Зоран Лазовић / -LAZAR RUZIC
07/03/2022 u 09:00 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лазовић свједочио у предмету СДТ-а: Према групи Стефана Ђукића поступано према закону

Тај посвећени однос послу, тврди он, једино може бити разлог криминалних група за пријетње њему и његовој породици те никаквих других личних мотива ту нема

У поступку истраге коју је СДТ водило против криминалне групе Стефана Ђукића која је, према тврдњама тог тужилаштва, припремала велики број ликвидација међу којима и главног специјалног тужиоца, у својству свједока оштећеног саслушани су и дугогодишњи високи службеник АНБ-а и помоћник директора полиције Зоран Лазовић и његов син Петар, такође службеник АНБ-а.

Тим поводом Зоран Лазовић је пред СДТ-ом испричао да лица против којих се води истрага не познаје нити постоји било који лични разлог због којих би њему или члановима његове породице она пријетила. Подсјетио је да је преко 30 година активан у сектору безбједности, да је радио у АНБ-у, а задњи ангажман му је био у УП на мјесту помоћника директора те да се највећи дио своје каријере бавио углавном проблематиком организованих криминалних група и у УП је био на челу сектора који се бавио борбом против организованог криминала и корупције.

– Чланови ове криминалне групе су свакако били предмет службених радњи сектора којим сам руководио и била су предмет поступања мојих службеника. Тврдим да ниједним својим поступком нијесам дао за право било коме да пријети, изузев што сам посао радио по закону, а о резултатима тог рада управо говори чињеница да смо за само годину и по дана лишили слободе око 100 лица из области организованог криминала док је један дио њих у бјекству – тврди Лазовић.

Петар Лазовић о пријетњама сазнао из медија и из службе

Петар Лазовић тврди да од ових лица никада није добијао било какав облик пријетње. Међутим, сазнао је, прије свега из медија а постојали су, како каже, и неки подаци којима је служба располагала да ова лица имају одређене пријетеће намјере према одређеном броју службеника државних органа, укључујући и њега.

– Те пријетње не схватам тако да се осјећам угроженим јер сматрам да они немају било каквог основа да ми науде. Само радим свој посао и и према њима се понашам на исти начин као и према било којим другим лицима – казао је он.

Наводе о пријетњама оцјењује као смијешне при чему не мисли ништа погрдно, већ управо тако да њихове пријетње не доживљава да би се плашио, јер са њима нема било шта заједничко.

Лазовић наводи да је све и увијек рађено у складу са законом и уз консултације са надлежним тужилаштвом.

Тај посвећени однос послу, тврди он, једино може бити разлог криминалних група за пријетње њему и његовој породици те да никаквих других личних мотива ту нема. Свједок наводи да је након његове смјене са дужности помоћника директора УП, и АНБ вршила провјере те да је на основу тих провјера Влада донијела закључак којом му је дат статус штићене личности те да је за вријеме свог рада у полицију у потпуности афирмисан Институт заштићеног свједока и свједока сарадника, остварене рекордне заплене наркотика, а обезбјеђени су и кадровски и технички услови да овај сектор може да ради на квалитетан начин.

Његов син Петар који такође има статус свједока оштећеног испричао је да је као службеник АНБ-а до јула 2021. године био упућен у оквиру неких оперативих група да помаже полицијским службеницима у раду и то службеницима сектора за борбу против организованог криминала и корупције. На тим задацима је био негдје од 2019. године, а фокус интересовања су биле организоване криминалне групе, трговина наркотицима.

Што се тиче лица против којих се води истрага, са њима нема никаквих приватних контаката и познанстава. Међутим, кроз службу сва ова лица су му позната из разлога што су углавном повратници у вршењу кривичних дјела и били су интересантни за службу. Према њима је предузимао бројне доказне радње и информације до којих је долазио вршећи своје службене дужности и давао их на даљу реализацију и разраду колегама из полиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:44