lica, nije mu navodio imena istih, ali mu je dao mobilni telefon, kao i šifru da bi ušao u njega, tačnije u program na telefonu u kojem će mu stići poruka - dio je navoda iz tužilačke istrage.

image

privodjenje haris kocan vanja burda

- SRDJAN BOLJEVIC
image

privodjenje haris kocan vanja burda

- SRDJAN BOLJEVIC

Dalje se u dokumentu navodi da  se "potom ponovo našao sa njim na istom mjestu, Marković je došao vozilom „Golf 6" sive boje, barskih registarskih oznaka, kada su se dogovorili da nastave komunikaciju preko telefona porukama, pa su se opet sreli nakon tri dana kada mu je Marković prvi put saopštio da bi za izvršenje ubistva trebao da mu da novac u iznosu od 40.000,00 € do najviše 70.000,00 €, a kojom prilikom su se dogovorili da za par dana okrivljeni dođe sa svojim stvarima na isto mjesto, gdje će ga čekati i da odatle idu na neko mjesto na kojem treba da sačekaju dolazak lica koja treba da liše života".

Dana 28.03. ili 29.03.2024., prema navodima istrage u koje je portal Dan imao uvid, Burda je izašao iz svog stana sa putnom torbom u kojoj su se nalazili garderoba, hrana i voda, a sa Markovićem se našao na istom mjestu kao i ranije, ali je tom prilikom došao sa vozilom „Mini cooper" miš sive boje i sa istim je okrivljeni odatle upravljao sporednim putevima, izbjegavajući nadzorne kamere. 

- U jednom napuštenom objektu, u mjestu Meterizi, su proveli tri - četiri dana, čekajući da naiđe meta, a prethodno je provjerio automatsku pušku i karabin koje je sa sobom donio u gepeku vozila Marković. Pojasnio je da je prvog dana po dolasku u mjestu Meterizi, Marković pošao vozilom po još jedno lice i ubrzo sa njim došao, kada je vidio da se ispred suvozačkog mjesta, na kojem je to lice sjedjelo, nalazi automatska puška, ali istu nije provjeravao. Nakon što je Marković telefonom obaviješten da se meta kreće, uputili su se vozilom ka glavnoj ulici, Marković je upravljao vozilom, nepoznati muškarac se nalazio na mjestu suvozača i kod sebe držao automatsku pušku, dok je on sjedio iza suvozača, a automatska puška i karabin su se nalazili na sjedištu iza sjedišta vozača - dio je tvrdnji Kočana koje je iznio pred tužiocem.

Kočan osumnjičen i za pokušaj ubistva Drecuna i Mašanovića u novembru prošle godine

image

Ubistvo Radovana Markovića u mjestu Meterizi

- FOTO: ŽELJKA BOJANIć, PORTAL DAN

Dalje je naveo da "dok su se vozili nepoznato lice mu je dodalo svoju automatsku pušku, kako bi je provjerio i tom prilikom mu rekao da je ista zakočena, pa je on uhvatio za dršku, a metalni dio iste se zaglavio u dijelu naslona između sjedišta vozača i suvozača i kada je istu uhvatio kako bi je provjerio, slučajno je stisnuo obarač, kada je počela rafalna paljba iz puške, ispaljeno je šest do osam metaka, a u tom momentu je cijev puške bila usmjerena u pravcu Markovića, kada je Marković zaustavio vozilo, a on primijetio da je pogođen u predjelu desne ruke, a potom i u predjelu šake".

- Izašla su sva trojica iz vozila, rekao je trećem licu da zapali auto, a on i Marković su prešli magistralu i tada je vidio da Marković ima povredu u predjelu grudnog koša, pa ga je naslonio na jedno drvo, pokušavajući da mu pomogne, a kako je vidio da otežano diše i da mu ne može pomoći, odlučio je da pođe do glavne ulice i potraži pomoć, a kada je krenuo da ide odbacio je svoju kapu, medicinsku masku, rukavice i kutiju cigareta, a za to vrijeme je vidio da je nepoznati mškarac iz njihovog društva sa mjesta gdje je prethodno došao, tačnije u blizini oštećenog Markovića, pobjegao uskim putem u nepoznatom pravcu. Takođe je naveo da je po izlasku na glavni put ugledao policijske službenike kojima je i rekao gdje se nalazi povrijeđeno lice - navodi se u dokumentu u koji je portal Dan imao uvid.

Mašanović i Zurovac tvrde da im službe bezbjednosti crtaju metu

Prema podacima iz tužilačke istrage "okrivljeni Kočan Haris je u svojoj odbrani naveo i da je u novembru 2023. godine angažovan od strane nekog lica kako bi za novac lišio života neka takođe nepoznata lica, kada je aktivirao napravu zolju, kojom je zakačio vozilo Audi" crne boje.

- Pri čemu je pojasnio da mu je neko drugo lice, pored ovog koje ga je angažovalo, pokazalo gdje treba da postavi zolju, što je i učinio u nekom naselju blizu Cetinja, te da je nakon što je istu aktivirao i nakon što je vozilo marke Alfa" koje je koristio za izvršenje tog djela, a koje mu je obezbijedio muškarac koji ga je angažovao za to, ubacio u rijeku Moraču, sačekao ga vozilom nepoznati muškarac, koji ga je odvezao do određenog mjesta- navodi se u dokumentu.

U svojoj odbrani okrivljeni Burda Vanja, prema navodima iz tužilačke istrage je naveo da je u Crnu Goru došao bez svoje volje, da su ga dok je bio u nekoj šumi u Srbiji vozilom Mini cooper" u Crnu Goru dovezli muškarac plave kose koji je upravljao vozilom, dok se na mjestu suvozača nalazio muškarac crne kose, sa kojima je boravio kod nekog napuštenog objekta.

- Da  se predmetnom prilikom nalazio u vozilu Mini cooper na mjestu suvozača, da je dodao automatsku pušku koju mu je prethodno dao muškarac sa tamnom kosom koji je sjedio na zadnjem sjedištu, a kako bi je otkočio, te da je nakon sedam osam sekundi čuo pucnje, nije znao odakle dolaze, ali je ubrzo vidio dva muškarca iz njegovog vozila, čija imena ne zna, kako prelaze ulicu, kada mu je muškarac sa tamnom kosom dobacio pištolj i rekao da ga se riješi, a takođe mu je rekao da zapali vozilo, pa je on iz gepeka uzeo kanister sa benzinom, kojim je posuo auto i izazvao plamen - dio je iskaza ovog osumnjičenog.

Dalje je, prema pomenutom dokumentu, Burda kazao da je  pobjegao kroz šumu.

- Gdje se skrivao i narednog dana kada je izašao na ulicu, zaustavljen je od strane policijskih službenika kojima je sam predao pištolj, pri čemu je pojasnio da se tokom boravka u šumi gdje se skrivao, povrijeđivao na trnju - navodi se u tužilačkom dokumentu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 21:56