Министарство правде / фото: Радоје Живковић
30/04/2022 u 17:41 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Код куће "робијао" 281 осуђеник

У 2021. години запримљено jе ради извршења 261 предмет за извршење казна рада у jавном интересу, 317 казни затвора у просториjама у коjима осуђени стануjе, те три условне осуде са заштитним надзором

У Црној Гори је током 2021. године казну затвора у просториjама у коjима осуђени стануjе извршавало 281 осуђено лице, од чега jе 271 казна успjешно завршена, показују подаци Министарства правде и људских права. Како наводе у том ресору успjешно су извршене 282 казне рада у jавном интересу, урачунаjући и предмете коjи су прениjети из раниjих година.

– Спроведено jе 120 контрола извршења казни рада у jавном интересу, на начин што jе извршена непосредна провjера код правних лица, организациjа код коjих осуђена лица извршаваjу казну – наводе у министарству.

У складу са Законом о извршењу казни затвора, новчане казне и мjера безбjедности министарство jе одлучивало у шест предмета по захтjевима за прекид извршења казни затвора.

– У два предмета jе усвоjен захтjев, у jедном jе захтjев дjелимично усвоjен, у два предмета захтjев jе одбиjен, док jе у jедном предмету дошло до обуставе поступка. У 2021. години запримљено jе ради извршења 261 предмет за извршење казни рада у jавном интересу, 317 казни затвора у просториjама у коjима осуђени стануjе, три условне осуде са заштитним надзором, 14 мjера безбjедности забрана приближавања, двиjе мjере безбjедности удаљење из стана или другог простора за становање, осам захтjева за сачињавање процjене криминогених фактора за окривљена лица, тj. за доставу суду извjештаjа у кривичном поступку – наводи се у извјештају о раду министарства који је верификовала и Влада.

Подниjето 37 молби за помиловање

Министарство констатује да је лани подниjето 37 молби за помиловање, од коjих су три одбачене, а у два предмета jе обустављен поступак сагласно Закону о помиловању. Предсjедник Црне Горе донио jе 35 одлука узимаjући у обзир предмете коjи су прениjети из раниjег периода.

У 2021. години, Предсjедник Црне Горе jе одлучивао о 40 молби за помиловање осуђених лица и донио jе 37 одлука коjима ниjе уважио молбе за помиловање и три одлуке коjима jе уважио молбе за помиловање.

У 2021. години Министарство правде, људских и мањинских права jе преко овлашћених службених лица за контролу извршења казни затвора и мjера безбjедности, извршило осам контрола рада Управе за извршење кривичних санкциjа, у диjелу пружања здравствене заштите, третмана затвореника, као и поступања запослених у Управи за извршење кривичних санкциjа према затвореницима, на основу коjих контрола jе УИКС-у наложено отклањање утврђених неправилности.

– Поднесено jе 47 притужби од стране затвореника, од коjих jе по 41 притужби поступило Министарство правде, људских и мањинских права док се у односу на шест притужби огласило ненадлежним и упутило jе надлежном органу. Од укупног броjа притужби по коjима jе Министарство правде, људских и мањинских права поступило 37 предмета jе завршено, док jе за четири предмета поступак у току. Одлучуjући у другостепеном поступку, по жалби на првостепена рjешења Управе за извршење кривичних санкциjа о дисциплинском кажњавању затвореника, дониjета су 173 рjешења, од чега су 164 жалбе одбиjене као неосноване, а девет жалби jе усвоjено и поништено првостепено рjешење. Против 42 другостепена рjешења покренут jе управни спор пред Управним судом. Од укупног броjа подниjетих тужби 30 тужби jе одбиjено, док jе поступак у 12 предмета у току – наводе у министарству.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 03:40