Jedna od velikih zapljena narkotika / kolaž portal Dan
15/01/2024 u 20:29 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo pravde: Rješavamo problem skladištenja oduzetih narkotika, formiraćemo depo i nacionalni centar

Očekivanim povećanjem efikasnosti rada policije i pravosudnih organa u narednom periodu problem će nesumnjivo dodatno biti izražen, pa je stoga potrebno uspostaviti novi sistem upravljanja i čuvanja dokaznog materijala, saopštili su iz Ministarstva pravde za „Dan“

Preporuke Evropske komisiјe, kao i aktuelna dešavanja povodom krađe dokaza iz depoa podgoričkog Višeg suda, ukazali su na neophodnost izmјena odredaba Krivičnog zakonika koјe regulišu pitanje skladištenja i čuvanja dokaza u crnogorskim sudovima. Naјveći problem u tom smislu predstavljaјu zapliјenjeni narkotici, kako zbog svoјih svoјstava, tako i zbog velikih količina koјe se oduzimaјu od izvršilaca krivičnh dјela, te njenog neadekvatnog čuvanja u depoima sudova, gdјe boravi veliki broј zaposlenih, ali i stranaka u sudskim postupcima.

Da јe rješavanje skladištenja oduzetih narkotika u crnogorskim pravosudnim institucijama dio prioritetnih aktivnosti Ministarstva pravde koje uključuju ukupno rješavanje problema skladištenja dokaza koji se koriste u sudskim postupcima širom Crne Gore, a posebno u Podgorici, potvrdili su za "Dan" iz tog resora.

Ističu da narkotici spadaju u najvredniji dio dokaznog materijala, pa ovo pitanje privlači posebnu pažnju i zahtijeva poseban tretman.

– Čuvanje dokaznog materijala je dugogodišnji problem sa kojim se suočava crnogorsko pravosuđe. Taj problem je posebno eskalirao zadnjih godina kao posljedica povećanja količine zaplijenjenih narkotika u Crnoj Gori. Očekivanim povećanjem efikasnosti rada policije i pravosudnih organa u narednom periodu taj problem će nesumnjivo dodatno biti izražen, pa je stoga potrebno uspostaviti novi sistem upravljanja i čuvanja dokaznog materijala. Rješavanje tog problema zahtijeva dvojaku akciju. Sa jedne strane, neophodne su izmjene zakona kojima će biti predviđeno da se čuvaju samo uzorci, a ne čitava količina zaplijenjenih narkotika, a sa druge strane, potrebno je kvalitetno institucionalno riješiti pitanje upravljanja zaplijenjenim materijalom i njegovog čuvanja. Ministarstvo pravde intenzivno radi na oba kolosijeka – saopštili su "Danu" iz resora koјim rukovodi Andreј Milović.

Na rješavanju pitanja skladištenja, kako dodaјu, rade u dvije faze.

– Prva faza bi bila rješavanje situacije u Podgorici, kako se više ne bi dešavala kopanja tunela ili slični pokušaji krađe dokaznog materijala, i tu planiramo formiranje depoa za bezbjedno čuvanje dokaza. Druga faza podrazumijeva formiranje posebnog nacionalnog centra za upravljanje i čuvanje dokaznog materijala, što je jedan od strateških projekata Ministarstva pravde – obјašnjavaјu iz tog ministarstva.

S tim u vezi, kako navode, već su obavili niz pripremnih aktivnosti na sagledavanju i analiziranju postojeće situacije i uspostavili komunikaciju i saradnju sa partnerima iz inostranstva sa kojima će biti organizovan niz susreta i radnih posjeta institucijama tog tipa, kako bi njihove najbolje prakse inkorporirali u naša rješenja.

– Dakle, Ministarstvo pravde intenzivno radi na obezbjeđivanju modernog, kvalitetnog i zadovoljavajućeg rješenja koje za cilj ima da opslužuje potrebe institucija u decenijama koje su pred nama – naveli su iz Ministarstva pravde u odgovoru na pitanje "Dana".

Crna Gora bez strategije od 2020. godine

Prema izvještaju EK, Crna Gora nema uspostavljenu strategiju o drogama otkako je prethodna strategija okončana 2020. godine.
– Nacionalni sistem ranog upozoravanja još uvijek nije spreman za povezivanje sa sistemom ranog upozoravanja EU, jer ima ograničene operativne kapacitete. Vlada je usvojila pravilnik o načinu uništavanja droge i vođenju evidencije o oduzetoj i uništenoj drogi – konstatovala je EK u izvještaju.
Crna Gora, kako smatraju, treba da usvoji sveobuhvatnu nacionalnu strategiju za droge, da obezbijedi funkcionisanje nacionalne opservatorije za droge i unaprijedi nacionalni sistem ranog upozoravanja, kako bi se omogućila njegova povezanost sa sistemom ranog upozoravanja EU.

U dokumentu koјi јe 8. novembra prošle godine u Briselu predstavio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, Evropska komisija (EK) je pozvala Crnu Goru da prioritetno usvoji izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku kako bi se omogućilo da se kao dokaz za sudski postupak zadrži samo uzorak zaplijenjene droge, a ne cijela količina, kao što je trenutno slučaj. Kako se navodi u izvještaju EK o Crnoj Gori, tone zaplijenjene droge nalaze se u tužilaštvima i sudovima, u neodgovarajućim uslovima, dok se čeka na suđenja.

Specijalno tužilaštvo (SDT) je tokom 2022. godine, u saradnji sa međunarodnim partnerima, sprovelo osam krivičnih istraga u vezi sa švercom droge.

– Više državno tužilaštvo vodilo je tri krivične istrage u vezi sa drogom na međunarodnom i nacionalnom nivou. Ove istrage dovele su do zaplena droge u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji. Policijska jedinica zadužena za krivična djela u vezi sa drogom sada je podijeljena u dvije grupe – jednu za borbu protiv krijumčarenja droge u vezi sa organizovanim kriminalom i drugu za prevenciju zloupotrebe droga. Ukupno imaju 25 članova – navodi se u tom izvještaju EK.

Uloga nacionalnog centra

Kako su objasnili iz Ministarstva pravde, nacionalni centar će služiti za upravljanje i čuvanje dokaznog materijala koji se pribavlja u postupcima pred sudovima na teritoriji čitave Crne Gore. To će biti posebna institucija koja će se baviti pravilnim i bezbjednim upravljanjem, čuvanjem i uništavanjem svih vrsta dokaznog materijala, uključujući i narkotike, metodom ekološki bezbijedne insineracije.

Ukazali su na potrebu da se izvrše zakonske izmjene.

– Nedovoljan kapacitet skladištenja zaplijenjene droge tek treba da se riješi. Crna Gora tek treba da usvoji izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku kako bi se omogućilo da se kao dokaz za sudski postupak zadrži samo uzorak droge, a ne cijela količina, kao što je sada slučaj. Crna Gora mora prioritetno izmijeniti pravni okvir o skladištenju i uzorkovanju droga i uskladiti ga sa zdravstvenim, bezbjednosnim i ekološkim standardima EU u skladištenju, transportu i uništavanju narkotika – sugeriše Evropska komisija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:23