konatar ziks / - DAN
11/11/2021 u 14:09 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Контрола оптужнице против "шкаљараца": Из затвора планирали ликвидацију Беливука и Миљковића

Они су планирали да Беливука и Миљковића " треба убити док буду чекали у реду за чекирање карата"

У подгоричком Вишем суду и данас је одложена контрола оптужнице  за планирање ликвидације Вељка Беливука и Марка Миљковића на аеродрому Тиват. Оптужени Јанко Вукадиновић није прихватио да се овај процес одржи без присуства његовог адвоката Дамира Лекића који је био оправдано био одустан јер је био ангажован по другом предмету.

Подсјећамо, ранија конторла оптужнице је била одложена јер је, како је тада предсједник Вишег суда Борис Савић саопштио,  Вукадиновић био позитиван на коронавирус.

ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Шкаљарци планирали да "одеру" Беливука и Миљковића, "метак у главу" па бјекство у шуму

Поред Вукадиновића на оптужници су Радован Станишић, Милета Јовановић, Алмира Мујахоџић, Момчило Милић и Душан Ивановић.

Специјално државно тужилаштво у овом поступку обезбједило је свједока сарадника и заштићеног свједока кодног назива Каменко Куч.

Према наводима оптужнице, у којој је портал Дан раније имао увид, Вукадиновић се терети да је  са НН особом крајем 2019. године формирао криминалну организацију ради вршења тешких кривичних дјела.

Тако, према наводима тужилаштва, Вукадиновић и Каменко Куч су уз помоћ Станишића 22. јунуара планирали да ликвидирају Беливука и Миљковића на тиватском аеродрому, када су требали да полете за Београд после посјете вођи кавачког клана Радоју Звицеру.

Из затвора планирао ликвидације

Специјални тужилац Саша Чађеновић потврдио је раније писања „Дана“ да је спријечена планирана ликвидација импровизованом експлозивном направом. Према незваничним информацијама, СДТ терети Јанка Вукадиновића да стоји иза планираних ликвидација која су требале да буду извршене у Подгорици и Тивту. Ради се о експлозивој направи велике разорне моћи, убојно дејство у пречнику 100 метара, укупне тежине 5,8 килограма, од чега су у исту била смјештена око 3,2 килограма пластичног експлозива.

Према до сада прикупљеним доказима, била је припремљена за качење на кров возила у покрету. Ухапшени су Т.Х., М.М. и И.Д. због сумње да су извршили кривична дјела стварање криминалне организације, а Т.Х. и М.М. су осумњичени и за недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

У предмету под радним називом „Мета 1“, службеници СБПОК, у сарадњи са колегама из херцегновске и подгоричке полиције, спријечили су дјеловање криминалне организације која је имала за циљ да убије најмање три особе.

– Једно лице је требало да буде лишено живота у Подгорици 22. јануара, док су друга два лица требало да буду лишена живота на аеродрому у Тивту истог дана у јутарњим часовима. Специјално државно тужилаштво донијело је наредбу о спровођењу истраге у кривичном предмету формираном по кривици В.Ј. (Вукадиновић Јанко) и других због кривичних дјела стварање криминалне организације, тешко убиство у покушају и недозвољено држање оружја и експлозивних материја – казао је Чађеновић.

 

Истрага сумња да су они у једном стану, у Тивту за извршење овог кривичног дјела држали два пиштоља и муницију. Они су планирали да Беливука и Миљковића  " треба убити  док буду чекали у реду за чекирање карата".

Како тужилаштво тврди у списима, они су на аутомобилу марке  ,,опел Зафира” поставили лажне табилице и наредног дана, рано ујутро се упутили према Аеродрому Тиват. Тада их је пресрела полиција.

ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Шкаљарци организовали више група које су мотриле на Кашћелана, „поуздани извор“ јавио за одлагање суђења

Каменко Куч је у свом исказу пред тужиоцем  навео да је  план групе Вукадиновића прво био да убију  вођу кавачког клана  Слободана Кашћелана. Тужилаштво је дошло до навода да је Кашћеланова ликвидација била  планирана за 22. јануар, када је требао да дође у подгорички Виши суд на заказано суђење.

Након што су, како СДТ у списима наводи, сазнали да је то суђење одложено ова  група је промијенила план и радила на организацији  ликвидације Беливука и Миљковића, који важе за блиске сараднике кавачког клана. 

ЕКСКЛУЗИВНО: Како су шкаљарци планирали бјекство из затвора-"Командиру дали 1000 еура за конопце и куке"

Истражитељи су прикупили доказе да је непосредним извршиоцима ликвидације Кашћелана требало да буде исплаћено 500.000 еура, док су за злочин у Тивту требали да буду исплаћени са 700.000 и 1.300.000 еура.

Беливук и Миљковић су 30. јануара ујутро напустили Црну Гору, а на београдском аеродрому их је дочекала полиција која их је спровела  на саслушање. Они су након тога ухапшени због сумње да су извршили више кривичних дјела и неколико монструозних убистава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. novembar 2022 09:51