Ilustracija / - M.L.V.
19/06/2024 u 11:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Krivična prijava zbog utaje poreza i doprinosa: Budžet oštećen za oko 130 hiljada eura

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala podnijeli su krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, protiv pravnog lica “ROYAL Gradnja BD” d.o.o. Budva i ovlašćenog lica u tom pravnom licu N.G. (35), zbog sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

Akcija je sprovedena kroz međusektorsku saradnju sa Sektorom za finansijsko obavještajne poslove, kao i službenicima Poreske uprave Crne Gore.

- Naime, sumnja se da je N.G. počinio krivično djelo na način što je u svojstvu odgovornog lica - izvršnog direktora pravnog lica “ROYAL Gradnja BD” d.o.o. Budva kontinuirano tokom 2019. i 2020. godine, postupajući u ime i za račun prijavljenog pravnog lica u cilju izbjegavanja poreskih dažbina, podizao novac u gotovini sa računa ovog pravnog lica kod jedne banke u ukupnom iznosu od preko 1.069.329 eura, bez adekvatne poslovne dokumentacije sa različitim navodnim svrhama plaćanja, saopšteno je iz Uprave policije.

Budvanin osumnjičen da je utajio preko 166.000 eura poreza

Na taj način je, po osnovu nedokumentovanog podizanja gotovine sa računa utajio porez na dohodak fizičkih lica u iznosu oko 130.000 eura i time ostvario protivpravnu imovinsku korist u naznačenom iznosu, a na direktnu štetu budžeta Crne Gore.

- Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, u sklopu obavještajnog projekta “EVAZIJA” nastavljaju konkretne, prioritetne, policijsko-tužilačke mjere i radnje na otkrivanju i procesuiranju odgovornih lica u privrednom poslovanju. Ove aktivnosti će biti istaknute u narednom periodu kao nacionalni prioritet, u cilju zaštite ekonomske stabilnosti, a koja krivična djela sa sveukupnom posljedicom nanose enormne štete po budzet Crne Gore i njenih građana, dodaju iz UP.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jul 2024 04:42