Илустрација / НВО Еуромост
05/02/2022 u 10:56 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривичне пријаве против запослених у барској филијали: ЦКБ оштећена за преко 350.000 еура

Како су саопштили из УП, поступајућем тужиоцу предложено је и покретање финансијске истраге у односу на М.М. ради утврђивања материјалне користи стечене наведеним кривичним дјелима

Полиција је поднијела кривичну пријаву против бивше директорице барске филијале Црногорске комерцијалне банке М.М. (49) због сумње да је противправно прибавила не мање од 378.510 еура, а за тај знос оштетила банку у којој је радила, саопштено је из Управе полиције. Наиме, службеници Управе полиције су Основном државном тужилаштву у Бару поднијели 24 кривичне пријаве против осам лица због сумње да су починила злоупотребу положаја у привредном пословању. Осим М.М., кривичним пријавама обухваћене су В.Ј. (63), Х.Л. (56), Л.С. (46), В.К. (59), В.Г. (66), Г.К. (55) и С.Ј. (42).

– Полиција је криминалистичком обрадом дошла до сумње да су осумњичене заједно, у својству одговорних лица привредног друштва једне банке – филијале у Бару, злоупотребом свог положаја и повјерења у погледу располагања личним подацима клијената банке и њиховом и имовином банке, прекорачењем граница свог овлашћења и невршењем своје дужности, креирале 24 фиктивна кредита и учиниле укупно 26 кривичних дјела злоупотреба положаја у привредном пословања – саопштили су из Управе полиције.

На тај начин су, како се сумња, оштетиле 24 физичка и једно правно лице. Како се сумња, В.Ј., Х.Л., Л.С., В.К., В.Г., Г.К. и С.Ј. су ова кривична дјела починиле путем помагања, док је М.М. за себе прибавила противправну имовинску корист у износу не мањем од 378.510 еура. – Банци је нанијета имовинска штета у поменутом износу, а клијентим ЦКБ банке су оштећени у висини износа одобрених средстава – наводи се у саопштењу полиције.

Како су додали, поступајућем тужиоцу предложено је и покретање финансијске истраге у односу на М.М. ради утврђивања материјалне користи стечене наведеним кривичним дјелима. Засад нико није лишен слободе, а кривичне пријаве су поднијете у редовном поступку.

Из ЦКБ-а су раније саопштили да је могућа злоупотреба службеног положаја уочена кроз процес интерне контроле пословања коју банка у континуитету спроводи.

– ЦКБ у потпуности штити интересе клијената и гарантује да ће свака евентуална штета причињена клијентима бити надокнађена – истакли су из банке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:47