/ фото: Срђа Бољевић
14/11/2021 u 16:41 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Корона иза затворских зидина: Од почетка године боловало 147 затвореника, вакцинисано 464

Редовне посјете затвореницима се спроводе уз придржавање одређених мјера заштите (маске, дистанце, дезинфекција)

Пандемија вируса корона, поред тога што готово двије године “влада” нашим друштвом, није заобишла ни затворске бедеме. Тако је од почетка године у Управи за извршење кривичних санкција регистровано 147 случајева инфекције корона вирусом код притвореника и осуђеника.

- У Управи за извршење кривицних санкција од почетка 2021. године вакцинисано је 464 лица и ревакцинисано 467, из разлога јер су поједина новопримљена лица претходно вакцинисана првом дозом, док су другу дозу добили у Управи. Вакцинација је омогућена свим заинтересованим лицима лишеним слободе- речено је за портал Дан из УИКС-а.

На питање да ли Управа затвора има потешкоћа у спровођењу поштовања мјера надређених институција, међу затвореницима и притвореницима, за спречавање ширења вируса, из спушког затвора нам је речено да поред спровођења имунизације у Управи за извршење кривичних санкција континуирано се предузимају и остале превентивне мјере заштите у циљу спречавања уноса и ширења инфекције корона вирусом, које су донијете од стране надлежних на државном нивоу, као и интерним процедурама и упутствима. 

image
фото: Лазар Ружић

Вирус корона је доприњела и отежаном функционисању посјета.

- Редовне посјете затвореницима  се спроводе уз придржавање одређених мјера заштите (маске, дистанце, дезинфекција), које су редуковане у смислу смањења броја посјета и броја посјетилаца док је приликом реализације породичних посјета потребно посједовање негативног PCR теста, не старијег од 72 сата- одговорили суи з Управе затвора за Дан портал.

Да би се спријечило ширење вируса корона иза затворских зидина, спорводи се вакцинација на коју надлежни редовно апелују.

(ВИДЕО) Одржана презентација главног пројекта затвора у Мојковцу

- Вакцинација у Управи за извршење кривичних санкција се спроводи у медицинској амбуланти Сектора за здравствену заштиту, уз обавезан љекарски преглед, као и уз сарадњу Института за јавно здравље Црне Горе- истакли суи з Управе за извршеwе кривичних санкција.

На питање да ли су неки затвореници и притвореници правили проблеме због мјера за сузбијање вируса, речено нам је да се мејре углавном поштују.

- У односу на спровођење мјера заштите на сузбијању уноса и ширења инфекције изазване корона вирусом, донијете од стране Института за јавно здравље, као и интерне мјере и процедуре, од стране лица лишених слободе су добро прихваћене. Свјесност ризика од ширења инфекције у колективном животу, какав је затворски, је присутна како код затвореника, тако и код заспослених у Управи- казали су за наш портал из Управе за извршење кривичних санкција.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 18:34