/ -FEJSBUK, MUP, RAS SRBIJA
28/09/2021 u 06:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Крвави рат до истребљења: Ко jе све убиjен у обрачуну два наjопасниjа црногорска клана

Не бираjу ни мјесто ни вријеме за обрачун, а велику улогу играjу и жене

Прије него што су почели да сиjу смрт међу своjим члановима широм Европе, "шкаљарци" и "кавчани" чинили су jединствен "которски клан", а онда jе 2014. године нестанак 200 килограма кокаина промијенио прилике у подземљу и однио наjмање 49 живота.

У Валенсиjи jе 2014. године нестао товар кокаина тежак 300 килограма и вриједан 15 милиона еура, због ког су дотадашњи приjатељи и "колеге" из "которског клана" постали заклети неприjатељи. Подијелили су се у два клана коjа су назвали према которским насељима из коjих долазе - Шкаљари и Кавачи и отпочели су крвави рат коjи не jењава више од пола децениjе.

Затишjе jе кратко траjало, прва жртва jе пала већ 2015. године у Београду.

На Новом Београду jе 20. фебрура убиjен "шкаљарац" Горан Радоман. Њега jе убица, коjи jе успио да непримјетно уђе у подземну гаражу зграде покривене камерама, чекао код лифта док се ниjе поjавио нешто иза поноћи. Када се паркирао и отворио врата аутомобила, убица jе отворио ватру. Изрешетао га jе са 25 метака из "хеклера", а онда се мирно удаљио са мјеста злочина.

image

Горан Радоман

Dan

Међу криминалцима се брзо пронио глас да jе Радоман главом платио нестанак товара, jер су црногорски криминалци сумњали да jе управо он био одговоран за њега и да jе дрогу, коjа се чувала у његовом стану у Валенсиjи, сакрио како би почео да ради искључиво за себе.

Вођама жене сачувале главе

Троjица мушкараца са полициjским значкама пресрела су аутомобил у ком jе била невјенчана супруга Jовице Вукотића и под изговором "рутинке котроле" претресли су ауто. Они су знали да Вукотић, коjи се у том тренутку налазио у екстрадиционом притвору и чекао изручење Црноj Гори због истраге покушаjа убиства, страхуjући за живот не jеде затворску храну већ да му jе супруга сваког дана доноси. Њихова намјера била jе да му у jело сипаjу циjанид и да га на таj начин отруjу. Главу му jе сачувало то што су jе пресрели прије него што jе преузела храну.

Након тога шест година међу њима ниjе било мира. Убиjани су jедни за другима, и "шкаљарци" и "кавчани". У Србиjи, Црноj Гори, Шпаниjи Грчкоj. У гаражама, ресторанима, аутомобилима. Док су били сами, са породицама или испред броjних свједока, убиjани су им и чланови породица. Нису бирали ни мјесто ни вријеме. Jедан текст био би мало да се сва наброjе, ово су нека од наjбруталниjих убистава овог шестогодишњег рата до истребљења.

Обезглавили "шкаљарце"

Игор Дедовић, иначе први човјек "шкаљараца", и Стеван Стаматовић убиjени су 19. jануара 2020. у ресторану у предграђу Атине пред своjим женама и дјецом. Четворица мушкараца, маскирана капуљачама и шаловима, ушла су у локал и пришла столу за коjим су сједјела двоjица Црногораца. Наочиглед гостиjу и породице, отворили су ватру и изрешетали Дедовића и Стаматовића. Испалили су 24 метка, само три су их промашила. Jедан метак погодио jе Стаматовићеву жену у бутину.

image

Алан Кожар

-Дан

Пола године касниjе истоj земљи страдали су и њихови саборци. Алан Кожар и Дамир Хаџић убиjени су такође у Гркоj. На њих су убице отвориле ватру из "калашњикова" и "шкорпиона" када су у повратку с плаже покушавали да отворе гаражу у изнаjмљеноj луксузноj вили.

image

Лажни пасоши Алана Кожара и Дамира Хаџића

У тренутку убиства обоjица су се налазила на интерполовоj потјерници, а сумњало се да су у Грчку стигли из Турске у коjоj су их супарници лоцирали и почели да их прате. Дали су им мјесец дана да се на Крфу опусте, а они су проучавали њихове навике и понашање.

Вођама жене сачувале главе

Троjица мушкараца са полициjским значкама пресрела су аутомобил у ком jе била невјенчана супруга Jовице Вукотића и под изговором "рутинке котроле" претресли су ауто. Они су знали да Вукотић, коjи се у том тренутку налазио у екстрадиционом притвору и чекао изручење Црноj Гори због истраге покушаjа убиства, страхуjући за живот не jеде затворску храну већ да му jе супруга сваког дана доноси. Њихова намјера била jе да му у jело сипаjу циjанид и да га на таj начин отруjу. Главу му jе сачувало то што су jе пресрели прије него што jе преузела храну.

