Илустрација / Фото: Жана Бојанић
01/01/2022 u 09:40 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Криминал на кољенима: Вође кланова иза решетака, пало пет тона дроге, спријечено више ликвидација

Примарна дјелатност коју спроводе организоване криминалне групе са подручја Црне Горе је кријумчарење и трговина наркотицима - доминантно кокаина, како на националном, регионалном, тако и на транснационалном нивоу

Полиција Црне Горе током 2021. године водила је битку против 11 криминалних група. Примарни извор зараде црногорске мафије јесте шверц наркотика. Поред хапшења и потјерница које се односе на високопозициониране криминалце, Управа полиције Црне Горе "удар на криминал" спровела је и кроз бројне запљене већих количина кокаина и марихуане. Поред тога, полиција је осујетила планиране ликвидације које су означене као дио сукоба кланова и током 2021. успјела да ту бројку сведе на минимум.

- Специјалном државном тужилаштву полиција је од почетка године до 1. децембра поднијела 48 кривичних пријава којима је процесуирано 161 физичко и три правна лица. Од тога броја, 96 лица су у полицијским евиденцијама регистрована као чланови организованих криминалних група, од чега је 47 лица лишено слободе. Од почетка године до 1. децембра полиција је поднијела 262 кривичне пријаве којима је процесуирано 314 лица која се сумњиче за злоупотребу опојних дрога. Значајно је нагласити да су међу процесуираним лицима 24 припадника организованих криминалних група - наводе из Управе полиције у одговору за Портал Дан.

Активно 11 криминалних група

Из УП су у одговору за портал Дан навели да, "сходно документу Процјена опасности од тешког и организованог криминала у Црној – SOCTA 2017, у Црној Гори је било идентификовано 11 организованих криминалних група". 

- Примарна дјелатност коју спроводе организоване криминалне групе са подручја Црне Горе је кријумчарење и трговина наркотицима - доминантно кокаина, како на националном, регионалном, тако и на транснационалном нивоу. Сходно одлукама Бироа за оперативну координацију органа обавјештајно безбједносног сектора, Међуресорни тим предузима активности које се односе на израду нове Процјене опсаности од тешког и организованог криминала – SOCTA 2021, након чије израде ће бити доступни посљедњи подаци о стању организованих криминалних група - прецизирају из УП.

ОКО 2.000 ЗАПЉЕНА ДРОГЕ

Како су навели за портал Дан, у 1.180 појединачних запљена одузете су четири тоне и 796 килограма опојне дроге, 7.340 стабљика марихуане, 6.320 комада таблета са листе опијата. Одузета је тона и 516 килограма кокаина, три тоне и 174 килограма марихуане, два килограма хероина.

- У сарадњи са Специјалним државним тужилаштвом спроводило се 10 предмета међународног карактера. У сарадњи са Вишим државним тужилаштвом, на националном и међународном нивоу, у дијелу борбе против кријумчарења дрога спроводило се седам криминалистичких истраживања. На бази ове сарадње у извјештајном периоду је запљењена тона и 941 килограм марихуане, око 1,5 тона кокаина, пронађено је и уништено око 15 илегалних засада марихуане на отвореном и откривена лабораторија за узгој марихуане у затвореном - наводе из УП.

"ПАЛО" 18 ЧЛАНОВА КРИМИНАЛНИХ КЛАНОВА

Интензивно се сарађује са иностраним партнерима у циљу лоцирања и лишења слободе лица обухваћених циљаним потрагама. У том контексту размијењен је велики број оперативних података са партнерским службама у иностранству. Реализовано је шест активних и 15 пасивних циљаних потрага.

- По основу међународних потјерница расписаних од стране НЦБ Интерпола Подгорица, у иностранству су лишена слободе 33 лица, од којих су 10 чланови организованих криминалних група, док је по основу међународних потјерница расписаних од стране иностраних НЦБ Интерпола у Црној Гори лишено слободе 55 лица, од којих су осам припадници организованих криминалних група. Од овога броја, реализацијом шест активних циљаних потрага лишено је слободе пет лица у иностранству и једно лице у Црној Гори, а од којих су пет лица чланови организованих криминалних група, као и 15 пасивних циљаних потрага којом приликом је лишено слободе 15 лица на територији Црне Горе по међународним потјерницама, од којих су четири лица чланови организованих криминалних група - наводе из УП за портал Дан.

Истичу резултате активне циљане истраге којом приликом су у Португалу лишена слободе два лица, црногорски држављани, који су у евиденцијама полиције регистровани као високорангирани чланови једне црногорске организоване криминалне групе.

- Лица су се потраживала по међународној потјерници коју је расписао НЦБ Интерпол Подгорица, а полиција је до резултата дошла ефикасном размјеном оперативних информација црногорске полиције са партнерском службом из Португалије, а уз подршку Еуропола и ЕНФАСТ мреже - наглашавају.

Такође, ухапшено је потраживано лице из Азербејџана, за којим је расписана међународна потјерница од стране НЦБ Интерпол Москва, због кривичних дјела убиство, незаконито стицање, пренос, продају, складиштење, транспорт или ношење ватреног оружја, његових основних дјелова, муниције, експлозива и експлозивних направа.

Лишено је слободе једно лице које се потраживало по националној потјерници због кривичног дјела стварање криминалне организације. Ово лице се сумњичи да је повезано с кријумчарењем 840 килограма кокаина који је заплијењен на катамарану „Флорида II” у португалској луци Хорта у септембру 2018. године.

ЗНАЧАЈНЕ АКЦИЈЕ

Службеници Управе полиције су, у сарадњи са партнерским службама других земаља и у координацији са Вишим државним тужилаштвом, иницирали спровођење предмета који је био усмјерен ка сумњивој пошиљци банана у једном од контејнера који се налазио на броду "МСЦ Charolta", који је упловио у Луку Бар 23. августа 2021. године. Заплијењена је скоро 1,5 тона кокаина. Два лица су лишена слободе против којих је поднијета кривична пријава због сумње да су починили кривично дјело недозвољена производња, држање и стављање у промет опојних дрога. 

Реализована је међународна полицијска акција у координацији са Вишим државним тужилаштвом и у сарадњи са америчком Агенцијом за борбу против наркотика – ДЕА. У пограничном дијелу на територији Републике Албаније, по преласку државне границе из правца Црне Горе, агенти ДЕА и припадници албанске полиције лишили су слободе једног црногорског држављанина због трговине наркотицима на међународном нивоу и прања новца, за које га терете правосудни органи Сједињених Америчких Држава. У сарадњи са Вишим државним тужилаштвом у току је предузимање даљих мјера и радњи на овом предмету. 

Реализацијом још једне међународне акције Специјалном државном тужилаштву је поднијета једна кривична пријава против 19 лица због сумње да су починили кривична дјела стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, док је надлежним вишим државним тужилаштвима поднијето шест кривичних пријава против осам лица због сумње да су извршили кривично дјело неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога.

Међународна акција која је спровођена са партнерским службама из Републике Албаније, Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, а резултирала је лишењем слободе 24 лица припадника организоване криминалне групе која се терети за кријумчарење великих количина опојне дроге марихуана из правца Републике Албаније преко територије Црне Горе, ка земљама региона и даље ка ЕУ. 

У току 2021. године реализована је акција која се спроводила кроз Заједнички истражни тим (ЈИТ) тужилачко-полицијски, са Молдавијом. Том приликом је Специјалном државном тужилаштву поднијета кривична пријава против два лица држављанина Молдавије, који су извршили кривична дјела прање новца у износу од око 300.000 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:09