/ - FOTO: ARISTEGUINOTICIAS.COM
08/01/2024 u 16:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kolumbija i Ekvador razbili kriminalnu mrežu: Sarađivali sa balkanskim kriminalcima, mjesečno švercovali po pet tona kokaina

Procjena kolumbijske policije je da su narko šverceri iz Meksika i Balkana godišnje zarađivali godišnje po dvije milijarde dolara

Vlasti Kolumbije i Ekvadora saopštile su juče da su razotkrili operacije narko klanova koji su mjesečno iz tih zemalja u Sjedinjene Američke Države i Evropu slali do pet tona kokaina. Osim južnoameričkih švercera, u operacije su bili umiješani i kriminalci sa Balkana, pišu kolumbijski mediji.

Procjena kolumbijske policije je da su narko šverceri iz Meksika i Balkana godišnje zarađivali godišnje po dvije milijarde dolara. Prethodno, tokom 2023. godine, u Ekvadoru je zarobljeno šest Kolumbijaca i 22 Ekvadorca koji su bili dio organizacije i zaplenjeno 2,7 tona kokaina.

Operacija "Gran Fenix" zaključena je u subotu, nakon godine u kojoj je uhapšeno šest državljana Kolumbije i 22 Ekvadora, koji su bili dio orgaizacije od koje je zaplijenjeno 2,7 tona kokaina, piše portal Aristegui noticias.

- U potpunosti smo razbili organizaciju šverca droge. Ovom operacijom spriječilo se mjesečno slanje po pet tona kokaina- kazao je na konferenciji za medije zamjenik direktora Nacionalne policije Kolumbije Nikolas Zapata.

Kolumbija se smatra vodećim svjetskim proizvođačem kokaina. Predsjednik te države Danijel Noboa obećao je da će se suočiti sa porastom kriminala u svojoj zemlji, gdje sukobi narko klanova u naglom porastu posljednjih godina.

Usjevi listova koke u Kolumbiji dostigli su rekord od 230.000 hektara u 2022., 13 odsto više nego prethodne godine, dok je potencijalna proizvodnja kokaina porasla za 24 odsto na 1.738 metričkih tona godišnje, prema Uredu Ujedinjenih nacija za borbu protiv droga i kriminala.

Bezbjednosni izvori tvrde da je Ekvador postao jedna od najvažnijih izvoznih platformi za kokain proizveden u Kolumbiji.

Predsjednik Ekvadora Danijel Noboa obećao je da će se suočiti sa porastom kriminala u svojoj zemlji, gdje je nasilje koje se pripisuje grupama za trgovinu drogom naglo poraslo poslednjih godina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. april 2024 08:40