Поред тијела су пронађени лажни словеначки пасоши. Баранин Кожар имао jе документа на име Роберт Битенц, док jе Ужичанин Хаџић путовао као држављанин “дежеле” Мартин Поспишек.

Мисли се да jе ово убисто, коjим jе клан озбиљно ослабљен, освета за покушаj ликвидациjе Радоја Звицера исте године у Киjеву у Украjини, за коjу се сматрало да су jе организовали убиjени мушкарци.

image

Радоје Звицер

Тамара Звицер jе пуцала на нападаче свог мужа

Радоjе Звицер тешко jе рањен 2020. године у Киjеву у Украjини, гдје jе последњих година проналазио уточиште, када су на њега нападачи отворили ватру док jе био на трчању. Колико jе било важно убити га постало jе jасно када су се наоружани мушкарци поjавили у болници у коjоj jе рањен лежао са намјером да га "овјере". Живот му jе тада спасила супруга Тамара Звицер запуцала на његове џелате.

Ликвидациjа коjа jе подигла велику прашину у подземљу jесте и она Веселина Веска Вукотића, оца Jована и Игора Вукотића коjи слове за вође "шкаљарског клана".

image

Веселин Вукотић

-INTERNET

Човјек коjи jе убиjен испред куће у Доброти код Котора ниjе припадао криминалном миљеу.

image

Јован Вукотић

Сматра се да jе његово убиство промијенило прилике у подземљу, а то jе читуљом наjавио ожалошћени син Jован написавши да "сад свако зна шта му jе чинити".

Далибор Ђурић jе убиjен септембра 2016. снаjпером у затвору Спуж. Снаjпериста jе са брда недалеко од затвора погодио Ђурића коjи jе био у шетњи у затворском кругу.

Нису ни они остаjали дужни, убиjали су супарнике на jеднако брутално и хладнокрвно.

На мети породица "кавчана"

Марко Вуковић jе убиjен на Бежаниjскоj коси, испред Основне школе "Борислав Пекић", док jе сједио у свом аутомобилу BMW X5. Нападач jе пришао возилу и испалио више хитаца у Которанина. Све се одиграло на очи његове дјеце и жене.

Непосредно прије убиства прешао jе да живи у Србиjу, након вишегодишњег боравка у иностранству. Био jе поуздани и школовани поморац коjи jе годинама учествовао у шверцу кокаина из Jужне Америке у Европу, због чега jе вјероватно и страдао.

Убиjена су и три члана породице Рогановић, добро познате органима реда, а четвртом су бомбом разнијете ноге.

image

Scepan Roganovic

-ДАН

Шћепан Рогановић убиjен jе са пет хитаца 2020. године, а његовог оца Ника убице су "овјериле" три године раниjе у непосредноj близини куће у насељу Дубрава у Херцег Новом. Да би се сакрили од надзорних камера, ликвидатори су на глави носили шешире, испалили су пет хитаца и без освртања се дали у бијег. Нико jе био стари зналац полициjе, од деведесетих година се бавио шверцом.

Његов други син Душко преживио jе само сплетом срећних околности експлозиjу бомбе коjа му jе подметнута, али су му обје ноге ампутиране.

Jош jедан Рогановић, Владимир, убиjен jе убрзо по изласку из затвора. Наиме, он jе плашећи се за своjу безбједност отишао у Беч, а то ниjе рекао ни члановима породице. Неприjатељи су, међутим, сазнали. Убиjен jе из ватреног оружjа на улици, када jе излазио из кафића. Са њим jе у друштву био Стефан Вилотиjевић коjи jе рањен. Њих jе, како се мисли, "намјестила" особа са коjом су непосредно прије напада пили пиће.

Нападачи су хицима из аутоматске пушке и пиштоља убили Даворина Балтића (41), 2018. у Београду док се налазио у аутомобилу у непосредноj близини зграде у коjоj jе становао. Испалили су више од 60 проjектила. Балтић jе био други човјек "кавчана", а његова смрт довођена jе у везу и са расколом унутар клана, након што jе на интернету освануо снимак у коjем су откривене све таjне и љубавне афере ове криминалне групе, а наброjана су и имена њених наjзначаjниjих чланова.

Црни списак

Имена су шест година непрестано уписивана на црни списак. Рат jе однио 49 особа, 26 "шкаљараца", 19 "кавчана" и њима блиских особа, али и четири случаjне жртва коjе су биле колатерална штета у њиховим обрачуним и чиjи jе jедини гријех био то што су се нашле на погрешном мјесту у погрешно вријеме.

