/ foto: ivan petrović
21/11/2022 u 11:45 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kod "kavčana" jutros u zidu zatvorske sobe pronađen još jedan telefon

Kada je u pitanju doturanje nedozvoljenih predmeta putem prebačaja u prostoru unutar kompleksa UIKS-a, ističu da je veličina kompleksa od 33 hektara koja se graniči sa privatnim imanjima

U spuškom zatvoru jutros je, od strane službenika, pronađen još jedan mobilni telefon, saznaje portal Dan iz UIKS-a. Prema nezvaničnim saznanjima, radi se o zatvorskoj sobi, Istražni zatvor, u kojoj borave "kavčani".

Pretresi u ZIKS-u: U zidu zatvorske sobe pronađen "štek" za mobilne telefone ?

Podsjećanja radi, 19. novembra pronađeno je više mobilnih telefona, kao i određeni suplementi i bodež u istražnim prostorijama pritvorenika. Zatvorski službenici su, prema tada nezvaničnim saznanjima, u jednoj od zatvorskih soba pronašli u zidu "štek" u kojem su bili sakriveni mobilni telefoni.  Zbog toga je ta prostorija "rasformirana", a četiri pritvorenika su raspoređena u druge prostorije.

Podsjećamo, u poslednje vrijeme pretresima u istražnom djelu spuškog zatvora, oduzeta je veća količina nedozvoljenih predmeta. Među njima je, do sada za dva mjeseca, oduzeto i oko 60 mobilnih telefona. 

Uprava UIKS-a preduzima sve neophodne radnje iz njihove nadležnosti u cilju očuvanja bezbjednosti u zatvoru i smanjenju i sprečavanju držanja nedozvoljenih predmeta od strane pritvorenih i zatvorenih lica. 

(FOTO) Klanovi na sve načine pokušavaju da naruše mir u ZIKS-u: Telefone švercuju i u šerpi

Kako je pisao portal Dan, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u pretekloj nedjelji uslijed sprovedenih planiranih preduzetih operativno-taktičnih akivnosti službenika obezbjeđenja pronađena je i oduzeta veća količina nedozvoljenih materija, stvari i predmeta. Iz UIKS-a su poslali i fotografije na kojima je prikazano kako klanovi pokušavaju da naruše mir u zatvoru, pa čak i u dnu šerpe švercuju telefone.

Kako navode iz UIKS-a, riječ je o nedozvoljenim sredstvima koja su pronađena kako unutar samih prostorija gdje su smještena lica lišena slobode (u tzv. štekovima), a način doturanja jeste putem prebačaja spoljne ograde kompleksa UIKS-a, unosom stvari od strane posjetilaca u koje se nedozvoljeni predmeti i materije skrivaju na poseban način, a u prethodnom periodu zabilježeni su i slučajevi doturanja navedenih stvari od strane pojedinih službenih lica.

- Kada su u pitanju ove radnje od strane službenih lica, protiv istih su pokretani disciplinski postupci i u odredenom broju okončanih disciplinskih postupaka izricana je disciplinska mjera prestanak radnog odnosa. O svemu navedenom obavještavana je policija i nadležno tužilaštvo a radi eventulanog preduzimanja radnji i mjera iz njihove nadležnosti- rečeno nam je juče iz UIKS-a.

Kada je u pitanju doturanje nedozvoljenih predmeta putem prebačaja u prostoru unutar kompleksa UIKS-a, ističu da je veličina kompleksa od 33 hektara koja se graniči sa privatnim imanjima, dužina spoljne ograde od tri kilometra, te ograničeni ljudski i materijalni resursi službe, obezbjeđenja, pogoduju organizovanom djelovanju u doturanju nedozvoljenih stvari i materija.

- Naime, u ovim slučajevima riječ je o djelovanju organizovanih kriminalnih grupa koje posjeduju značajnu logistiku, očigledno neogranična finansijska sredstva koja su usmjerena u pravcu omogućavanja posjedovanja licima lišenim slobode nedozvoljenih stvari i materija, Na primjer, sami mobilni telefoni kao nedozvoljeni tehnički predmeti mogu služiti za omogućavanje nesmetanih komunikacija i eventualno nastavljanje organizovanja i preduzimanja nedozvoljenih radnji van zatvora, dok ostale materije ili predmeti koje se doturaju licima predstavljaju benefit koji se ostvaruje uslijed ilegalne trgovine i zloupotreba po različitim osnovima u lancu unosa istih unutar UIKS-a- naveli su ranije iz UIKS-a.

Nadalje, kako napominju, svakodnevne službene radnje službenika obezbjeđenja koje rezultiraju oduzimanjem nedozvoljenih predmeta, prekidanjem lanaca doturanja, izmještanjem lica u sobe gdje se izvršavaju disciplinske mjere-samice, promjene u programima tretmana i izmještanjem zatvorenika u djelove zatvora gdje je pojačno obezbjeđenje praćene su i različitim vidovima pritiska od strane neformalnih lidera, koje se ogledaju i u sve ozbiljnijim vidovima prijetnji, različitim vidovima neprijatnosti sa kojim se profesionalni službenici suočavaju i izvan posla, a sve sa ciljem da ostvare nedozvoljeni benifit.

- Osim ovih vidova, operativnim radom sve više je saznanja koja ukazuju na planirano vršenje pritiska na Uprave zatvora kroz raznorazne vrste i vide štrjakova pripadnika pojednih kriminalnih grupa, pod plaštom i izgovorom o povredi njihovih prava i neprofesionalnom odnosu prilikom pretresa prema posjetiocima-ti članovima njihovih porodica koje dolaze u UIKS-a, a sve sa ciljem kako bi se planirane kontrole, i zatvoreni kanali doturanja otvorili, dodaju iz oni.

S tim u vezi menadzment Uprave za izvršenja krivičnih sankcija obavještava javnost da će i u narednom periodu nastaviti borbu sa svim vidovima nedozvoljenih aktivnosti koje su u prvom redu usmjerene od strane organizovanih kriminalnih grupa sa ciljem urušavanja stanja bezbijednosti unutar i izvan UIKS-a, te omogućavanja benifita za odredene pojedince ili grupe zatvorenika pripadnika određenih kriminalnih grupa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:13