/ - FOTO: SKRINšOT (Globalna inicijativa)
30/06/2022 u 10:59 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

KRIMINAL NA BALKANU: Navijačke grupe iz Srbije najveća prijetnja - od kokaina, Veljka Belivuka do kavačkog klana

Navijačke grupe iz Crne Gore, Albanije i Kosova nisu povezane sa klanovima. Dok, za razliku od njih, pojedine grupe iz Srbije i njihove frakcije se povezuju sa klanovima, posebno sa kotorskim kavačkim klanom

Globalna inicijativa odradila je izvještaj na temu veze između navijača i kriminala na Balkanu. Tako je utvrđeno da navijačke grupe iz Crne Gore, Albanije i Kosova nisu povezane sa klanovima. Dok , za razliku od njih, pojedine grupe iz Srbije i njihove frakcije se povezuju sa klanovima, posebno sa kotorskim kavačkim klanom.

Jedan od takvih primjera je frakcija navijača Partizana koju je rpedvodio Veljko Belivuk, koji je osumnjičen sa djelom te grupe za izvršenje teških ubistava i mnoga krivična djela. Takođe, pored Srbije, pravni i istražni postupci se vode protiv njega i pred organima Crne Gore.

image
- FOTO: SKRINšOT (Globalna inicijativa)

Istraživanje pokazuje da je od 122 navijačke grupe u Zapadnom Balkanunjih 78 bilo identifikovani kao ultras i 21 učestvovala u nasilnim djelima huligana, a takođe imaju veze sa politikom i/ili organizovanim kriminalom, navodi novi izvještaj Globalne inicijative (globalinitiative.net).

SITNI ZLOČINI

U izvještaju se na vodi da po broju i opsegu incidenata, grupe u Srbiji izazivaju najveću zabrinutost, zatim one u Bosni i Hercegovini.

image
- FOTO: SKRINšOT (Globalna inicijativa)

U Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji huligani vrše sitne zločine i prodaju drogu i bave se trgovinom oružjem. Skopske huliganske grupe Komiti i Svečerat, na primjer, poznato je da prodaju drogu i švercuju oružje, a ove aktivnosti pomažu u finansiranju njihovih drugih aktivnosti.

image
- FOTO: SKRINšOT (Globalna inicijativa)

U Bosni i Hercegovini, prema policijskim podacima, pojedini Ultrasi, Lesinari, Horde Zla i Škripari članovi su dio organizovanih kriminalnih grupa koje se bave trgovinom drogom i švercom oružja.

Grupe iz CG, Albanije i Kosova van kriminala

Istraživanje za ovaj izveštaj pronašlo je malo dokaza da ultrasi i huliganske grupe u Albaniji, na Kosovu i Crna Gora  povezane sa organizovanim kriminalom.

Kao što je ranije navedeno, nasilje na fudbalskim utakmicama je problem, ali navijačke grupe nisu uspostavile veze sa kriminalnim grupama, kao što se dešavalo u drugim zemljama u regionu.

HULIGANI I KAVAČKI KLAN

Prema pomenutom izvještaju, u Srbiji postoji više zabrinjavajući rizik. Angažovani su nasilnici povezani sa fudbalskim huliganskim grupama u teškom organizovanom kriminalu, ali izgleda da uživaju određeni stepen političke zaštite.

-Janjičari, pristalice FK Partizan, izgradile su bliske veze sa državnim funkcionerima (posebno u policiji) i sa klanom Kavač, organizovana kriminalna grupa iz Crne Gore koja je specijalizovana za trgovinu kokainom iz Latinske Amerike u Evropu- navodi Globalna inicijativa.

image
- FOTO: SKRINšOT (Globalna inicijativa)

Vođa Janićara Aleksandar Stanković 2016. godine poginuo je od, navodno zato što uzeo 40 kilograma kokaina od crnogorske mafije, a da im nije dao novac za prodaja. Vlada Srbije je tada objavila rat mafiji i korumpiranoj policiji i, preko naredne četiri godine, ulice su postale bojno polje u kojem je ubijeno više od 60 ljudi u ubistvima koja su mediji povezivali sa organizovanim kriminalom.

’Janjičari, pristalice FK Partizan, izgradile su bliske veze sa državnim funkcionerima (posebno u policiji) i sa klanom Kavač, organizovana kriminalna grupa iz Crne Gore

Novinari su takođe otkrili veze izmeđuJaničari i zaposleni u MUP-u Srbije . Policija je u maju 2021. uhapsila više od 100 navijača FK Crvena zvezda posle nasilnih sukoba u Beogradu.

-Tokom nasilja uništena su dva lokala kojima je upravljao Principi ultra Aleksandar Kajmaković. Kajmaković je uhapšen u februaru 2021, zajedno sa još 20 članova Principija, nakon optužbi da je Kajmaković prao novac za Principija i koristio njegove restorane kao paravan za reketiranje.122 Nadzorne kamere su snimile i Kajmakovića kako dolazi u restoran u FK Partizan. stadion (koji se u lokalnim medijima naziva „Principi bunker“), koji Principi koristi za proslave i, navodno, za skladištenje droge i oružja. Uništenje dva restorana se moglo razumjeti kao upozorenje da se ćuti, pošto su članovi Principija optuženi za ubistvo, otmicu, mučenje, reketiranje i dilovanje droge- precizira izvještaj.

image
- FOTO: SKRINšOT (Globalna inicijativa)

O HAPŠENJU BELUVKA PO POVRATKU IZ CRNE GORE

Srpska policija je u februaru 2021. uhapsila Principijevog vođu Veljka Belivuka po povratku iz Crna Gora nakon susreta sa klanom KavaČ. Policija je uhapsila i preko 20 pripadnika Principija prvog kvartala 2021. godine i tereti ih da su počinili krivično dJelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela. prekršaji; neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga; nedozvoljena proizvodnja, posedovanje, nošenje i trgovina oružjem i eksplozivom; i tri slučaja teškog ubistva.

Kako srpske huliganske grupe razvijaju sofisticiranije veze sa organizovanim kriminalom, one su takođe postaje sve više uključen u kockanje i prelazi u druge legitimne poslove, poput privatnihobezbeđenje i građevinarstvo.

Kada se zaradi veliki novac, normalno je ulagati u građevinarstvu. I kako fudbal postaje unosniji u regionu, povećanje broja slučajeva pranja novca u vezi sa transferima igrača i izgradnjom infrastrukture u vezi sa fudbalom takođe se može očekivati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:35