Zoran Lazović / foto: Ž.B.
12/07/2023 u 13:41 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lazović: Osjetio sam na svojoj koži selektivnu primjenu pravde

Kazao je sudu da može da obrazloži svoj takav stav povodom nepovjerenja u institucije sada, ali sudija to nije dozvolio

Na suđenju optuženima,  navodnim pripadnicima škaljarskog klana, za planiranje likvidacija istaknutih predstavnika tužilaštva,  sudstva i policije, danas je u podgoričkom Višem sudu, svjedočio nekadašnji službenik Uprave policije Crne Gore Zoran Lazović. 

On je kazao da se ne sjeća iskaza koji je dao u istrazi pred SDT. 

-Ne pridružujem se krivičnom gonjenju što se tiče ovog predmeta. Nikog od optuženih ne poznajem. Što se mene tiče možete isti tren da ih pustite. Mene u opšte ne interesuje da li su ovi ljudi imali motiv za moju likvidacuju. Ja sam radip u skladu sa zakonom- kazao je Lazović. 

On je dodao da je na svojoj koži osjetio šta znači selektivna primjena pravde. 

U ranijoj izjvi tokom istrage rod 2022. rekao je da vjeruje u institucije države. Dana je kazao da je drugačijeg stava. 

-Sad imam drugačiji odnos u odnosu na to. Sad ne vjerujem. Ne vjerujem u pojedince iz sudske i izvršnr+e vlasti, ne vjerujem u tužilačku organizaciju. Definitivno sam na svojok koži osjetio selektivnu primje u pravde, ne vidim postupak na pravično suđenje i poštovanje  pretpostavke nevinosti- kazao je u sbojstvu svjedoka oštećenog Zoran Lazović pred sudom.. 

Kazao je sudu da može da obrazloži svoj takav stav povodom nepovjerenja u institucije sada, ali sudija to nije dozvolio. 

Sudija nije dozvolio ni pitanje advokata Damira Lekića. Lekić je pitao Lazovića da objasni, pošto je u ovom predmetu svjedok oštećeni, pominjanje "da nema pravičnog suđenja i da se ne poštuke pretpostavka nevinosti. 

On je sudiju Zorana Radovića zamoliod a ga, i ako je svjedok oštećeni u ovom postupku, više ne zovu vezano za to. 

Podsjećamo, radi se o predmetu protiv grupe čiji je navodno vođa Stefan Đukić. 

Na prethodnom ročištu u svojstvu svjedoka,između ostalih, saslušan je službenik ANB Petar Lazović i specijalni državni tužilac Saša Čađenović i bivši GST Milivoje Katnić. 

Podsjećamo, Viši sud potvrdio je optužnicu protiv okrivljenih koji su planirali likvidaciju sada bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića.

Prema optužnici, meta napada je trebala da bude i sudija podgoričkog Višeg suda Biljana Uskoković. Prema navodima SDT-a, optužnica je podignuta protiv grupe koju su navodno formirali Baranin Stefan Đukić i Podgoričanin Emil Tuzović s ciljem likvidacije više osoba.

(VIDEO) Zoran Lazović svjedoči u postupku protiv navodnih članova "škaljarskog klana"

Osim Tuzovića i Đukića, optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Milan Brajović, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Albin R. Salić, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

- Cilj ove kriminalne organizacije je bio da za potrebe neidentifikovanih lica i za potrebe same kriminalne organizacije vrše likvidacije to jest ubistva i teška ubistva na teritoriji Crne Gore na štetu policijskih službenika, specijalnog tužioca S.Č i glavnog specijalnog tužioca M.K, ali i drugih lica, te da tako djeluju da se pripadnici te kriminalne organizacije, oslobode bilo koje krivične odgovornosti pred sudovima Crne Gore kroz nezakoniti uticaj na izvršnu vlast, a kroz prethodnu smjenu tužilaca koji ih optužuju i gone za krivična djela- navedeno je ranije  iz tužilaštva.

Dalje, prema sumnjama SDT-a, "u tu svrhu organizator okrivljeni Đ.S je samo za predmet koji se vodi protiv njega obezbijedio milion eura koje prema stanju stvari treba dati nosiocima izvršne vlasti – sudijama i tužiocima koji bi preuzeli vođenje predmeta" - ... a nakon smjene tužioca koji su ih optužili za najteža krivična djela, te upravo je u tom dijelu imajući u vidu poznanstva koja proističu iz komunikacija organizatora Đ.S, jasno uočeno da ovaj osumnjičeni kao i pripadnici njegove kriminalne organizacije ostvaruju uticaj na političku elitu u Crnoj Gori, a što je obilježe i biće krivičnog djela iz čl. 401a Krivičnog zakonika Crne Gore- saopštio je ranije specijalni tužilac Miroslav Turković. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:44