Vesna Medenica sa advokatima izlazi iz suda / - ŽELJKA BOJANIć
07/09/2023 u 13:50 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Medenica: Spremna sam da umrem za svog sina, ali ne i da sjednem na optuženičku klupu

Ja sam u centru odmazde, osveta nove političke elite, kazala je Medenica iznoseći odbranu

Pred podgoričkim Višim sudom nastavljeno je suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i grupi. 

Medenica je sudu iznjela svoju odbranu. Negirala je krivicu i sve navode iz optužnice koje se odnose na nju. 

Poručila da da če ako treba umrijeti za govornicom ali će iskoristiti svoje pravo da dokaže da nije kriminalac. 

- Ovo je politička odmazda i ja sam u centru nje. Ja sam se našla u svim političkim govorima i programima političkih partija, a sve za rejting nove političe elite - kazala je Medenica. 

 

Ona je navela da je spremna da umre za svog sina, ali ne i da sjedne na optuženičku klupu. 

- Ja ne priznajem da sam počinila bilo koje krivično djelo. Neću odgovarati na pitanja tužioca. Imala sam 17 mjeseci da razmislim za sve ovo. Za ovu situaciju u kojoj smo se našli moja porodica i ja. Ova situacija bi za svakog sudiju koji se našao u zoni kriminala bila sramna i bilo bi ga sramota da se nađe preko puta svojih kolega. Ova optuženička klupa bi bila klupa srama. Ali ja se tako ne osjećam. Nisam počinila ni jedno krivično djelo - kazala je ona. 

Medenica je rekla da "svodeći je na simbol neke loše Crne Gore, svu svoju hrabrost su iskazali na nju", misleći na optužbe iz političkih krugova. 

- Time su poslali poruku svim institucijama da je njihova snaga veća od zakona... Već 17 mjeseci ćutim. Moj progon je počeo kada je izmišljeno da prisluškujem sudije. To ne radim ja već oni koji su pokušali da naprave uvertiru za sve ovo. Mislili su da će Vesna Medenica kontaktirati te sudije, e nije - naglasila je Medenica. 

Ona je rekla da uz njeno ime ne može stoji "kriminalac". Medenica je navela da se radi o tužiocu od povjerneja, kod kojeg je bio predmet protiv Rada Miloševića pa je "Rade na slobodi". 

Naglasila je da je radila časno i pošteno i podsjetila je na svoj doprinos u crnogorskom pravosuđu. 

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo ranije optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić.

Optužnica je podignuta  za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Medenica se ranije obratila sudu povodm navoda o bjekstvu i upitala "koja bi to crnogorska majka ostavila sina". To je bilo njeno prvo zvanično obraćanje povodom ovog slučaja. 

Medenica je uhapšena, 17. aprila, na Aerodromu u Golubovcima. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. septembar 2023 14:25