/ foto: lazar ružić
30/10/2023 u 14:40 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovač odbio još jedno izručenje Kosovu

Vuksanović je po potjernici uhapšen 1. oktobra ove godine. Nakon hapšenja njemuje bio određen ekstradicioni pritvor

Ministarstvo pravde Crne Gore odbilo je molbu kosovskog pravosuđa za izručenje Živka Vuksanovića, radi krivičnog gonjenja za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saznaje "Dan".

Kovač odbio izručenje državljanina Srbije Kosovu, sumnja u politički progon

Vuksanović je po potjernici uhapšen 1. oktobra ove godine. Nakon hapšenja njemuje bio određen ekstradicioni pritvor.

Kako "Dan" nezvanično saznaje, ministar parvde Marko Kovač ocijenio je da se i u ovom slučaju može raditi o "zloupotrebi prava u političke svrhe", kao što je to slučaj sa Momčilom Vukotićem čije izručenje Kosovu je takođe nedavno odbio.

Naime, Kovač je u rješenju, prema našim saznanjima, ocijenio da zbog veoma loših odnosa Srbije i Kosova, nedostatka direktne saradnje, te činjenica da radnje koje se Vuksanoviću stavljaju na teret nijesu ni konkretizovane, ni dokazima potkrijepljene, i u ovom slučaju preovladava politička dimenzija. Eventualnim izručenjem Vuksanovića, zaključuje, bio bi povrijeđen član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Podsjećanja radi,  Kovač je nedavno odbio zahtjev Kosova da im Crna Gora izruči Momčila Vukotića (61), rođenog u Peći sa boravištem u izbjegličkom naselju Rudeš u Beranama. Vukotić je bio uhapšen po zamolnici Kosova zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 07:30