/ Фото: Архива, Дан
18/12/2021 u 22:55 h
Бојана БожовићБојана Божовић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крађа у Порто Монтенегру: Беранци за сатове од 150.000 "извукли" петину вриједности

Осумњичени признао да је добио дио новца приликом примопредаје 11 "хуболта"

Осумњичени за крађу 11 сатова марке "хуболт" из јувелирнице у Порто Монтенегру, чија је малопродајна вриједност процијењена на 149.600 еура, наводно су сатове предали за сада неидентификованом лицу и за узврат добили дио новца, односно 30.000 еура.

То је на саслушању пред надлежним тужиоцем у Вишем државном тужилаштву у Подгорици саопштио осумњичени Н.Т. из Берана, незванично сазнаје "Дан".

Он је појаснио да су сатове продали, те да је продају договорио осумњичени Х.Д., а примопредају извршио он. Дио новца од продаје задржао је за себе а остатак је требало да преда осталим извршиоцима.

– На име продаје узео је дио новца, односно 30.000 еура, док су остатак требали да добију накнадно – наводи се у наредби о спровођењу истраге.

У кошуљи и сакоу извршио пљачку?

Након извршеног разбојништва, како је то наведено у наредби о спровођењу истраге, сумња се да су Х.Ш. и Н.Т. отворили врата притиском на тастер, а Н.Т. је оштећену радницу одгурнуо, услед чега је она пала и задобила лаке тјелесне повреде.

Како се даље наводи, потом су побјегли. Ш.Х. је, како се сумња, пошао до возила гдје га је чекао Д.Х., док их је осумњичени Т.Н. чекао испред улаза зграде Д.Х. да би у стану пресвукао сако и кошуљу које је претходно узео и носио на себи у вријеме извршења дјела за које се терети, како би онемогућили њихово откривање.

Разбојништво у јувелирници Excelsior, која се налази у склопу туристичког комплекса Порто Монтенегро у Тивту, догодило се 9. децембра, а убрзо након тога ухапшени су Беранци Н.Т. и Х.Д. због сумње да су починили поменуто кривично дјело. Недавно је ухапшен и трећеосумњичени Х.Ш., потврђено је незванично из полиције.

Беранцима Н.Т. и Х.Д. који су, како незванично сазнајемо, у потпуности признали извршење кривичног дјела, описујући начин и мјесто извршења, претходни план, односно договор око битних детаља, и поступање у конкретној прилици, почетком седмице одређен је притвор до 30 дана одлуком судије за истрагу Вишег суда у Подгорици, а на предлог поступајућег тужиоца.

У наредби о спровођењу истраге коју је подгоричко ВДТ донијело у понедјељак, а у коју је "Дан" имао увид, наводи се да се основано сумња да су двојица Беранаца 9. децембра, око 12 сати, у Тивту, у групи, употребом силе и пријетње, покушали да одузму туђу покретну ствар у намјери да себи прибаве противправну имовинску корист у вриједности преко 30.000 еура.

– Они су у означено вријеме возилом "шевролет круз", којим је управљао Д.Х., дошли у близину јувелирнице Excelsior, након чега су окривље Т.Н. и извјесни Ш.Х. изашли из возила и са качкетима на главама и маскама преко лица ушли у ту јувелирницу, а окривљени Д.Х. их је чекао у возилу – наводи се у наредби.

Како се сумња, Т.Н. и Ш.Х. су од раднице јувелирнице тражили да им покаже одређене сатове, које су затим испробавали, а све са циљем да оштећена откључа излоге у којима су се сатови налазили.

– У тренутку када је оштећена кренула да закључа излог, Ш.Х. је питао окривљеног Т.Н. "оћемо ли" и након што је Т.Н. потврдо да хоће, Ш.Х. је оштећеној запријетио тако што је извадио пиштољ непознате марке и уперио га у њеном правцу, што је код оштећене изазвало страх, док је Т.Н. примијенио силу тако што је снажно једном руком стиснуо за руке оштећену, а другом руком јој затворио уста, гурао је и вукао. Ш.Х. је за то вријеме отуђио 11 сатова марке "хуболт", вриједности преко 30.000 еура, ставио их у већ припремљену торбу – пише у наредби.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:28