Специјално тужилаштво / -Интернет
30/01/2022 u 18:00 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милошевић пријавио: СДТ провјерава злоупотребу тендера за градске видео-надзоре

Након увида у тендерску документацију, комисија на чијем је челу Милошевић уочила је да је тендером тражена специфична опрема коју има само један произвођач

Специјално државно тужилаштво (СДТ) покренуло је извиђај на основу кривичне пријаве коју је државни секретар у Министарству унутрашњих послова (МУП) Раде Милошевић поднио у новембру прошле године, а у којој наводи да постоји основана сумња у злоупотребу службеног положаја од стране одређених службеника тог ресора у поступку набавке система видео-надзора за Подгорицу, Бар и Будву, вриједног више од пет милиона еура.

image

Rade Milosevic, drzavni sekretar mupa

FOTO: IVAN PETROVIC-IPE

– У наведеном предмету покренут је поступак извиђаја и у току је анализа прикупљених података и документације, а више информација и података није могуће саопштити ради заштите интереса покренутог поступка – наводи се у одговору који је "Дан" добио од портпарола СДТ-а и специјалног тужиоца Сање Јовићевић.

Иначе, Милошевић је почетком новембра прошле године кривичну пријаву поднио подгоричком Основном тужилаштву, које ју је прослиједило Вишем тужилаштву као стварно надлежном. Међутим, како ни то тужилаштво није било надлежно, 12. новембра прошле године уступило је пријаву на поступање СДТ-у.

Милошевић је у документима достављеним тужилаштву навео да је Међуресорска комисија за провјеру јавне набавке система видео-надзора уочила низ неправилности у наведеном тендерском поступку. Између осталог, наводи се да је та комисија, којом он предсједава, осим увида у документацију, обилазила и терен, што је указало, како стоји у пријави, на основану сумњу да су чланови Комисије за отварање и вредновање понуда за набавку система видео-надзора градова Црне Горе починили кривична дјела злоупотреба службеног положаја и несавјестан рад у служби.

ОДТ извиђа набавку опреме за електронски надзор границе

И у ОДТ-у у Подгорици формиран је предмет због незаконитих радњи приликом спровођења тендера МУП-а за електронски надзор државне границе и он је у фази извиђаја. У овом предмету осумњичено је десет физичких и једно правно лице за продужено кривично дјело злоупотреба службеног положаја, злоупотреба службеног положаја путем помагања, продужено кривично дјело несавјестан рад у служби, злоупотреба положаја у привредном пословању, неовлашћена употреба туђе фирме, продужено кривично дјело давање мита и продужено кривично дјело примање мита. Један од осумњичених борави у иностранству, а полиција је, по захтјеву државног тужиоца, расписала централну потрагу. И ову проневјеру је открила Међуресорска комисије МУП-а, а у овом случају уговор је вриједан 1,1 милион еура.

Даље се наводи да је почетком октобра 2019. године донијета одлука о покретању поступка јавне набавке, а након два дана објављен је и тендер, док је дио тендерске документације имао ознаку тајности. Иако је 20 фирми наводно откупило документацију, ниједна се није јавила на тендер, а Милошевић у поднијетој пријави наводи да претпоставља да су те компаније увидјеле да се ради о намјештеном тендеру.

– Упркос томе што понуђачи нијесу тражили продужење рока, он је продужен за седам дана. Тада понуду доставља конзорцијум који чине Институт "Михаило Пупин" Београд, Телегруп Београд, All Control Београд, БитИнфо ИПЦ Младеновац и Чиком Подгорица. Уговор са њима потписан је 17. децембра исте године. Симптоматична је појава да се у временском периоду од 2016. године до 4. децембра 2020. скоро на свим тендерима МУП-а јавља само један понуђач – констатовала је комисија у достављеним документима.

Такође, након увида у тендерску документацију, комисија на чијем је челу Милошевић уочила је да је тендером тражена специфична опрема коју има само један произвођач, због чега указују да је дошло и до нарушавања принципа конкурентности и равноправности.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 19:32