/ luka bar skrinšot
12/05/2023 u 20:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Luka Bar jedna od važnih tranzitnih tačaka za šverc

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (JTOK) Srbije objavilo je da je u Beogradu, Nišu, Lazarevcu, Subotici i Zrenjaninu uhapšena 13-očlana grupa uključena u šverc kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu

Balkanski kartel, kako ga zovu, jedan je od ključnih za transport kokaina u Evropu, kaže Saša Đorđević iz Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI) za Radio Slobodna Evropa . Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala iz Ženeve je međunarodna nevladina organizacija za razvoj strategija za borbu protiv organizovanog kriminala. Razmjere ilegalnog posla balkanskih krijumčara droge vidljive su nakon još jednog hapšenja u Srbiji.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal (JTOK) Srbije objavilo je da je u Beogradu, Nišu, Lazarevcu, Subotici i Zrenjaninu uhapšena 13-očlana grupa uključena u šverc kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

"Sumnjiče se da su najveći trgovci kokainom sa Balkana. Vjerujemo da ovaj kartel stoji iza pošiljki od više tona koje su na evropsko tlo stigle iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora,“ rekao je 11. maja Ninoslav Cmolić, načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP).

Kako su naveli Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP), radi se o grupi od 20 švercera narkotika koja je razotkrivena u saradnji sa Agencijom Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL) i Agencijom EU za krivičnu pravdu (EUROJUST).

Djelovali i na Karibima

Saopšteno je da je četvoro osumnjičenih u bjekstvu, da je troje u zatvoru ili pritvoru u Holandiji, Peruu i Srbiji po drugom osnovu, te da je ova kriminalna grupa osumnjičena da je prošvercovala oko sedam tona kokaina iz država Latinske Amerike do zemalja EU i Srbije.

"Djelovali su i na području Kariba na Arubi. U februaru 2022. za samo jednu turu droge ugovorili su isplatu od čak 4,5 miliona eura“, navelo je Javno tužilaštvo.

Kako su precizirale srpske vlasti, kokain koji su švercovali otkriven je i zaplijenjen na Arubi (oko pet tona), Belgiji (1,2 tone) i u Holandiji (743 kilograma).

Koordinator GI za Srbiju i Crnu Goru Saša Đorđević napominje za RSE da "kartel“ po definiciji proizvodi drogu, te da to nijesu grupe kriminalaca sa Balkana koje su u poslu sa kokainom.

"Ali jesu moćni u svom dijelu biznisa, dakle u prebacivanju pošiljki na Zapad. Pretpostavlja se da su u tome najjače kriminalne organizacije iz Srbije, Crne Gore i Albanije“, kaže Đorđević.

Specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija UNODC i američka DEA u najjače narko-kartele ubrajaju meksičke organizacije Sinaloa, Zalivski kartel, Los Zetas, Huarez i kolumbijski Medeljin.

Veze preko mafije

Đorđević dodaje da su jaku poziciju balkanske grupe ostvarile iz početnih veza sa kriminalnim organizacijama iz Italije u devedesetim godinama 20. vijeka, preko kojih su došle do kontakata sa proizvođačima kokaina u Južnoj Americi.

"Prvo su švercovali manje količine kokaina koristeći mornare, a potom organizovali veće pošiljke brodskim kontejnerima i preko firmi koje se najčešće bave voćem“, kaže Đorđević.

Prema evropskim istraživanjima koje prenosi Đorđević, drogu su mahom transportovali do luka u Belgiji, Holandiji Španiji i Njemačkoj, dok je u poslednje tri godine najprije dopremaju do pristaništa u jugoistočnoj Evropi odakle je kamionima prebacuju na evropski Zapad.

Globalni izveštaj Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal UNODC za 2023. godinu pokazuje da je 15 odsto zapljena u svijetu tokom 2020. ostvareno u državama zapadne i centralne Evrope.

Osumnjičena grupa čiji veći dio je u Srbiji uhapšen početkom maja, po saopštenju JTOK, tereti se za šverc kokaina tokom 2020. koji je zaplijenjen u državama Zapadne Evrope.

Kancelarija UN za drogu kao primjer učešća ljudi iz Srbije u krijumčarenju ističe hapšenje takozvane "grupe Amerika" 2016. godine zbog šverca 800 kilograma kokaina iz Perua u Evropu.

Saradnja albanskih i srpskih kriminalnih grupa

UNODC navodi da su grupe sa Balkana glavni akteri šverca kokaina u istočnu Evropu.

"To tržište uglavnom je snabdijevano od strane albanskih i srpskih kriminalnih grupa“, navodi se u izjveštaju UNDOC i dodaje da je Srbija i zemlja odredišta za južnoamerički kokain.

UNODC naglašava da je Luka Bar u Crnoj Gori jedna od važnih tranzitnih tačaka koju koriste balkanske kriminalne grupe, te da se među najjače ubrajaju "škaljarski“ i "kavački“ klan iz Crne Gore.

Procjena Evropskog centra za praćenje droga i narkomanije iz 2020. je da je evropsko tržište kokaina vredno 10,5 milijardi evra, kao i da je vrednost tržišta narkotika u Srbiji oko 280 miliona evra.

Saša Đorđević napominje da balkanski kriminal za uspon u svijetu duguje činjenici da su mnogi iz tog miljea u vrijeme kriza u bivšoj Jugoslaviji otišli na Zapad, te da mu je to olakšalo uvezivanje i dkelovanje na najvećim tržištima.

"Zajednički jezik, nacionalnost i profit ujedinjuju kriminalce sa Balkana. Oni međusobno sarađuju, ali su u poslu i sa organizacijama iz Bugarske, Rumunije i Grčke“, zaključuje Saša Đorđević.

Po Kancelariji Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal, šverceri iz Srbije su među distributerima kokaina u Rusiju, koje su po izvještaju UNODC daleko manje nego u zemlje EU.

Kao primjer se navodi slučaj iz 2011. kada je nekoliko njih uhvaćeno sa 4,5 kilograma droge iz Ekvadora namijenjenih ruskom tržištu.

Kokain je pronađen u tovaru banana na brodu koji je plovio od Bolivara do Sankt Peterburga.

"Pošiljke nabavljaju tako što osobe od povjerenja šalju u zemlje porijekla“, navodi UNDOC.

Dodaje se da im u poslu distribucije droge na istok logističku podršku daju albanske kriminalne grupe.

Najveće suđenje za šverc narkotika u istoriji Srbije bio je proces Darku Šariću, koji je u oktobru 2022. odlukom Apelacionog suda osuđen na 14 godina zatvora zbog organizovanja šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008.godine i 2009. godine. 

Njemu se u Beogradu sudi u još dva postupka za pranje novca stečenog kokainom u procesu od 2011. i zbog sumnje da je 2020. iz pritvora organizovao novu kriminalnu grupu sa 14 saradnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:11