/ - ФОТО: МАНС
27/05/2022 u 15:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МАНС: ВДТ да преиспита рад тужитељке Јовићевић у случају Миомира Мугоше и Царина

Истакли су да се ради о предмету који је екстремно важан за интегритет новог састава тужилаштва, из разлога што се ради о могућој корупцији на највишем нивоу

Након што је Виши суд Црне Горе, односно вијеће којим је предсједавала суткиња Весна Пеан, данас донио одлуку да Миомир Мугоша није злоупотријебио службени положај при продаји градског грађевинског земљишта компанији "Царине", очекујемо промптну реакцију Врховног и Специјалног државног тужилаштва, саопштила је НВО Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС),преноси портал РТЦГ.

(ВИДЕО) За Миомира Мугошу ослобађајућа пресуда: Бивши градоначелник није оштетио Главни град

-Инсистирамо да Маја Јовановић, в.д. Врховног државног тужиоца, без одлагања утврди да ли је било пропуста у ради и истрази специјалне државне тужитељке Сање Јовићевић, а наравно и да Специјално државно тужилаштво поднесе жалбу на овакву пресуду- казали су из МАНС-а.

Подсјетили су да су још 2007. године пријавили Мугошу због незаконите продаје земљишта "Царинама", и то након што је обустављена тендерска процедура у оквиру које су „Царине“ нудиле преко 13 милиона еура за предметно земљиште, да би га потом уступили истој компанији за само 2,5 милиона еура, и то свега пар мјесеци након прекида тендера због одустанка "Царина".

-Ту кривичну пријаву је, 2008. године, одбацио Саша Чађеновић, тада замјеник тужиоца у Основном државном тужилаштву у Подгорици, а сада специјални државни тужилац-наводи се у саопштењу.

МАНС је, како су казали, потом поднио још двије кривичне пријаве због овог случаја, прву након што је Основни суд у Подгорици 2010. године поништио одлуку о уступању земљишта „Царинама, и то по жалби других учесника у тендеру, а другу 2012. године, након што је Мугоша потписао још једну одлуку о уступању земљишта Царинама, и то за идентичан, споран износ од 2,5 милиона еура, и упркос измјенама планске документације које су се у међувремену десиле, чиме је вриједност земљишта додатно порасла.

Наводи се да је посљедња пријава теретила и Чедомира Поповића, власника компаније "Царине", за кога никада није утврђено да ли је и на који начин утицао на Мугошу, као и колики је износ користи коју су Поповић и његова компанија стекли у овом поступку.

-Ипак, Мугоша је саслушан у СДТ-у тек 2017. године, пуних десет година након што се случај десио, да би Виши суд потврдио оптужницу на прољеће 2018. године. Доцније, оптужница није потврђена за тадашње најближе Мугошине сараднике. После четири године и више одлагања, специјална државна тужитељка Сања Јовићевић ипак није успјела да пред судом докаже да је Мугоша оштетио буџет Главног града Подгорице у износу од 6,7 милиона еура, што је цифра коју су утврдили вјештаци у току суђења-казали су из МАНС-а.

Због свега наведеног, како су оцијенили, потребно је без одлагања извршити контролу рада специјалне тужитељке Сање Јовићевић, и утврдити да ли на страни тужилаштва постоји одговорност за овакав исход оптужнице која се наводно темељила на дугогодишњој истрази.

-Сви докази који су и данас на располагању јавности јасно указују на озбиљне сумње да је Мугоша најгрубље прекршио закон инсистирајући на продаји земљишта „Царинама“ по вишеструко нижој цијени од тржишне, а касније и упркос измјенама планске документације која је изазвала додатан раст вриједности градских парцела- навели су из МАНС-а.

Истакли су да се ради о предмету који је екстремно важан за интегритет новог састава тужилаштва, из разлога што се ради о могућој корупцији на највишем нивоу.

-Било каква „корисна грешка“ и/или „нејасноћа“ у вођењу ове истраге морала би бити испитана и најстрожије санкционисана- закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 08:07