/ - TUNEL DO DEPOA VIšEG SUDA FORENZIČARI PRIKUPLJAJU TRAGOVE/ - VLADA
16/09/2023 u 19:29 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Krađa dokaza iz depoa Višeg suda može da ima dalekosežne negativne posledice

Mislim da su ogromna novčana sredstva uložena u ovaj pokušaj nečega, a čega to jedino znaju oni koji su prokopali tunel a mi možemo samo da nagađamo, smatra advokat Lješković

Prije pet dana u javnost je odjeknula vijest da je pokrenuta istraga povodom obijanja depoa Višeg suda u Podgorici. Dan nakon toga ovo lice mjesta opisuje se kao "filmska scena", jer je otkriveno da je u zidu depoa Suda koji se nalazi u centru Glavnog grada probijena rupa.

(FOTO) Ovo je žena za koju se sumnja da je koristila stan iz kojeg je prokopan tunel

Vučković u julu od Rakonjca tražila pojačanu bezbjednost za zgradu Suda

Zatim istraga utvrđuje da se zapravo radi o tunelu dugačkom oko 40 metara koji vodi od stana obližnje zgarde do mjesta u kojem su, kako se do sada smatralo, na najbezbjedniji način smješteni dokazi i sudski predmeti među kojima je i oružje iz ubistava i velika količina droge čija je ulična vrijednoist više desetina miliona eura.

(VIDEO) Savić dao izjavu pred tužiocem: Većina zaposlenih u sudu prošla poligraf

"Oni koju su kopali tunel ne bi oprezali da ubiju"

Kriminolog i stručnjak za bezbjednost Velimir Rakočević za portal Dan je povdom ovog slučaja kazao da velika opasnost  postoji za sva službena lica koja rade u sud.

Vrhovni sud: Premijer i ministri bili u depou bez odobrenja

image

velimir rakocevic

- DAN

- Budući da u slučaju da je bilo planirano bjekstvo učinioci ne bi prezali ni od oduzimanja ljudskih života da ostvare cilj i osolobode lica iz  zatvora. U praksi je poznato da je najviše bjekstava izvršeno prilikom sprovođenaj pritvorenika na suđenja. Iza ovog kriminalnog akta mora da stoji kriminalna organizacija koja je imala sve neophodne informacije i resurse da se usudi na ovako rizičan kriminalni poduhvat. Dovoljno je bilo da se domognu projekta zgrade a ostalo je sve samo stvar operative na terenu- smatra Rakočević.

Kopači tunela na tri godine zakupili stan kod suda

"U našem Zakonu nema krivičnog djela za ovako nešto"

Advokat Srđa Lješković je za portal Dan kazao da je nevjerovatno je da službe bezbjednosti, kada su dobile obavještenje da se nešto ovako dogodilo,nijesu sačekale i napravile strategiju da otkriju lica koja su prokopala tunel.

image

СРЂАН ЉЕШКОВИЋ

приватна архива - приватна архива

-Da su lice mjesta opskrbili skrivenim kamerama postavile prislušne uređaje i sačekale da se izvede to sto je planirano, na taj način bi došli i do onih koji su prokopali tunel imali i krivično djelo koje bi se tim licima moglo staviti na teret. Mislim da u našem zakonu nema krivičnog djela za ovako nešto. Po meni ovdje jedino krivično djelo koje bi moglo biti je teška ili razbojniča krađa. Mislim da su ogromna novčana sredstva uložena u ovaj pokušaj nečega, a čega to jedino znaju oni koji su prokopali tunel a mi možemo samo da nagađamo- smatra Lješković.

Dodaje da je "neverovatno da sud i tužilaštvo dozvoli. ako su uopšte to i dozvolil.i da po licu mjesta vršljaju i isto kontamiraju ljudi iz politike i policije koji nijesu na zadatku".

"Dokazano da je mafija jača od države"

Advokat Damir Lekić je za portal Dan naveo da saznanja o obijanju depoa u Višem sudu u Podgorici i prokopanom tunelu ispod zgrade istog, koji vodi do obližnje stambene zgrade, su izuzetno porazna po kompletni pravosudni sistem Crne Gore, kao i po samu državu Crnu Goru.

image

дамир лекић

- дан

-Ovi događaji na više načina ukazuju da je mafija jača od države i da je država po već ko zna koji put potpuno nemoćna na djelovanje iste. Ono što je posebno simptomatično i porazno je to da su obijanje ovog depoa i tunel prokopan ispod zgrade Višeg suda u Podgorici koji vodi do stana u obližnjoj stambenoj zgradi otkriveni relativno na vrijeme slučajno. Da nisu otkriveni kada su otkriveni siguran sam da bi proizveli još veće nesagledive i vrlo dalekosežne posljedice- smatra Lekić.

