Фото: Исјечак
11/06/2021 u 19:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Марковићу седам година робије: Повезан са кријумчарењем 20 тона кокаина

Осуђен је због тога што је, како је наведено пресудом, надгледао кријумчарење и скривање наркотика на броду "МСЦ Гаyане". Наводно је за то требао да буде плаћен милион долара

Црногорски држављанин Бошко Марковић (39) осуђен је на седам година затворана, пред америчким судом, због умијешаности у шверц 20 тона кокаина 2019. године у Филаделфији.

Он ће робијати због тога што је, како је наведено пресудом, надгледао кријумчарење и скривање наркотика на броду "МСЦ Гаyане". Наводно је за то требао да буде плаћен милион долара.

У јулу 2019. године у Филаделфији у Сједињеним Америчким Државама заплијењено је 20 тона кокаина. Наводно је, како пише "Инкуирер" , пред судијом казао да се каје и да жели да се врати у Црну Гору.

- То је једно од највећих заплијена дроге у историји САД. Марковић (39) из Црне Горе био је најстарији члан посаде на броду МСЦ Гајане којег су ухапсиле савезне власти након истраге. Прошле године се изјаснио кривим због оптужби за трговину дрогом. И док су неки од седморице других оптужених чланова посаде од тада открили колико новца су очекивали да ће платити балкански трговци дрогом који финансирају незакониту пошиљку, сви износи цитиране у судским списима - отприлике 50.000 до 60.000 долара по учеснику - биле су знатно мање него што је Марковићу понуђено на дан исплате. Његова улога је била неопходна “, рекао је помоћник америчког тужиоца Јероме Маиатицо-пише inquirer.com.

Према наводима тог медија, шема кријумчарења вјероватно не би била могућа без главног официра.

- Осам чланова посаде признало је кривицу док се истрага наставља у рекордној заплијени од 20 тона кокаина.-пише тај медиј.

Inquirer.com. даље наводи да је Марковић " попут њих, одрастао је у приморској црногорској заједници познатој по двије примарне индустрије - хиљадама чланова посаде које пружа међународним бродарским компанијама и насилним нарко-бандама које надгледају кријумчарске руте до већег дјела Европе".

-Као и четворица осталих, рекао је да су му се обратили на Балкану, прије него што су трговци људима који желе да га регрутују уопште кренули на путовање 2019. године. Цијена коју су нудили више од милион долара далеко је премашила његову годишњу плату од отприлике 108.000 долара годишње. Главни бродски помоћник је одговоран за, како је то описао његов адвокат, надгледање „готово све“ у вези са свакодневним операцијама "Гајане". Марковић је био у кључној позицији да обезбједи да се утовар дроге у тајности одвија како је планирано и да је недозвољени терет остао неоткривен док се "Гајан" пробијао од луке до луке. Користећи телефоне које је добио, координирао је са добављачима кокаина у Јужној Америци да тајно пуни ситне вреће напуњене бијелом "циглом" из глисера који су се под окриљем мрака приближавали "Гајану", на неколико тачака током путовања између Панаме и Перуанска обала. Регрутовао је друге чланове посаде да сакрију дрогу у бродским контејнерима који превозе терет попут вина, екстракта поврћа, чилеанских сувих ораха, отпадног метала и друге легитимне робе која је ишла за Европу, Африку и Азију. Али када су америчке власти пресреле брод док се увлачио у Филаделфију на путу за Ротердам, Холандија, Марковићу и његовим колегама из посаде преостало је да плате цијену. „Иако је господин Марковић био главни старешина, његова улога у кривичном дјелу била је прилично слична свима другима који су у томе учествовали“, рекао је Копер. „Регрутован је.“-преноси наведени портал.

-Иако су савезне власти рекле да се истрага добављача и финансијера, који стоје иза кријумчарских напора наставља, брода "Гајан" остаје под судским печатом. А један од мушкараца - В.П.  који служи шестогодишњу казну због умјешаности - тврдио је на изрицању пресуде у априлу да је пристао да учествује само из страха од тога шта би му могле учинити балканске банде које су га регрутовале или његова породица ако је то одбио. Када су црногорски листови прошле године нетачно извјестили да је П. пристао да сарађује са америчком истрагом, његова породица је побјегла из куће бојећи се одмазде трговаца људима, рекао је тада Његов адвокат. Марковић такође није поменуо организацију која га је ангажовала када је у четвртак дошло вријеме да се обрати судији. Умјесто тога, говорећи на дубоком, дебело наглашеном енглеском језику, рекао је да се каје због своје умјешаности и да сања да се врати у Црну Гору након завршетка затворске казне. „Једино што ми остаје је нада“, рекао је. „Надам се да могу погледати у будућност и ускоро да видим своју породицу - и основати своју породицу- наводи Inquirer.com.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:42