Зграда судског савјета / фото: Срђан Бољевић
22/04/2022 u 14:39 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комисија за етички кодекс: Судија Кликовац покушао да врши утицaј на колегу

Судија Срђан Кликовац оглушио о члан 7 став 8 Етичког кодекса, којим је прописано да се судија не смије користити својим позивом, службеним положајем и угледом да би унаприједио своје приватне интересе

Комисија за етички кодекс судија утврдила је да је судија Управног суда Црне Горе Срђан Кликовац користећи свој положај покушао да врши утицај на поступајућег судију у прекршајном предмету који се води против њега, чиме је повриједио Етички кодекс судија. Ово је друга одлука у којој је констатовано да овај судија крши прописе струке.

У одлуци комисије Судског савјета, у коју је "Дан" имао увид, прецизирано је да се судија Кликовац оглушио о члан 7 став 8 Етичког кодекса, којим је прописано да се судија не смије користити својим позивом, службеним положајем и угледом да би унаприједио своје приватне интересе.

– Овакав закључак произилази из чињенице да је именовани судија, иако окривљен у прекршајном поступку, у два наврата долазио у канцеларију поступајућег судије, позивао га телефоном и износио детаље о томе шта се десило критичног дана, са циљем да представи своју верзију догађаја, на који начин је вршио непримјерен утицај на судију Рајка Радуловића, из којег разлога је исти поднио захтјев за изузеће од поступања у конкретном предмету – наводи се у недавно донијетој одлуци Комисије за етички кодекс судија.

Комисија је цијенила наводе из изјашњења судије Кликовца, али је нашла да нијесу од значаја за доношење другачије одлуке. Кликовац је у изјашњењу навео да није телефоном позивао судију Радуловића и да је само једном дошао у Суд за прекршаје како би извршио увид у списе предмета. С друге стране, судија Радуловић је у захтјеву за изузеће у прекршајном поступку који се води против Кликовца навео да је он у два наврата долазио у његову канцеларију и више пута га позивао телефоном ради ургенције у предмету.

Иницијативу за покретање поступка за утврђивање повреде кодекса струке од стране судије Кликовца поднио је Митар Маговчевић, наставник разредне наставе у подгоричкој Основној школи "Бранко Божовић". Наиме, у Суду за прекршаје у Подгорици треба да почне поступак против судије Кликовца и Маговчевића због кршења Закона о јавном реду и миру.

И у фебруару прошле године Комисија за етички кодекс судија утврдила је да је судија Кликовац прекршио Кодекс јер је упућивао пријетње и увреде наставнику Маговчевићу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 12:21