Алекса Станковић прати Дарка Шарића / - фото: МАНС ТВИТЕР
12/05/2022 u 12:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МАНС: Син бившег ВДТ-a у пратњи Шарића уочи суђења за прање преко 20 милиона еура

Против Шарића у току jе истрага због сумње да jе организовао убиство свог некадашњег сарадника Милана Миловца званог Цигла. Он jе због тога прошлог месеца ухапшен и из кућног притвора у коме се налазио од краjа прошле године враћен у затворски

Алекса Станковић, син бившег Врховног државног тужиоца (ВДТ) Црне Горе, Ивице Станковића фотографисан jе почетком априла ове године у друштву Дарка Шарића, нарко-боса оптуженог за међународни шверц 5,7 тона кокаина у Европу и прање преко 20 милиона еура за коjе се сумња да су стечене продаjом наркотика. На питање Истраживачког центра МАНС-а у коjим поводом jе био у друштву Шарића, Алекса Станковић ниjе дао одговор.

Фотографиjе су настале 6. априла ове године у Немањиноj 9, у Београду, испред улаза у Апелациони суд гдjе jе тог дана завршено излагање жалби на пресуду коjом су Шарић и његова група осуђени за прање више од 20 милиона еура. Фотографиjе су Истраживачком центру МАНС-а уступиле колеге из београдског КРИК-а.

Завршетку суђења за прање новца jе присуствовао и сам Дарко Шарић коjи jе у Апелациони суд дошао у пратњи два припадника обезбjеђења. Са њим jе био и Небоjша Jестровић, jедан од његових наjближих сарадника, такође оптужен за прање новца, али и, како свjедоче фотографиjе, Алекса Станковић, син бившег Врховног државног тужиоца Црне Горе.

Алекса Станковић jе по занимању адвокат и члан jе Адвокатске коморе Црне Горе, али ниjе jасно у ком капацитету jе почетком априла налазио у друштву Шарића непосредно пред поменуту сjедницу Апелационог суда у Београду.

Jедна од фотографиjа коjе су снимљене тог дана показуjу и присан однос између Алексе Станковића и Небоjше Jестровића. Иако су медиjи до сада о односима између породица Станковић и Шарић углавном извjештавали на нивоу шпекулациjа о приватним релациjама између Алексе Станковића и Шарићеве кћерке, до сада ниjе било индициjа да син бившег ВДТ-а познаjе неког из Шарићеве групе коjа jе оптужена за прање новца.

Наиме, на jедноj од фотографиjа jе забиљежено присно руковање Станковића и Jестровића, непосредно приjе уласка у суд. Истраживачки центар МАНС jе Алекси Станковићу упутио и питања у вези са околностима коjе су довеле до познанства са Jестровићем, али до обjаве овог текста нисмо добили одговор.

Према истраживању коjе jе раниjе обjавио КРИК, Jестровић jе међу особама од наjвећег повjерења, а како jе тужилаштво утврдило, у оквиру Шарићеве групе jе био задужен да проналажење начина да се прљави новац убаци у легалне токове. Тако jе Jестровић jош 2005. године основао компаниjу Муниципиум С коjа касниjе, како тврде у тужилаштву, послужила Шарићевоj групи за убацивање новца кроз фиктивне позаjмице коjе су Шарићеве офшоре компаниjе давале овоj београдскоj фирми. Према подацима тужилаштва сличан сценарио jе примjењиван и када су у питању биле црногорске фирме у власништву Шарића, “Maestraltours” и “Mat Company”.

Ивица Станковић jе средином 2021. отишао у старосну пензиjу. У раниjе датом интервjу, коментаришући чињеницу да jе његов син jавно подржао високог функционера ДПС-а Славољуба Стиjеповића након што jе обjављен снимак примопредаjе новца у афери Коверта, тадашњи ВДТ jе рекао да jе његов син “пунољетан, одрастао човjек коjи има неке своjе ставове, интересовања и одлуке са коjима се он некада и не слаже”.

Међутим на питање Истраживачког центра МАНС-а у вези са везама свог сина са Дарком Шарићем и припадницима његове криминалне групе, бивши ВДТ ниjе дао одговор.

Након што jе подгорички портал Либертас-пресс обjавио прве транскрипте пресретнутих разговора Милоша Меденица, сина бивше предсjеднике Врховног суда Црне Горе, Весне Меденице, коjе jе црногорском тужилаштву доставио ЕУРОПОЛ, у jавности су наставили да испливаваjу докази о врло блиским везама између високих функционера црногорског судства и полициjе са припадницима организованих криминалних група.

Док се Весна Меденица коjа jе тренутно у притвору сумњичи за кривично дjело противзаконитог утицаjа на доношење судских одлука, нови транскрипти ЕУРОПОЛ-а су открили везе између полициjских инспектора, Петра Лазовића и Љуба Миловића и Радоjа Звицера, jедног од наводих вођа Кавачког клана.

Дарко Шарић jе jулу 2020. године осуђен на девет година затвора, а његови сарадници на казне од од двиjе до седам година затвора због прања више од 20 милиона еура за коjе се сумња да су стечене међународним шварцом кокаина. Ова пресуда jош ниjе коначна и о њоj тренутно одлучуjе Апелациони суд у Београду. Пред истим судом се води и поступак и у предмету у коме jе Шарић оптужен за шверц 5,7 тона кокаина. Иако jе Шарић био правоснажно осуђен на 15 година затвора, Врховни касациони суд jе укинуо ову одлуку и наложио да се суђење понови пред Апелационим судом. И у овом поступку се очекуjе одлука Апелационог суда.

Против Шарића у току jе истрага због сумње да jе организовао убиство свог некадашњег сарадника Милана Миловца званог Цигла. Он jе због тога прошлог месеца ухапшен и из кућног притвора у коме се налазио од краjа прошле године враћен у затворски.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:51