Advokat navodi da u ovakvim situacijama kao osnovano se može postaviti pitanje kontaminacije dokaza, a samim tim i njihov kredibilitet i validnost tj. pravnovaljanost istih.

-Naime, sudovi uključujući ovdje i Viši sud u Podgorici imaju prostorije u kojima smještaju spise predmeta, samim tim i dokaznu građu, odnosno dokaze koji su sastavni dio tih spisa predmeta. Svi dokazi se izvode neposredno na ročištu glavnog pretresa pred sudom, i oni su sastavni dio predmeta i moraju fizički postojati sve dok se postupci i predmeti čiji su sastavni dio pravosnažno ne okončaju, odnosno i nakon pravosnažno okončanih predmeta određeni vremenski period. U svakom trenu može se od strane učesnika u postupku po odobrenju suda zahtijevati vršenja uvida, razgledanja, prepisivanja i preslikavanja tih dokaza. Sve ovo u cilju garancija pravičnosti suđenja i svetog načela da okrivljeni ima pravo da bude upoznat sa svim dokazima, činjenicama i okolnostima koje mu se stavljaju na teret- pojašnjava Lekić.

"Kontaminacija dokaza i njene posledice"

Advokat Lekić navodi da ako se pojavi osnovana sumnja da se na neki način djelovalo na spise predmeta i na dokaznu građu u bilo kojoj fazi postupka, počev od policije, izviđaja, istrage, postupka kontrole optužbe, ročišta glavnog pretresa, postupka po žalbi, postupka po vanrednim pravnim ljekovima i dr., i to na način da su pojedini dokazi prepravljani, preinačavani, falsifikovani, neistinito dodavani, kradeni, nasilno uklanjani, uništavani itd tako da više ne odgovaraju svojoj pravoj sadržini ili da više ne postoje ili da su neistinito umetnuti na mjesto na koje ne pripadaju, to može da ima dalekosežne negativne posljedice po krivični postupak koji teče po predmetu koji je formran na osnovu takvih dokaza.

-Ako se to kroz postupak utvrdi takvi dokazi će biti izuzimani iz spisa predmeta kao pravno nevaljani, a posljedica ovih koji su uklonjeni ili uništeni će biti ona ako se na bilo koji način ne mogu obnoviti da oni u potpunosti prestaju da postoje pa samim tim i njihova inkriminacija u odnosu na okrivljenog prestaje da postoji. U ovakvim situacijama ukoliko ne postoje drugi dokazi koji kompromituju okrivljenog tj ako su ovo jedini, a ne postoje bilo koji drugi dokazi zavisno od faze postupka će biti donošene vrlo povoljne odluke po okrivljenog u smislu odbacivanja krivične prijave, obustave istrage, obustave postupka, donošenja oslobađajuće presude i sl - kazao je lekić.

On daje primjer takve situacije:"Tako npr ako se ukloni pištolj ili droga prije obavljenih neophodnih vještačenja kako bi se utvrdilo da li je pištolj ispravan i da li je ta supstanca zaista droga koja je zakonom zabranjena, a ne postoji nijedan drugi dokaz ti će se postupci završavati vrlo povoljno po okrivljene. Ista situacija je i sa telefonima, dronovima i drugim predmetima, a svakako ako se i izvrše pojedina vještačenja ovi predmeti moraju da budu sastavni dio spisa predmeta ne samo do pravosnažno okončanih postupaka već i nakon toga određeni vremenski period, pa ako oni u međuvremenu nekako nestanu da se ne mogu pronaći ili obnoviti i takva radnja može vrlo lako dovesti upitnim kompletan krivični postupak tako da se i on na isti način povoljno okonča po okrivljenog".

-Ovi nemili događaji koji su se dogodili u Višem sudu u Podgorici će zasigurno dovesti do toga da se postavi veliki broj pitanja od čijih odgovora će zavisiti da li će oni ili neće proizvesti vrlo negativne posljedice po krivične postupke u tom sudu, a svakako i kod ovako postojećeg stanja stvari pri činjenicama i informacijama sa kojima sad raspolažemo siguran sam da se ove negativne posljedice neće moći izbjeći, samo je pitanje u kojem obimu će nastupti i u kojem obimu će one moći da se preduprijede i spriječe- zaključuje Lekić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 18:32