/ - FRONTEX TWITTER
07/01/2022 u 19:36 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мигранти против вируса и забрана до Западног Балкана

У првих седам мјесеци 2021. број илегалних прелазака досегао је преко 82.000, односно 59 одсто више од укупног броја од прије годину дана

Европска агенција за граничну и обалску стражу имала је пуне руке посла током 2021. године када је ријеч о нелегалним прелсцима државних граница. Тако је, према бројним мјесечним извјештајима FRONTEXA, Западни Балкан и њене земље био на удару миграната.

image
- FRONTEX TWITTER

У првих седам мјесеци 2021. број илегалних прелазака досегао је преко 82.000, односно 59 одсто више од укупног броја од прије годину дана.

- У јулу је Frontex регистровао 17.300 илегалних прелазака границе, 33 одсто више него у истом мјесецу прошле године и нешто више него у претходном мјесецу (14.600). Миграцијски притисак наставио се повећавати на источним границама Еврропске уније са више од 3.000 илегалних улазака из Бјелорусије регистрованих на граници са Литвом. Средњемедитеранска рута чинила је највећи удио илегалних прелазака границе, а слиједила ју је западнобалканска рута- наводе из Frontexa.

На западнобалканској рути током јула је забиљежено 3.600 детекција прелазака, 67 више више него прије годину дана.

image
- FRONTEX TWITTER

- Укупан број илегалних прелазака границе ове године порастао је за 90 одсто и износио је 22.600. Већина миграната долази из Сирије и Авганистана, а слиједе их држављани Марока- подаци су Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Само током септембра је на рути било 112 одсто више илегалних прелазака у односу на септембар 2020. године.

Према првим прорачунима Европске агенције за граничну и обалску страж, број илегалних прелазака граница на вањским границама Европе, у првих девет мјесеци текуће године, порастао је за 68 одсто на 133.900. То је 47 одсто више у односу на 2019. годину прије избијања пандемије КОВИД-19 када је број илегалних прелазака границе износио 91.000. Црна Гора и земље западног Балкана једно су од врло битних и честих одредишта за мигранте, али и рута која је један корак ближе остварењу њиховог циља до којег често покушавају доћи чак и ирзикујући своје животе.

image
- FRONTEX TWITTER

У септембру је било 23.630 илегалних прелазака границе на главним европским мигрантским рутама, 40 одсто више него 2020. године када су била на снази гранична ограничења повезана са вирусом корона. То је такође повећање од 17 одсто у односу на септембар 2019. Најзначајнији пораст забиљежен је на рутама централног Медитерана и западног Балкана- саопштено је из FRONTEX-A.

Мали чамци се све више користе за прелазак ријечних граница. Мигранти се, такође, кријумчаре скривени у теретним возилима и теретним возовима, који и даље прелазе границе– саопштили је раније из Еуропола.

image
- FRONTEX TWITTER

Малољетници без пратње су веома рањива група и суочиће се са разним ризицима, укључујући насиље, злоупотребу и експлоатацију дуж рута миграције према Европи и унутар Европе. Еуропол је био свједок повећања пријављених активности кријумчарења миграната, углавном у региону Западног Балкана. Прикривено кријумчарење илегалних миграната у возилима најчешћа је пракса за омогућавање илегалне имиграције на Западни Балкан и у сусједне земље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:08