Visi sud Podgorica / - DAN
25/05/2023 u 08:07 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kontrola optužnice za predmet "Plantaže" odložena za jun

Specijalno državno tužilaštvo ranije je podiglo optužnicu protiv šest bivših rukovodilaca u "Plantažama” koji se terete za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju

Kontrola optužnice podignute protiv šest bivših rukovodilaca u "Plantažama 13. jul” odložena je i danas. Razlog za to je što optužnica nije dostavljena jednom od optuženih, Seadu Šahmanu. 

Tužilaštvo se tome protivilo. Naredni termin je 16.jun.

Specijalno državno tužilaštvo ranije je  podiglo optužnicu protiv šest bivših rukovodilaca u "Plantažama” koji se terete za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Optužnica su obuhvaćeni: Veselina Vukotića, Đorđija Rajkovića, Seada Šahmana, Duška Perovića, Boža Mihailovića i Verica Maraš.

- Oni su optuženi da su od 24. decembra 2019. do 23. aprila 2020. godine u Podgorici, kao odgovorna lica u oštećenom privrednom društvu 13. Jul-Plantaže AD, zloupotrijebili svoj položaj u pogledu raspolaganja tuđom imovinom i nijesu vršili svoju dužnost, pa su tako pribavili privrednom društvu “OMP-Engineering” DOO protivpravnu imovinsku korist koja prelazi iznos od četrdeset hiljada eura, a oštećenom nanijeli imovinsku štetu - istakao je ranije specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić. 

Usled djelimičnog izvršenja očigledno štetnog poravnanja, privrednom društvu “OMP Engineering” je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 384.672,40 eura, a oštećenom društvu nanesena šteta.

Za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju koje je predmet optužnice je zakonom propisana kazna zatvora od dvije do deset godina.

- Specijalno policijsko odjeljenje, po nalogu državnog tužioca, a u skladu sa Zakonom o oduzimanji imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, preduzima mjere i radnje za otkrivanje i identifikovanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kako bi se protiv okrivljenih eventualno pokrenula finansijska istraga. Posebno ističem da su, po Zakoniku o krivičnom postupku, državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni su da se pridržavaju pretpostavke nevinosti, i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka, prava okrivljenih i oštećenog i načelo sudske nezavisnosti- naveo je tada on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:01