/ -FOTO: GOV.ME
30/05/2022 u 11:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Миловић: Избор руководиоца ОДТ Подгорица je намјештен и дискредитује Тужилачки савјет

Црној Гори су потребни нови људи, а не рециклирани људи из система, тврди Миловић

Доскорашњи државни секретар у Министарству правде и члан Тужилачког савјета Андреј Миловић казао је да је након објављивања начина бодовања кандидата за руководиоца Основног државног тужилаштва у Подгорици, јасно је да је избор намјештен.

Миловић у саопштењу достављеном редакцији Портала Дан тврди да је тужилац Никола Самарџић одбио да учествује у овој намјештаљци.

-Начин на који су поменуте тужитељке вршиле оцјењивање кандидата Николе Боричића, говори да су били спремни за два могућа сценарија, први, да изаберу тужиоца Душка Милановића, давањем по максималних 20 бодова њему, а драстично мање Боричићу, и евентуално за други сценарио, да уколико Боричић има више бодова од Милановића, просјечан збир бодова на интервју му не буде већи од неопходних 15, чиме би био онемогућен избор Боричића за руководиоца ОДТ ПГ, све и да има више бодова од Милановића. Kада је у питању први сценарио, он им се и остварио, Милановић је имао више бодова од Боричића и преко 15 бодова просјек на интервјуу, због професионалног приступа оцјењивању чланова Тужилачког савјета који долазе из реда угледних правника, представника НВО и представника Министарства правде, који нису жељели да бодовима десеткују Милановића, као што су тужитељке то учиниле Боричићу- рекао је Миловић.

Додао је да чланови ТС из реда тужилаца су по договору кандидату Милановићу дали по максималних 20 бодова, док су са друге стране бодовањем оштетили Боричића – 6 бодова дала му је Маја Јовановић, 5 бодова Татјана Беговић, 6 бодова Ђурђина Нина Ивановић и 8 бодова Сања Јовићевић.

-Зашто су четири тужитељке дале баш укупно 25 бодова Боричићу није случајност, већ је управо то и доказ да су се договориле да и математички онемогуће Боричића да постане руководилац ОДТ Подгорица, јер и под претпоставком да осталих седам чланова ТС дају по максималних 20 бодова Боричићу, што би укупно било 165 бодова (25 + 140), када се подијели на 11 чланова, просјечно бодовање његовог интервјуа би било 15 бодова, што је мање од поребних 15,01 да би уопште могао постати руководилац ОДТ Подгорица, а све и да је имао више бодова од Милановића. То је разлог зашто су четири тужитељке договориле да збир бодова које ће дати на интервју Боричићу не смије прећи укупно 25 бодова, а што нам јасно говори да је избор за руководиоца ОДТ Подгорица намјештен, јер се није радило о избору између Боричића и Милановића, већ само Милановић или нови оглас- тврди Миловић.

Истакао је да се ради о договору, није само математика доказ, већ и логика, а на основу увида у бодовне листе и дата објашњења зашто су тужитељке са 0 и 1 бодовале Боричића.

-Рецимо, четири тужитељке су прихватиле да је приложени план и програм рада који је предао Боричић, оцијењен са 40 (максималан број бодова), као и да је оцјена његовог рада као тужиоца и руководиоца ОДТ Подгорица, такође 40 бодова (максималан број бодова). Поставља се питање, ако се нечији план и програм рада оцијени са максималних 40 бодова, као и досадашњи рад, како може да добије 0 бодова за способност организације и способност коришћења ресурса? Kако тужилац чији се план и програм и досадашњи рад оцијене као одличан, може оцијенити са 0 бодова када је у питању разумијевање улоге државног тужиоца у друштву и комуникације? Kако одлично оцијењени тужилац може да добије 1 бод за способност доношења одлука? И најневјероватније, како неко ко је одлично оцијењен и ко се кандидовао да напредује, добије 1 бод за мотивисаност за рад у Државном тужилаштву? Овакав начин оцјењивања, баца сјенку на нови Тужилачки савјет и дискредитује наведене тужитељке за било какав допринос реформама у тужилачкој организацији, поготову дискредитује новоизабрану ВД ВДТ Мају Јовановић- рекао је Миловић.

Миловић је истакао да нажалост по реформе црногорског правосуђа, тужилачком организацијом и даље из сјенке руководе бивши ВД ВДТ Дражен Бурић и специјална тужитељка Ђурђина Нина Ивановић, који су уз Миливоја Kатнића и Сашу Чађеновића, најбитнији тужиоци претходног режима и чувари корумпираних функционера.

-То доказује и овај намјештени избор и опструкције ГСТ, као и њихове свакодневне активности у тужилаштву, састанци и савјетовања тужитељке Јовановић о корацима које треба да предузима и креирању дневног реда сједница ТС, а над којом су поново успоставили утицај и контролу, чим је формирана нова влада. Борба са центрима моћи унутар тужилаштва, који су повратили на кратко изгубљени утицај и контролу над ВДТ, а чему свједочи њихова опструкција рада ГСТ на начин што одуговлаче са одлуком о уступању три тужиоца у СДТ, као и низа „знакова поред пута“ који говоре у прилог томе, мора се водити са кадровима изван тог система и који нису били под контролом тих центара унутар тужилачке организације- казао је Миловић.

Истакао је да договор унутар тужилачке организације о намјештању избора ОДТ Подгорица, говори у прилог тези да је за реформе у тужилаштву потребно да на челним позицијама дођу људи ван тог система, јер је то једини начин да се почне са чишћењем тужилачке организације.

-Нови ГСТ Владимир Нововић, који није из тужилачке организације, је управо доказ да је то једини начин борбе са ђеловима хибридног режима и корупцијом у самом тужилаштву. Црној Гори су потребни нови људи, а не рециклирани људи из система, који се врло лако врате на „фабричка подешавања- закључио је Миловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:46