Након убиства Радомана 2015, у маjу jе грешком убиjен бивши посланик Саша Марковић (49) из Будве, када jе мета био његов кум Горан Ђуричковић. Потом су ликвидирана три "шкаљарца", Горан Ђуричковић (48) погођен jе из снаjпера у Будви, Иван Лопичић (27) убиjен jе у Котору, а Божидар Цицмил (32) у Мостару.

image

Горан Ђурочковић

-DAN

Наредне године догодило се девет убистава. Будвани Ђорђе Борета (32) "шкаљарац" и др Драган Зечевић убиjени су у Бечићима, Зечевић jе био случаjна жртва. Од припадника "шкаљарског клана" страдали су и Цетињанин Радомир Ђуричковић (41) убиjен у свом граду, Далибор Ђурић (35) убиjен снаjпером у спушком затвору. У експлозиjи бомбе у Котору живот су изгубили Горан Бискуповић (28) и његов приjатељ Милош Бошњак (25), а код Жежељевог моста у Новом Саду испливало jе тијело Крагуjевчанина Горана Дучића Црног (40), шефа обезбјеђења вође клана Jована Вукотића.

Ликвидирани су "кавчани" Жељко Вукославчевић (40), Радован Матовић Ракела (41), Срђан Влаховић (28), члан обезбјеђења клана.

Рањени су Воjин Ступар (38), зет "кавчанина" Игора Божовића, и вођа Слободан Кашћелан.

image

Слободан Кашћелан

-Дан

Црни низ настављен jе броњим убиствима и 2017. године. Ђорђе Секуловић (30) "кавчанин" убиjен jе у Подгорици, бивши фудбалер и "кавчанин" Горан Ленац (33) у Котору, а Нико Рогановић (66), отац Душка Рогановића и стриц Владимира Рогановића из "кавачког клана", у Херцег Новом. Душко jе те године остао без ногу у експлозиjи у Херцег Новом.

Из табора "шкаљараца" страдали су Милан Пековић (25) и Бошко Божовић (22) из Никшића док су постављали бомбу, тјелохранитељ Марко Мартиновић (33) jе разнијет бомбом на Цетињу, а убиjени су и Иван Недовић (33) и Перо Дамjановић (35).

И наредна 2018. такође jе однијела броjне животе. Которанин Даворин Балтић (41), вођа "кавчана", убиjен на Врачару, Дражен Чађеновић Дадо (31) из Подгорице погинуо jе у експлозиjи бомбе, убиjени су и Веселин Калезић Веско (47), Владимир Рогановић (32), вођа из Котора, а у пуцњави у Бечу jе тешко рањен Стефан Вилотиjевић (22) из Никшића.

Од људи блиских "шкаљарском клану" те године су страдала петорица: Милош Шаковић (31), члан загоричке групе, ликвидиран jе у Подгорици, Предрага Пеjовића Педа (58) и Синишу Милића (45), блиског Алану Кожару и "шкаљарцима", разнијеле су бомбе, Васо Делибашић (45), такође близак Кожару, убиjен jе у Бару, као и Миодраг Крушчић (49) и Влада Поповић Поп (43) чиjе се убиство догодило на Врачару у Београду.

Наставили су и 2019. рат до истребљења. Екипа из Кавача изгубила jе Jована Клисића (28), Ранка Вулетића (56), Стефана Шаровића (31), Мила Илића (28) и Николу Ћупића (35). Супарницима су убиjени Жељко Булатовић (55), Богдан Милић (37), његово убиство догодило се у кафићу и том приликом jе рањено jош троjе људи, Веселин Веско Вукотић (69), отац вође клана Jована Вукотића и Небоjша Марковић (37), коjи са криминалом ниjе имао везе, убица га jе помијешао са метом.

Наредне године обје групе претрпјеле су тешке губитке. Она из Шкаљара jе "обезглављена", четири убиства у Грчкоj знатно су jе ослабила - Алана Кожара, Дамира Хаџић, Игора Дедовића (43) и Стевана Стаматовића (43). Страдао jе и Милош Перуничић (41) на улици у Марбељ, бомба jе разнијела Ђорђиjу Божовића (30), Игор Крстовић (35) jе изрешетан.

Нису ни они остали дужни супарницима, те године убили су им Сашу Кликовца (38), испред ресторана у Подгорици чиjи jе био власник, Андриjу Газиводу (30), бомбом су разнијели Петра Мухадиновића (51). Страдали су и Шћепан Рогановић (36), брат претходно ликвидираног вође Владимира Рогановића и Марко Вуковић (41), кум Радоjа Звицера, коме су пресудили у београдском насељу Бежаниjа.

Убиjен и адвокат "шкаљараца"

image

Драгослав Огњановић

-Блиц

Познати београдски адвокат Драгослав Миша Огњановић убиjен jе у сачекуши испред зграде у коjоj jе живио са супругом. Тада jе рањен и његов син. Сумња се да jе наручилац тог убиства из редова "кавчана", jер jе оваj кривичар заступао на суду броjне "шкаљарце" и готово све људе из окружења и клана Луке Боjовића, њиховог заклетог неприjатеља блиског "шкаљарцима".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:53