Илустрација
31/01/2022 u 06:50 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Македонац у екстрадиционом притвору тражи међународну заштиту

Четрдесетдвогодишњи Г.С. потражуjе се по потjерници НЦБ Скопље ради издржавања казне затвора у траjању од укупно осам година и два мјесеца због превара

Држављанин Сjеверне Македониjе, коjи jе по међународноj потjерници ухапшен у Будви, провешће jош два мjесеца у екстрадиционом притвору, одлучило jе виjеће Вишег суда у Подгорици након што jе Министарство правде обавиjестило оваj суд да jе окривљени поднио захтjев за добиjање међународне заштите у Црноj Гори, сходно Закону о међународноj и привременоj заштити странаца.

Спроводећи акциjу циљаног трагања, службеници криминалистичке полициjе Центра безбjедности Будва су у сарадњи и координациjи са службеницима Одсjека за међународну оперативну полициjску сарадњу Интерпол-Еуропол-Сирене у Сектору за борбу против криминала лоцирали и ухапсили у Будви међународно тражено лице Г.С. (42), коjи се потражуjе по потjерници НЦБ Скопље ради издржавања казне затвора у траjању од три године и два мjесеца и казну од 5 година затвора, због кривичног дjела превара. Приликом хапшења ово лице jе код себе посjедовало лична документа са своjом фотографиjом, али са другим подацима.

У притвор да не би побјегао

По налажењу Апелационог суда, првостепени суд jе правилно закључио да наведене околности указуjу да ће се оваj окривљени, уколико се нађе на слободи, дати у бjекство и да стога оправдаваjу продужење екстрадиционог притвора истом по притворском.

Иако jе суд утврдио да су испуњене законске претпоставке за изручење С.Г ради извршења казни затвора по правоснажним пресудама Основног суда у Куманову и Скопљу, изручење ће бити одложено све док се не одлучи о основаности његовог захтjева за добиjање азила.

Министарство правде, људских и мањинских права Црне Горе доставило jе првостепеном суду допис 5.11.2021. године, коjим обавjештаваjу да су од стране Министарства унутрашњих послова обавиjештени да jе окривљени С.Г. поднио захтjев за добиjање међународне заштите у Црноj Гори, а 10.12.2021. године Вишем суду у Подгорици како би могло бити одлучено о продужењу екстрадиционог притвора за окривљеног.

Оваj суд jе размотрио и жалбене наводе окривљеног коjима истиче своjе лоше здравствено стање, па указуjе да сама чињеница да jе овом окривљеном продужен екстрадициони притвор не значи да исти не може остварити право на здравствену заштиту у оквиру У.-а, односно у ситуациjи да се адекватна здравствена заштита не може остварити у оквиру У.-а, окривљени има право на остваривање исте у одговараjућим здравственим установама по законом посебно прописаном поступку. Притом, окривљени право на здравствену заштиту остваруjе у одговараjућоj здравственоj установи и његова основна људска права у погледу лиjечења ниjесу прекршена чињеницом да jе истом продужен притвор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 19:25