/ FOTO: UPRAVA POLICIJE
12/08/2022 u 15:02 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ljetnji lov na marihuanu, pronađeno 17 plantaža

Svi zasadi marihuane, tj. sve biljke pronađene na zasadima, odmah su posječene u cilju uništenja plantaže, a nakon toga poslate u Forenzički centar u Danilovgradu, radi vještačenja, pojasnili su iz Uprave policije

U ljetnjim mjesecima, zbog pogodnih vremenskih i klimatskih uslova, marihuna (biljka kanabis sativa), se može uzgajati na otvorenom, pa službenici Sektora za borbu protiv kriminala u tom periodu sprovode pojačane aktivnosti na terenu, upravo kako bi pronašli i uništili ilegalne zasade ove biljke, svrstane u kategoriju opojnih droga. Za sve to, kako navode u odgovorima dostavljenim "Danu", potrebna je saradnja s drugim organizacionim jedinicama Uprave policije, prvenstveno s lokalnim jedinicama za borbu protiv droge, koje djeluju u centrima bezbjednosti i sa graničnom policijom.

Naime, naša policija je prošlog ljeta pronašla oko 15 ilegalnih zasada marihuane na otvorenom, dok je u oktobru prošle godine na području Bara otkrivena i jedna laboratorija za uzgoj marihuane u zatvorenom. U toku ovog ljeta, u dva dana, otkrivene su dvije plantaže, jedna u selu Godinje, druga u prigradskom naselju Nikšića. Prošle godine procesuirano je devet osoba, među kojima i trojica državljana Republike Albanije, a u ovoj dvije osobe.

– Najveća nelegalna plantaža kanabisa otkrivena je 21. jula 2021. godine na imanju G.M. u Rvašima, koji je istog dana, uz krivičnu prijavu, priveden državnom tužiocu, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo neovlašćena porizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga – navode iz policije.

Zasadi na nepristupačnim mjestima

Tokom 2021. godine, pored nađenih više od 3.000 zasada marihuane na jednom mjestu (na imanju u Rvašima), ostali pronađeni zasadi otkriveni su na nepristupačnim mjestima, udaljenim od stambenih objekata. Iz Uprave policije navode da je riječ o primitivnom uzgoju kanabisa s ručnim navodnjavanjem.

– Broj zasađenih sadnica se kreće od desetak do nekoliko stotina. U Plužinama je nađeno 18 stabljika, u mjestu Rašulja, Golija, Nikšić – 132 stabljike, u Gusinju – 30 stabljika, u Rudinama, Tuzi – 180 stabljika. U selu Popratnica, Rvaši, policija je pronašla 85 stabljika, u Mrkama kod Skadarskog jezera – 20 stabljika, u mjestu Cijevna zatrebačka – 222 stabljike, takođe u selu Popratnica, Rvaši – 120 stabljika. U mjestu Pothum pronađeno je 860 stabljika, a u Bogetićima – 307 stabljika – precizirano je iz Uprave policije.

Dodaju da je ovakva vrsta zasada bila zastupljena i prethodnih godina u sporadičnim slučajevima uzgoja u južnom i centralnom i sjevernom dijelu zemlje.

Na imanju G.M. je pronađeno sedam manjih zasada sa ukupno 3.190 stabljika kanabisa, te još 347 saksija sa manjim biljkama, koje su pripremane za dalji uzgoj na planataži.

– Kriminalističkom obradom je utvrđeno da se lice G. M. u dužem vremenskom periodu, na teritoriji Podgorice, bavilo takozvanom uličnom prodajom marihuane, na šta ukazuje i činjenica da je u stambenim prostorijama koje koristi, pronađena manja količina marihuane, kao i oprema za pakovanje iste, te da je u pomoćnom podrumskoj prostoriji pronađeno 158 osušenih "cvjetova" kanabisa, koji su ubrani u prethodnom periodu i namijenjeni daljoj prodaji. Stabljike koje su pronađene i uklonjene sa nelegalnih parcela, još uvijek nijesu bile dostigle određenu visinu, te je teško procijeniti koja količina droge bi u konačnom bila proizvedena, ali s obzirom na broj otkrivenih stabljika, svakako bi njenom daljom prodajom osumnjičeni mogao steći protivpravnu korist u iznosu od nekoliko stotina hiljada eura ili više – precizirali su iz UP u dostavljenim odgovorima.

Nije riječ o organizovanom uzgoju, u pitanju "pojedinačni pokušaji"

 

Rad na pronalasku ilegalnih zasada marihuane je planski i dugoračan, ističu iz Uprave policije.

– Od prikupljanja operativnih podataka, do višednevnih osmatračkih aktivnosti, kako bi se utvrdio identitet lica koja se bave ilegalnim uzgojem marihuane, često na vrlo nepristupačnom terenu. Dosadašnji podaci pronalazaka ilegalnih plantaža u Crnoj Gori, nakon kriminalističke obrade, ukazuju da nije riječ o organizovanom uzgoju marihuane, na primjer od strane određene organizovane kriminalne grupe, koja bi kontrolisala više plantaža, što su česti primjeri u svijetu, već se radi se o pojedinačnim pokušajima uzgoja marihuane – ističu iz UP.

Dodaju da se zasadi kreću od par desetina do par stotina sadnica, "ali svakako s namjerom prodaje i daljeg stavljanja u promet opojne droge".

Dodaju da je u ovom slučaju marihuana bila zasađena na poljoprivrednom zemljištu gdje je postojao i sistem za navodnjavanje sa električnim pumpama, što govori o savremenom načinu uzgoja i proizvodnje, koja bi dovela do značajnog profita.

Prethodnih dana otkrivene su dvije manje parcele, 66 stabljika marihuane na području opštine Bar (Godinje) i 43 stabljike u nikšićkom prigradskom naselju Koćani.

– Svi zasadi marihuane, tj. sve biljke pronađene na zasadima, odmah su posječene, u cilju uništenja plantaže, a nakon toga poslate u Forenzički centar u Danilovgradu, radi vještačenja – pojasnili su iz UP, dodajući da će aktivnost policije biti pojačana na ovom polju, posebno u trajanju "sezone" uzgoja kanabisa, a sve radi otkrivanja nelegalnih zasada i procesuiranja počinilaca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:02