visi sud / - DAN
13/09/2022 u 09:17 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Krađa u kući Aca Đukanovića: Odbrana traži izuzeće sudije jer sumnja da je pristrasan

Prema navodima optužnice, Pešukić je u septembru 2019. godine je prvi put zloupotrijebila povjerenje porodice Đukanović

Advokat Ranko Radonjić, koji zastupa Anu Pešukić u postupku povodom krađe u kući Aca Đukanovića, zatražio je izuzeće sudije Gorana Šćepanovića. Kako razlog za to naveo je da odrbana sumnja da je sudija i sud pristrasan jer je u predmetu u svojstvu oštećenog porodica Đukanović.

Radonjić je prvo pred sudom zatražio da se predmet u odnosu na Pešukić razdvoji od ostalih optuženih, međutim sud je to odbio.

-I prilikom kontorle optužnice predložili smo odvajanje ovog postupka u odnosu na Anu Pešukić.Imajući u vidu da se optuženoj na teret stavlja  da je izvršila krivično djelo  teška krađa u produženom trajanju. A optuženom Raleviću da je  podstrekivao na izvršenje tog djela, te imajući u vidu da je  za ovo krivično djelo zakonom propisana novčana ili kazna od dvije do deset godina zatvora, a zakonom da je Osnovni sud nadležan  suditi u krivičnom postupku  za krivično djelo  za koje je zakonom kao  glavna propisana pomenuta kazna ...Predlažemo razdvajanje postupka...-kazao je između ostalog advokat Radonjih pred sudom.

Sudija je nakon toga kazao da se predlog odbija jer je za suđenje po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva nadležan Viši sud. 

Advokat Radonjić je na tu odluku suda reagovao navodeći da smatra da je sud pristrasan jer je u svojstvu oštećenog u ovom postupku porodica Đukanović. On je zbog ove današnje odluke, da se odbije razdvajanje postupka i predmet protiv Pešukić ustupi Osnovnom sudu i Osnovnom tužilaštvu, kaio i zbog cjelokupnog postupanja od momenta hapšenja Pešukić , njenog držanja u opritvor šest mjeseci i ako nije ranije osuđivana i mjera nadzora, zatražio izuzeće sudije.

Sud će se o ovom zahtjevu odbrane izjasniti u zakonom predviđenom roku.

Podsjećamo, pored Pešukić na optuženičkoj klupi je i izvršni direktor firme ,,Fin Gold“ iz Podgorice Filip Ralević, kome je optužena Pešukić prodavala ukradeni nakit.

Prema navodima optužnice, Pešukić je u septembru 2019. godine je prvi put zloupotrijebila povjerenje porodice Đukanović kada je bez njihovog znanja iz vitrine na petom spratu nasumice iz vitrine uzela nakita koliko je moglo da joj stane u šaku. Nakit je, kako se navodi u optužnici, prodala da bi Igoru Krstoviću vratila 10.000 eura koje joj je dao pod kamatu.

Ona je, kako navodi istraga,  navela da je ukradeni nakit  prodala zlataru Filipu Raleviću koji joj je, kako tvrdi, isplatio 51.000 eura. Prema optužnici Specijalnog tužilaštva, Ralević je  formirao  kriminalnu organizaciju čiji članovi su postali njegov otac Čedomir Ralević i Ana Pešukić.

On je, kako sumnja SDT,  podstrekao Pešukić da iskoristi povjerenje porodice Đukanović i iz ormana njihovog stana otuđi veću količinu zlata, nakita, zlatnika, ručnih satova od zlata, vrijednosti 331.500.27 eura.

Kako je navedeno u optužnici, Pešukić se tereti da je iz stana Gabrijele Đukanović u više navrata oduzela dvadeset umjetničkih slika, četiri ukrasne porcelanske zdjele, skupocjena vina, ukrasne pepeljare, pozlaćene i kobaltne, i tri dječija novčanika sa novcem od 995 eura, sveukupne vrijednosti 9.431 euro.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. jun 2024 07:31