/ ilustracija foto: SRĐA BOLJEVIĆ
26/07/2022 u 13:10 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krivične prijave zbog davanja krvi neodgovarajuće krvne grupe i insulina iz neadekvatnog šprica

Policijski službenici su došli do saznanja da su medicinska sestra Internog odjeljenja Opšte bolnice Nikšić M.K.M. i volonterka I.J. i Ž.R. izvršioci pomenutog krivičnog djela

Nikšićka policija je 24. marta 2022. godine došla do saznanja da je jednom pacijentu koji je bio smješten na Internom odjeljenju Opšte bolnice u Nikšiću, od strane medicinskog osoblja greškom data krv neodgovarajuće krvne grupe.

- Pacijent je tom prilikom doživio anafilaktički šok, nakon čega je hitno prebačen u Klinički centar Crne Gore radi daljeg liječenja.

Policija je preduzela aktivnosti iz svoje nadležnosti, došla do saznanja da je oštećeno lice L.K. (62) kojem je 21. marta od strane jednog ili više medicinskih radnika priključena krv neodgovarajuće krvne grupe. O događaju je obaviješten tužilac koji je kvalifikovao krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći- rečeno je iz Uprave policije.

Preduzimajući aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja svih okolnosti i činjenica policijski službenici su došli do saznanja da su medicinska sestra Internog odjeljenja Opšte bolnice Nikšić M.K.M. i volonterka I.J. izvršioci pomenutog krivičnog djela, te su od njih prikupljena obavještenja na zapisnik. 

- Sa sadržajem zapisnika upoznat je postupajući tužilac po čijem su nalogu podnijete krivične prijave u redovnom postupku protiv M.K.M. i I.J.  Osim toga, takođe putem sredstava javnog informisanja, nikšićka policija je 8. aprila 2022. godine došla do saznanja da je jednom pacijentu prilikom kućne posjete patronažne službe Doma zaravlja Nikšić, dat insulin iz neodgovarajućeg šprica. Po saznanju, pripadnici nikšićke policije su preduzeli aktivnosti iz svoje nadležnosti i utvrdili da je oštećeno lice M.Ć. (91), te da je od strane jednog od medicinskih tehničara pomenute službe 5. aprila ovo lice primilo insulinsku terapiju iz neadekvatnog šprica, te da je usljed pogoršanja zdravstvenog stanja on transportovan u Klinički centar Crne Gore radi dalje opservacije i pružanja medicinske pomoći- rečeno je iz Uprave policije.

Sa događajem je upoznat tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću koji je kvalifikovao krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.  Policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšič su preduzeli sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja činjenica i okolnosti i došli do saznanja da je mogući izvršilac ovoga djela medicinska tehničarka patronažne službe Doma zdravlja u Nikšiću Ž.R. (27).

- Od nje je prikupljeno obavještenje na zapisnik, sa kojim je upoznat postupajući tužilac po čijem nalogu je u redovnom postupku podnijeta krivična prijava protiv Ž.R. zbog sumnje da je izvršila navedeno krivično djelo- rečeno je iz policije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:17