/ SKY-ILUSTRACIJA PORTAL DAN, SHUTTERSTOCK, FACEBOOK,
22/11/2022 u 19:07 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Libertas: Europol prije godinu upozorio da je policijski šef u dosluhu sa mafijom

Donedavni šef Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti u Upravi policije, Jugoslav-Jugo Raičević, sudeći prema izvještaju Europola u koji je Libertas imao uvid, bio je u svakodnevnoj komunikaciji sa Milanom Vučinićem, piše Libertas

Donedavni šef Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti u Upravi policije, Jugoslav-Jugo Raičević, sudeći prema izvještaju Europola u koji je Libertas imao uvid, bio je u svakodnevnoj komunikaciji sa Milanom Vučinićem (50), visokokotiranim članom organizovane kriminalne grupe zloglasnog Darka Šarića, piše Libertas pres. U izvještaju Europola piše da je sa njim dijelio povjerljive informacije iz sistema crnogorske policije o dešavanjima u Specijalnom policijskom timu, lične podatke građana iz policijske evidencije, ko je na policijskim mjerama tajnog nadzora i zbog čega… 

Raičević i Vučinić su, navodno, od 10. februara 2020. godine do 6. januara 2021. godine, razmijenili preko 3.400 poruka preko kriptovanog telefona. Policajac Raičević je, na aplikaciji SKY, imao kodno ime Mickey. Kriptovani telefon, sa tim imenom i IMEI brojem, koristio je od 26. decembra 2019. do 16. februara 2021. godine. Vučinić je koristio kodno ime Myers.

Libertas je, prije tri sedmice, dva puta neposredno razgovarao sa Raičevićem. On je negirao da je imao kriptovani telefon i nije želio da razgovara bez saglasnosti Uprave policije. Do danas se nije javio Libertasu.  Izvještaj Europola, u kojem se navodi taj podatak, dostavljen je crnogorskim istražnim organima prije godinu, to jest, 26. novembra. 2021. godine sa naslovom “Moguća korupcija u policijskim strukturama“. Ko je policajac koji daje podatke kriminalcu identifikovali su crnogorska policija i tužilaštvo koristeći veoma detaljne smjernice Europola, piše Libertas.

Osim sa Vučinićem, Raičević je, prema istom izvještaju Europola, komunicirao sa još neidentifikovanim pripadnikom škaljarske kriminalne organizacije. Europol je u prilogu svog izvještaja dostavio crnogorskim kolegama cjelokupnu dešifrovanu SKY ECC konverzaciju (sirove podatke) koja se odnosi, između ostalih, na policajca Darka Lalovića i Jugoslava Raičevića, zajedno sa svim dešifrovanim medijskim prilozima, koje su oni poslali ili primili, piše u tom izvještaju.

Za razliku od njegovog potčinjenog u policijskoj hijerarhiji, Darka Lalovića i kolege Dalibora Medojevića, čije je prljave poslove takođe otkrio Europol, a Specijalno državno tužilaštvo podiglo optužnice protiv njih, Jugoslav Raičević je nedavno samo poslat kući da čeka novi raspored. Libertas je pitao Upravu policije na kojim je dužnostima Raičević bio od 10. februara 2020. godine do 6. januara 2021. godine, u vrijeme kada se svakodnevno dopisivao sa kriminalcem Vučinićem.

Iz njihovog Tima za odnose sa javnošću odgovorili su da je on u to vrijeme bio raspoređen u Odsjeku za obezbjeđenje stranih štićenih ličnosti i antiteroristički pregled, kao samostalni policijski inspektor. U odgovoru piše da je Raičević od 1. juna 2020. godine bio raspoređen u Odsjeku za posebnu operativnu podršku u Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i da je bio vođa tima.

“U ovom trenutku, to jeste sada, policijskom službeniku J.R. nije doneseno rješenje o raspoređivanju nakon stupanja na snagu novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije, odnosno on je trenutno neraspoređen“, odgovoreno je Libertasu iz Uprave policije 4. novembra ove godine.

Libertas će objaviti samo dio komunikacije između policajca Raičevića i kriminalca Vučinića. Libertas je pitao Upravu policije da li je Raičević ikada bio procesuiran jer je, navodno, tukao uhapšene ljude, i, ako jeste, kada i kako je kažnjen zbog toga, u odgovoru su naveli:

“Uvidom u elektronske evidencije o obrađenim podacima čiji je rukovalac Uprava policije, konkretno u evidenciji iz člana 64 stav 1 tačka 1 Zakona o unutrašnjim poslovima, nema podataka koji su predmet Vašeg pitanja, uz napomenu da se ti podaci čuvaju pet godina od unosa podataka“.

Portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i specijalni tužilac, Vukas Radonjić, na pitanje Libertasa da li SDT istražuje policajca Raičevića odgovorio je:

“Ne dajemo podatke o tome protiv kojih lica Specijalno državno tužilaštvo vodi izviđaj, kao fazu postupka koja prethodi eventualnom sprovođenju istrage, jer bi time ugrozili svrhu, a samim tim i efikasnost izviđajnog postupka“, odgovorio je Radonjić.

Slično su odgovorili i iz Uprave policije:

“U odnosu na Vaše pitanje u ovom trenutku ne možemo dati odgovor, odnosno podatke, zbog zakonskih ograničenja, kako u odnosu na vrstu podataka za koje se interesujete, tako i u odnosu na postupanje“.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo je 7. oktobra ove godine optužnicu protiv Pljevljaka Darka Šarića i članova njegove kriminalne grupe, u kojoj je i Milan Vučinić, zbog više krivičnih djela organizovanog kriminala koje su počinili od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine. Milan Vučinić je u bjekstvu. U transkriptima razgovora policajca Raičevića i kriminalca Vučinića pominje se i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost, Milan Knežević, u kontekstu da je on osoba koja će da “pritiska” da pomogne policijacu Raičeviću da se zaposli u Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB). Komunikacija o kojoj je riječ obavljena je 28.12. 2020. godine, 29.12. 2020. i 6.01. 2021. godine. U njoj se, takođe, navodi da je izvjesni Apis zadužen da Kneževiću kaže da pomogne Raičeviću i da je on potvrdio Apisu da će to uraditi.

Na pitanje da li poznaje Raičevića i Vučinića i da odgovori ko je Apis, ali i da prokomentarišete komunikaciju policajca i kriminalca u kojoj se pominje, Knežević je odgovorio:

“Pošto nije prvi, a vjerovatno neće biti ni posljednji, da se moje ime spominje u SKY aplikaciji od korisnika iste, radi crnogorske javnosti, ali i funkcije predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, želim još jednom da ponovim da nikada u životu nijesam koristio bilo kakav kriptovani telefon, a to znači ni 2016, kad sam optužen za pokušaj državnog udara, niti 2020. godine na koju se odnosi pomenuti transkript. Nikad u životu nijesam imao bilo kakav kontakt s Milanom Vučinićem, niti znam kako izgleda, iako smo obojica iz Zete. A sa Jugoslavom Raičevićem i njegovom porodicom, moja porodica i ja smo u višedecenijskom krvnom srodstvu, i to nije nikakva državna tajna, već opštepoznata činjenica. Tako da me Jugoslav Raičević, i sam prilikom naših susreta, mogao zamoliti za pomoć u skladu s mojim nadležnostima i zakonom bez ikakvih “posrednika”, jer sam svakodnevno dostupan policijskim službenicima, drugim javnim funkcionerima, ali prije svega građanima. Ipak, najvažnije od svega je da nikad sa pozicije poslanika i predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, ni po pozivu izvjesnog “Apisa” za koga ne znam ko može biti, niti samoinicijativno, nijesam zvao nijednog bivšeg ili aktuelnog direktora ANB- a da bih im predložio ili nametnuo bilo kakvo kadrovsko rešenje.  Uvjeren sam da će, bez obzira na naše političke i ideološke razlike, oni to i potvrditi. Osim toga, javnosti sam nedavno prezentovao dokaz da se nalazim na mjerama tajnog nadzora od strane ANB-a duže od sedam godina, čak i u periodu na koji se odnosi pomenuti transkript, tako da zvuči naučnofantastično da kadriram u ANB-u koja me istovremeno prisluškuje po “trajnom nalogu”. A na to da li me je neko od korisnika SKY aplikacije ili drugih društvenih mreža pomenuo, ili pominje u nekom kontekstu, kao što to čine i ovih dana povodom Zakona o predsjedniku, svakako ne mogu uticati, niti bih to činio sve i da mogu”.

Libertas neće objaviti šifre pod kojima su bili registrovani kriptovani telefoni u aplikaciji, već samo kodna ili imena korisnika da, eventualno, ne bi naštetio istrazi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 09:29