Весна Вучковић и Златко Вујовић / - Врховни суд ЦГ
30/05/2022 u 12:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мониторингом суђења до јачања свијести јавности о једнаком приступу правди

Праћење судских поступака обављаће монитори суђења путем присуства одабраним рочиштима и увидом у списе правоснажних судских одлука“, казао је Вујовић

Пружање доприноса даљој демократизацији и подизању нивоа примјене владавине права и поштовања људских права у Црној Гори кроз кампању заговарања, усмјерену ка кључним доносиоцима одлука за законодавне и институционалне измјене у дијелу примјене кривично-правног система у Црној Гори, основе су Меморандума о сарадњи који су потписали Врховни суд Црне Горе и НВО Центар за мониторинг и истраживање (ЦеМИ). 

НВО ЦеМИ и Врховни суд размјењиваће информације и заједнички радити на реализацији пројекта „Приступ правди и људским правима у Црној Гори – пројекат мониторинга суђења 2021-2023 који се реализује уз подршку Европске комисије (ЕИДХР), предвиђено је Меморандумом који су потписали вршитељка дужности предсједника Врховног суда Весна Вучковић и предсједник Управног одбора ЦеМИЈ-а Златко Вујовић

„Један од циљева пројекта је и јачање свијести јавности о најважнијим аспектима једнаког приступа правди, укључујући нове правне механизме и људска права. Циљ пројекта је и јачање улоге цивилног друштва у промовисању људских права и доброг управљања, посебно у области владавине права, те приступа правди“, поручила је Вучковић. 

Пројектом је предвиђено праћење и анализа судских поступака и поштовања људских права, са фокусом на поштовање процесних права окривљених лица и жртава, и мониторинг приступа правди рањивих група и оних који су процесуирани због кршења мјера за спречавање ширења вируса ковид-19. 

„НВО ЦеМИ ће за потребе мониторинга обновити и унаприједити методологију праћења судских поступака и обезбиједити тренинг члановима тима који ће се бавити овом активношћу. Праћење судских поступака обављаће монитори суђења путем присуства одабраним рочиштима и увидом у списе правоснажних судских одлука“, казао је Вујовић. 

Пројектне активности ће бити праћене издавањем тематских и годишњих извјештаја о темама од значаја за заштиту људских права у кривично-правном систему, наводи се у Меморандуму.

НВО ЦеМИ ће реализовати активности праћења одабраних кривичних поступака у свим основним и вишим судовима у Црној Гори, уз могућност праћења одређених поступака у предметима судова за прекршаје, укључујући и примјену нових института као што су споразум о признању кривице и одложено кривично гоњење, уз пуно поштовање правосудног система и закона Црне Горе.

НВО ЦеМИ ће благовремено обавијестити Врховни суд и судове у којима прате судске поступке о именима и подацима лица која ће пратити одабране поступке и заједно са представницима Врховног суда Црне Горе, организовати семинаре о правосудном систему Црне Горе на које ће бити позване друге организације цивилног друштва. Трошкове организације сносиће ЦеМИ.

НВО ЦеМИ ће организовати националну конференцију на којој ће главним учесницима из националног правосуђа, међународним партнерима и организацијама цивилног друштва бити представљен извјештај о праћењу суђења, али и спроводити интернет кампању о најбитнијим аспектима реформе правосуђа.

Врховни суд ће инфомисати судове о закљученом Меморандуму и активностима које ће НВО ЦеМИ спроводити у складу са њим и ангажовати своје представнике у организацији семинара о правосудном систему Црне Горе који ће бити организован у сарадњи са НВО ЦеМИ.

Врховни суд ће подстаћи предсједнике судова да мониторима НВО ЦеМИ омогуће несметан приступ јавним суђењима, у складу са просторним могућностима, у сврхе имплементације пројекта.

Врховни суд се Меморандумом обавезао и да ће подржати активности НВО ЦеМИ у сврхе спровођења пројекта у погледу приступа списима правоснажно окончаних предмета по претходном захтјеву НВО ЦеМИ и одобрењу надлежног суда, осим оних чија је доступност ограничена прописима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 02:27