Мирјана Пајковић / -Фото: Архива
26/06/2021 u 07:53 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мирјани Пајковић пола године суспензије због кршења штрајка адвоката

Адвокат Мирјана Пајковић се оглушила о одлуку о поступању током обуставе пружања правне помоћи када је прихватила да буде бранилац Никшићанину Луки Кривокапићу осумњиченом за убиство

Дисциплинкси суд Адвокатске коморе Црне Горе казнио је адвоката из Берана Мирјану Пајковић са пола године суспензије због кршења одлуке о обустави пружања правне помоћи. Према незваничним сазнањима "Дана", одлука је донесена прекјуче, али још није урађена, ни достављена. Због тога није било могуће званично добити потврду о санкцији која је изречена овој адвокатици.

Дисциплински поступак против ње покренут је када се оглушила о упутство које је издао Управни одбор Адвокатске коморе поводом одлуке о обустави пружања правне помоћи. Тим упутством одређено је да адвокати док траје штрајк неће улазити у полицију, као ни у зграде тужилаштава и судова како би заступали клијенте. То је упутство, како су упозорили, обавезујуће и његово кршење представља дисциплински прекршај.

Адвокат Мирјана Пајковић је одлучила да се оглуши о ову одлуку када је прихватила да буде бранилац Никшићанину Луки Кривокапићу осумњиченом за убиство.

– Упућујемо јавност да је поступање адвокатице Пајковић противно одлукама Управног одбора Адвокатске коморе и да представља тежу повреду дужности адвоката, сходно чл 89, ст 4 Статута Адвокатске коморе и повреду одредбе чл 135 та6. 2, Кодекса професионалне етике адвоката. Због оваквог поступка, Управни одбор Адвокатске коморе Црне Горе одржао је сједницу дана 6.6.2021. године, на којој је једногласно одлучено да се донесе одлука о привременој забрани бављења адвокатуром (суспензија) за адвокатицу Мирјану Пајковић, од дана доношења одлуке до окончања дисциплинског поступка – саопштено је тада из Адвокатске коморе.

Противе се Закону о фискализацији

Штрајк адвоката почео је због незадовољства Законом о фискализавији. Адвокати тврде да тај закон не моће да се односи на њих, па су се одлучили на овај потез. Представници Коморе имали су састанке са представницима Владе, али још нијесу успјели да постигну договор. Подршку црногорским адвокатима у одлуци о обустави пружања правне помоћи пружиле су њихове колеге из Србије и Босне и Херцеговине. Адвокатске коморе тих земаља донијеле су обавезујуће упутство за њихове чланове да док траје обустава пружања правне помоћи не заступају клијенте пред црногорским правосудним органима.

Адвокати тврде да се фискализација у земљама региона не односи на њихове колеге и да се спорни закон не може примјењивати у односу на њих.

Пајковићева је ту изјави за медије тада рекла да одлуку Коморе неће поштовати јер је незаконита, и зато што штрајк мора бити добровољан и на њега је нико не може натјерати.

Због штрајка су одложене на стотине суђења у судовима, а скоро сви осумњичени ухапшени од 24. маја тренутно су на слободи. Наиме, да би тужиоци и судије за истрагу одредили задржавање, односно притвор, осумњичена лица морају да имају браниоце. Како адвокати одбијају да дођу на саслушање, осумњичени се пуштају на слободу.

Мирјана Пајковић није једини адвокат који није поштовао упутство Адвокатске коморе. Због тога су покренути поступци против још неколико њених колега. Некима од њих је суђење већ завршено, али има и још неколико случајева који се провјеравају. Тачније, Комора је дошла до сазнања да су неки од адвоката присуствовали саслушањима ухапшених лица, па су од надлежних тражили податке како би покренули дисциплинске поступке због тога.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:20