/ - Фото: Илустрација
03/06/2022 u 17:51 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Малољетне кћерке "тјерају" на брак за пар хиљада еура

Интересантно је да нијесу ријетки случајеви да су извршиоци ових кривичних дјела најближи сродници жртава трговине људима

Јучерашње хапшење четрдесетједногодишње Улцињанке Ћ.И., за коју се сумња да је током 2015. године, злоупотребом повjерења и односа зависности, склопила недозвољени брак између своjе кћерке, коjа jе тада имала 12 година, са jедним лицем из тог града и да је тиме стекла материjалну корист од 2.000 еура, само је један у низу таквих случајева у последње вријеме у Црној Гори.

Улцињанка осумњичена да је продала малољетну ћерку за 2.000 еура

Службеници полиције су поводом конкретног случаја поднијели кривичну пријаву Вишем државном тужилаштву.

Када је у питању кривично дјело трговина људима, многи случајеви се окончавају још у фази истраге, јер жртве у већини случајева повуку пријаву или промијене претходно дати исказ у страху од одмазде, док тек мањи број њих дође до суда да потражи правду.

Интересантно је да нијесу ријетки случајеви да су извршиоци ових кривичних дјела најближи сродници жртава трговине људима.

Прије само два мјесеца, припадници црногорске полиције привели тридесетпетогодишњег С.Б. из Подгорице и двије године млађег Н.Б. са Косова, настањеног у Подгорици, због сумње да су извршили ово дјело на штету jедне малољетне особе.

Из полиције је тада саопштено да се сумња да је С.Б. злоупотребом односа повjерења и зависности, а путем врбовања током претходна два мjесеца у Подгорици, приморавао своjу малољетну кћерку на склапање недозвољеног брака, док jе Н.Б. осумњичен да је учествовао у извршењу кривичног дjела тако што jе посредовао у склапању недозвољеног брака, а у циљу стицања имовинске користи. Према сумњама полиције, осумњичени су уговорили недозвољени брак за новчани износ од 10.000 еура.

Подсјетићемо и на још један скорашњи случај, у коме је окривљеног стигла рука правде. Ради се о Џ.Б. (41) из Подгорице који је, засад неправоснажно,осуђен на двиjе године затвора jер jе приjе три године продао дванаестогодишњу кћерку за 5.000 еура. Ту пресуду за кривично дjело трговина људима изрекла jе судија Вишег суда у Подгорици Весна Ковачевић.

Према тој пресуди, окривљени jе 2017. године, злоупотребљаваjући однос зависности, уговорио и организовао кћерки превоз у Њемачку, гдjе jе склопила брак са малољетником четири године стариjим од ње.

Оптужени ниjе спорио да jе за 5.000 еура продао кћерку породици њеног будућег мужа, наводећи да ниjе учинио ништа неморално, већ да jе његово поступање у складу са ромским обичаjима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:02