Драган Ковачевић / - RADOJE ZIVKOVIC
26/12/2022 u 07:10 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovačević nudi 250.000 eura da izađe iz pritvora

Kovačević i još osam lica terete se da su u okviru kriminalne organizacije pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 660.000 eura

Bivši direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević, koјi se nakon puštanja iz pritvora pobјegao iz zemlje i za koјim јe bila raspisana potјernica od strane Višeg suda, ponudio јe јemstvo u iznosu od oko 250.000 eura kako bi mu se ukinuo pritvor. Kovačeviću јe kraјem oktobra ove godine po drugi put određen pritvor, nakon što se poјavio na zakazanom suđenju.

O јemstvu koјe јe ponudio narednih dana odlučiće vanpretresno viјeće ovog suda.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića i još osam osoba, koji se terete da su u okviru kriminalne organizacije pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 660.000 eura.

Kovačević je uhapšen 23. decembra prošle godine zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je državno zemljište u zoni morskog dobra nezakonito upisivala na fizička i pravna lica, ali je 24. februara pušten na slobodu, nakon čega јe pobјegao iz zemlje. U julu јe naređeno raspisivanje potjernice za njim zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja i iznuda putem podstrekavanja.

Premiјer Dritan Abazović je u aprilu ove godine saopštio da se Kovačević nalazi u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije nakon toga su saopštili da u sistemu Interpola nijesu pronašli potjernicu za bivšim direktorom crnogorske Uprave za nekretnine i da Crna Gora nije obavijestila Srbiju da ga potražuje.

– Ako Crna Gora želi da provјeri da li je Dragan Kovačević na teritoriji Srbije, potrebno je samo da nam pošalje zamolnicu i mi ćemo imati osnov da izvršimo odgovarajuće provјere – poručili su iz MUP-a Srbije u saopštenju od 30. aprila.

Pored Dragana Kovačevića, crnogorske vlasti su raspisale potjernicu i za osumnjičenim Aleksandrom Boljevićem, na osnovu koje je 31. maja uhapšen u Danskoj.

Stav odbrane Dragana Kovačevića na ročištu za kontrolu optužnice bio јe da Specijalno tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz da su optuženi kroz pripadništvo kriminalnoj organizaciji prisvajali vrijedne parcele "na pjeni od mora". Advokat Mitar Mugoša ukazao je sudu da se u konkretnom slučaju radi o upravnom postupku.

Specijalni tužilac Lidija Mitrović ostala je u cjelosti pri navodima optužnice, kojom se optuženi terete za zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, iznudu, iznudu putem pomaganja, protivpravno zauzimanje zemljišta, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsifikovanje isprave, utaju poreza i doprinosa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:47