/ FOTO: SRĐA BOLJEVIĆ
06/03/2023 u 08:25 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovač: Izručenje Marovića politička odluka, nećemo odustati

Napominje da su već poslali jednu urgenciju i insistirali na rješavanju ovih predmeta

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da je prilikom posjete Srbiji otvorio pitanje izručenja Svetozara Marovića,te da su zaključili da je neophodno da ta zemlja izvrši svoju obavezu. On je u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro”, kazao da neće odustati od tog predmeta. Istakao je da je teško govoriti o vremenskim okvirima, jer je riječ o pravnoj, ali i političkoj odluci.

- Izručnje Svetozara Marovića je otvoreno pitanje koje smo naslijedili usljed neadekvatnih, blago rečeno, reakcija naših pravosudnih organa kada je lice osuđeno za tako veliku zatvorsku kaznu bude pušteno da se brani sa slobode. Tada je napravljen presedan u tom procesnom smislu i imamo situaciju kakvu ima-  kazao je on.

Ističe da je sa pravosudnim organima Srbije otvorio to pitanje i pitanje drugih ekstradicija i “ostali su na stanovištu” da je potrebno da Srbija izvrši svoje obaveze u skladu sa Sporazumom o izručenju, a shodno određenim međunarodnim konvencijama.

- Ja moram da naglasim da osim ekstradicija, mi imamo sa Srbijom odličnu saradnju pravnu saradnju. U svim drugim pitanjima i procesima to dobro teče, ali ostala su otvorena ova pitanja i ne planiramo da odustanemo od njih- kazao je on, piše portal rtcg.

Napominje da su već poslali jednu urgenciju i insistirali na rješavanju ovih predmeta.

- Teško je govoriti o vremenskim okvirima jer je ekstradicija stvar pravne, ali i političke odluke svake države- rekao je Kovač.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:11