ЦКБ / -интернет
15/11/2021 u 08:20 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Могућа застара случаја против бивших службеника ЦКБ-а за милионску злоупотребу

Током петогодишње истраге инспектори Сектора криминалистичке полициjе су провjерили скоро цjелокупно пословање пословнице ЦКБ-а у Никшићу од 2007. до 2011. године

Почетком наредног мјесеца навршиће се пуне двије године од како је ванрасправно вијеће Вишег суда у Подгорици потврдило оптужницу против бившег директора филијале ЦКБ-а у Никшићу Радосава Никчевића и његових сарадника, којима до данас ниједно суђење у том суду није одржано. Истина, сличних примјера има још, али оно што је симптоматично у овом случају, према тврдњама појединих учесника у овом поступку, јесте могућност наступања застаре.

image

Радосав Никчевић

-дан

Разлози за одлагање главних претреса увијек су били оправдани, почев од инфекције вирусом ковид до других болести, смјене судија и одсутности тужилаца, па је из свих тих разлога почетак суђења пред вијећем судије Биљане Ускоковић одлаган ни мање ни више него 14 пута заредом.

– Одлуку о евентуалном наступању застарjелости доноси поступаjући судиjа, и то након утврђивања правне квалификациjе и времена извршења дjела у поступку одлучивања по оптужници. Стога се у овом моменту не можемо изjашњавати о застарjелости, осим што вам можемо саопштити да jе оптужницом окривљеном Н.Р. стављно на терет продужено кривично дjело злоупотреба положаjа у привредном пословању из чл. 272 ст. 3 у вези ст. 2 и 1 у вези чл.24 и 49 КЗЦГ за коjе jе заприjећена казна затвора од 2 до 10 година, па тиме релативна застарjелост наступа за 10 година, а апсолутна за 20 година – наводи се у одговору који нам је достављен из подгоричког Вишег суда, а који је потписао предсједник тог суда Борис Савић.

Он подсјећа да је оптужница том суду достављена 8. октобра 2019.године и да је претрес до сада одлаган 14 пута јер су оптужени и браниоци били инфицирани ковидом-19, других болести оптужених, престанка судиjске функциjе чланова виjећа и службене одсутности тужиоца.

Поред Никчевића, на листи оптужених у овом предмету су и Драган Перутовић, Иван Радуловић, Jелена Чворовић Шћепановић, Мирослав Антуновић, Светлана Цицмил, Анета Новаковић, Александар Никчевић и Драгица Радуловић.

Никчевић тврди да нема доказа против њега

На рочишту за контролу оптужнице одржаном прије двије године оптужени Никчевић jе казао да Специjално тужилаштво ниjе понудило ниjедан доказ коjи указуjе и на удаљену сумњу да jе он организатор криминалне групе коjа jе направила милионску штету банци у коjоj jе радио.

Он jе тада истакао да се оваj поступак води од 2011. године, што jе дуг период исцрпљавања и за оптужене и за њихове породице.

– Нико ниjе организовао криминалну групу у никшићкоj филиjали ЦКБ-а, а то се може видjети и из исказа свjедока сарадника коjи jе таj статус добио послиjе седам година траjања поступка, претпостављам под притиском – казао jе Никчевић.

Он jе подсjетио да jе приликом одласка из банке добио отпремнину и да приликом предаjе посла ниjе констатован никакав мањак.

Током петогодишње истраге инспектори Сектора криминалистичке полициjе су провjерили скоро цjелокупно пословање пословнице ЦКБ-а у Никшићу од 2007. до 2011. године.

Оптужница против службеника ЦКБ-а до сада jе три пута разматрана. Сви оптужени су током истраге категорично негирали наводе Специjалног државног тужилаштва, твредећи да у њиховим радњама ниjе било незаконитости.

Оптужницом коjу заступа специjални тужилац Сања Jовићевић банкари се терете да су од 2007. до почетка 2011. године неовлашћено и без одобрења клиjената преносили новац са њихових рачуна на друге текуће рачуне и без знања клиjената подизали готовину са њjихових рачуна.

На списку окривљених била jе и М.Ћ., коjа jе током истраге добила статус свjедока сарадника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:53