Kovač / - MINISTARSTVO PRAVDE
04/03/2023 u 11:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovač u Beogradu: Ministarstvo pravde Srbije pažljivo će razmotriti predmete ekstradicije

Ministarki Maji Popović je, u vrlo korektnom i otvorenom razgovoru prenijeta zabrinutost za predmete ekstradicije, pokrenute po molbama za izručenje Ministarstva pravde Crne Gore, o kojima, nakon više godina, još uvijek nije odlučeno

Tokom jučerašnje pojsete ministra pravde Marka Kovača Srbiji, između ostalog, postignuta je načelna saglasnost sa tamošnjim Ministarstvom pravde za izmjenom Ugovora između Crne Gore i Republike Srbije o izručenju, u smislu proširenja opsega krivičnih djela, za koja se mogu izručiti sopstveni državljani, pogotovo za krivična djela iz oblasti korupcije, za koja je u Crnoj Gori, u kvalifikovanim oblicima propisana nadležnost za krivično gonjenje Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore.

Kovač i generalni direktor Direktorata za međunarodnu pravosudnu saradnju Branimir Janjević boravili su juče u Beogradu, gdje je održan sastanak sa Ministarkom pravde Republike Srbije Majom Popović i njenim rukovodećim timom. Tom prilikom razgovarali su i o otvorenim postupcima ekstradicije između dvije zemlje.

- Ministarki Maji Popović je, u vrlo korektnom i otvorenom razgovoru prenijeta zabrinutost za predmete ekstradicije, pokrenute po molbama za izručenje Ministarstva pravde Crne Gore, o kojima, nakon više godina, još uvijek nije odlučeno, te je Ministarstvo pravde Republike Srbije zamoljeno za dostavljanje odgovarajućih obavještenja o statusu tih postupaka ili eventualno donijetim odlukama. Ministarka pravde Republike Srbije je kazala da će ova pitanja biti pažljivo razmotrena, zbog čega je dogovoren nastavak komunikacije u narednom periodu, ističe se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju bilateralne saradnje između Crne Gore i Republike Srbije sa više aspekata.

- U dijelu trilateralnog sporazuma izmedju Crne Gore, Republike Srbije i Republike Sjeverne Makedonije o razmjeni podataka u svrhe provjere izjava o imovini, koji je zaključen 2021. godine, i trilateralnog sporazuma o diobi trajno oduzete imovine između Crne Gore, Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, koji je u fazi pregovora, dogovorena je kontinuirana komunikacija i intenziviranje saradnje na zakljucenju, odnosno ratifikaciji navedenih sporazuma. Usaglašen je stav da će navedeni sporazumi biti važno sredstvo u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori i u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Na kraju sastanka, sa zadovoljstvom je konstatovano da Crna Gora i Republika Srbija imaju najširi i najsadržajniji oblik međunarodne pravosudne saradnje, oličen u mogućnostima iz bilateralnih ugovora, koje dvije prijateljske države nemaju sa drugim državama u tom obimu i kvalitetu, te konstatovana obaveza i spremnost da se saradnja resora pravde dvije države konstantno razvija i unapređuje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:02