/ Сулејман Сојлу - POL. TR
26/05/2021 u 19:13 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу изјавио: Вукотић дошао у Турску да преузме нарко-тржиште

Турски министар Сојлу је изјавио да је долазак Вукотића и гангстера из Азербејџана и Бугарске Надира Салифова и Димитра Жељзакова покушај страних сила да инсталирају стране криминалне органзације на турску територију

Турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу тврди да је "шкаљарски клан" најмоћнија криминална организација на Балкану. Он је у интервјуу турској јавној телевизији (ТРТ) 19.маја казао да је шеф тог криминалног клана покушао да уђе на турско мафијашко тржиште, конкретно на нарко-тржиште. Сматра да је такав покушај усмјерен против тамошње владе и да је то злокобан заплет у режији неких страних сила. Сојлу је изјавио да је долазак Јована Вукотића и гангстера из Азербејџана и Бугарске Надира Салифова и Димитра Жељзакова покушај страних сила да инсталирају стране криминалне организације на турску територију.

Сојлу је казао да турске власти нијесу имале уобичајени поступак за изручење када је Вукотић ухапшен и умјесто тога предале су га замјенику српског министра који је дошао по њега.

– Уобичајено би требало да буде судско саслушање, поступак изручења и тако даље. Рекао сам да нема потребе, спаковаћемо га и предати. Нису могли да вјерују – рекао је Сојлу током интервјуа на ТРТ, а преноси портал Нордик монитор.

Добио и македонски пасош

Како је "Дан" недавно објавио, Регионална канцеларија за безбједност и истраге у амбасади САД у Скопљу и Интерпол спроводе истрагу у циљу откривања мреже запослених у МУП-у Сјеверне Македоније који су издавали македонске пасоше особама из свијета подземља, укључујући и вођу "шкаљарског клана" Јована Вукотића. Како је пренијела Слободна Европа, та информација потврђена је у МУП-у Сјеверне Македоније. Поводом овог случаја, огласила се и Амбасада САД у Скопљу.
– Не дајемо коментаре о активним истрагама – казали су из те амбасаде за РСЕ поводом акције откривања мреже за издавање македонских пасоша балканским криминалцима, а у којој је ухапшено и девет припадника Министарства унутрашњих послова (Сјеверне Македоније.

Из америчке амбасаде су навели да блиско сарађују са органима те државе.

Он тврди да је неименовани замјеник српског министра био престрављен када је дошао по Вукотића и да је тражио да се шефу "шкаљараца" стави торба преко главе како га не би срео лицем у лице.

– Мафијашки клан који предводи Вукотић је број један на Балкану. Сви се плаше те злочиначке организације. Државе су престрављене због тога – рекао је Сојлу.

Србија је изручила Вукотића у фебруару 2020. године, подсјећа поменути портал. Како се наводи у тексту, када је Вукотић задржан у Турској, грчке власти су га истраживале због кријумчарења 135 килограма кокаина у ту земљу. Портал Нордик монитор подсјећа да је турски криминалац Седат Пекер овх дана изнио бројна открића која указују на то да су чланови најужег турског руководства умијешани у бројне озбиљне послове у свијету подземља. Сојлу је током интервјуа негирао те оптужбе.

Которанин Јован Вукотић, који слови за вођу "шкаљарског клана", ухапшен је на јесен 2018. године у Турској у заједничкој акцији турске и српске полиције и испоручен је Србији. Тада Турска није хтјела да га испоручи Грчкој, која га потражује. Како су након хапшења саопштили из МУП-а Србије, Вукотић је означен као вођа организоване криминалне групе "шкаљарци", која је довођена у везу са озбиљним криминалним пословима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:27