/ - Кашћелан, Звицер
07/02/2022 u 12:50 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Контрола оптужнице: Поступак против Кашћелана, Звицера и других резултат притиска извршне власти

Предмети који су дати од стране ЕУРОПОЛА не могу бити докази. То вам је буквално и у самом допису написано, да се ти дописи могу користити у оперативне сврхе...Оперативни подаци могу да буду само у истрази, нагласио је Ђукановић

Оптужница против Слободана Кашћелана, Радоја Звицера и још једанаест особа заснована је на оперативној информацији о "СКАЈ" комуникацији која по закону Црне Горе али и актима међународне правне помоћи не може да буде доказ у кривичном поступку. То је став одбране оптужених у овом предмету који је у јавности познатији као још један поступак против  "кавчана".

Одбрана је била изричита и указала на низ, како тврде, неправилности и кршења прописа и закона када је у питању комуникација за коју СДТ тврди да је обављена од стране оптужених. Такође, навели су да нема материјалних и биолошких доказа да је оштећени Никола Станишић убијен. Адвокати су истакли да је једина исправна и законита ствар у овом предмету одлука судије Башовића када је утврдио да нема основа за притвор.

Адвокати су били сагласни да је "СКАЈ"  комуникација  једниа ствар коју је СДТ у овом поступку представио као наводни доказ. Они су били усаглашени и по питању става да овај поступак треба да се обустави. Адвокати су нагласили да је "Скај" комуникацију СДТ добило од Управе полиције а полиција од ЕУРОПОЛА. Навели су да СДТ прије тога није водило истрагу. Указали су да не може прво да се хапси па онда да се води истрага. Нагласили суд а у тој операцији није учествовала Црна Гора већ да је то рађено за друге предмете других земаља, учествовале су Француска, Холандија и Белгија. Нагласили су да се ради о "сировом" материјалу гдје ништа није назначено.

Оптужени негирали кривицу

Оптужени који се у овом предмету налазе у притвору, негирали су извршење кривичних дјела за која се терете. 

-Нисам крив и немам кривице. Ово је чиста измишљотина-нагласио је Слободан Кашћелан.

Оптужени Владимир Вучковић је казао да је сагласан са адвокатима и да не призаје кривицу. Додао је да није члан ни једне криминалне групе.Кривицу су негирали и Кжић и Перуновић.

Остали оптужени су у бјеству и суди им се у одсуству.

Адвокатица Бојана Франовић је суду предочила о каквом се материјалу у списима предмета заправо ради и навела да ЦД који је добила од СДТ-а представља ексел табелу коју свако може да преправи а  у шта се и лично увјерила. Тиме је нагласила да  је вјеродостојност тог материјала изузетно упитна.

-У овом поступку није испуњен услов за суђење пред независним и непристрасним судом...Сматрам да је до покретања поступка на овакав начин дошло искључиво због притиска од стане извршне власти на судску. И након свих немилих догађаја, који су услиједили након одлуке судије Башовића да нема основа за притвор, сумњам да ће мој брањеник имати право на правично суђење. Нарочито због чињенице да је изостала реакција суда када је брутално нападнут судија за истрагу.-казала је између осталог Франовић.

И адвокат Драгољуб Ђукановић указао је на, како сматра, низ неправилности када је у питању једини материјал за који СДТ наводи да је доказ а то је СКАЈ комуникација.

-Предмети који су дати од стране ЕУРОПОЛА не могу бити докази. То вам је буквално и у самом допису  написано, да се ти дописи могу користити у оперативне сврхе...Оперативни подаци могу да буду само у истрази. Апсолутно бих се сложио са ставом судијер Башовића да није било ни мјеста притвору...-казао је између осталог Ђукановић.

Адвокат Милош Вуксановић је истакао да је сагласан са свиме што су Франовић и Ђукановић навели и додао да нема доказа ни  да је оштећени убијен ни да се радило о  тешком извршењу ток кривичног дјела.

-СДТ је морало да има налаз обдукције, вјештака, да вјештак утврди  начин настанка смрти, узрок смрти, до чека је тај узрок довео, шта је изазвао...Нема тога. Нема обудукционог налаза...Предмет не садржи ни један материјални ни биолошки доказ о смрти оштећеног- додао је Вуксановић.

Адвокат Марко Радовић је био сагласан са колегама.

-Ви сте, Вијеће, када сте одлучили да се укине одлука судије Башовића и оптуженима одреди притвор, навели да ће СДТ у истрази која слиједи приложити јасније информације. Дали сте шансу тужиоцу да прикупи доказе. Данас се оптужница своди на истим оперативним информацијама које не могу по закону бити доказ. Тужилаштво је Француској послало замолницу да исте оперативне информације које је ЕУРОПОЛ доставио Управи полиције, достави њима као доказ. Јасно је наведено и у допсиу и у закону да оперативне информације могу служити за истрагу, не као доказ. Прво је морало да се води истрага, да се скупе докази па онда да се неко оптужи а не обрнуто. Скинули су комуниакцију па су онда одредили ко је шта причао и зашто...-казао је између осталог Радовић.

Адвокат који заступа оптуженог Милана Кнежевића казао је да се овим послом,што као адвокат што као судија, бави 60 година и да овај поступак представља "кукавичје јаје за црногорске судове". Он сматра да овакав поступак не памти црногорско правосуђе.

-Нема доказа...Овдје нема ништа законито осим одлуке судије Башовића(мислећи на одлуку да нема основа за притвор). Очекујем само једно, да не подлегнете притисцима. Из пуних уста могу вам рећи да се тужилаштво бавило ничим...Да видим тога ко ће и на који начин преквалификовати оптужницу и д ати јој судски доказ..У задње вријеме се олако људи шаљу у притвор..одлуке се лако доносе. А при томе нико не води рачуна о закону, људским правима и слободама. Не може се прво хапсити па након тога доказивати- казао је између осталог адвокат Данило Мићовић освнувши се на оптужницу и на оно што је представљено као доказ.

Оптужница Специјалног државног тужилаштва 

Специјално тужиластво подигло је оптужницу против Слободана Кашћелана (58) и његове тринаесточлане криминалне организације одговорне за тешко убиство Николе Станишића, потврђено је из подгоричког Вишег суда.

Поред Кашћелана на оптужници се нашао и високопозиционирани припадник кавачког клана Радоје Звицер (49), затим Радоје Живковић (35) из Никшића, Милан Вујотић (39) из Подгорице, Драган Кнежевић (40) из Котора, Владимир Вучковић (45) из Никшића, Срђан Јуришевић (48) из Тивта, Здравко Перуновић (45) из Никшића, Милош Радоњић (45) из Котора, (38) из Котора, Дарко Прелевић (30) из Пљеваља, Александар Драгићевић (35) из Подгорице, Зоран Кажић (45) из Подгорице и Милан Кнежевић (43) из Подгорице.

СДТ је раније нап рес конференцији за медије саопштило да сумњају да је Подгоричанин Никола Станишић убијен почетком августа 2020, а да је његово тијело уништено на за сада непознатој локацији. Станишић био близак шкаљарском клану.

 

Суд ће у законом предвиђенпм року одлучити о овој оптужници.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:25