Илустрација / LAZAR RUZIC
26/04/2022 u 12:06 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Монтефарм": Вакцина против хепатитиса стиже тек у септембру

Ради се о вакцинама које се дају према календару обавезне вакцинације, одмах по рођењу или касније

У домовима здравља и болницама поново нема вакцина против хепатитиса Б и BCG (бе-се-же) за новорођенчад и дјецу, које се дају према календару обавезне вакцинације. Вакцина против вируса хепатитиса Б се даје дјеци одмах по рођењу, након мјесец дана и са навршених шест мјесеци. BCG вакцина против туберкулозе такође је обавезна за новорођенчад.

Из Монтефарма је "Дану" саопштено да су упркос њиховом настоjању да се вакцине обезбиjеде на вриjеме, расписивањем тендера у складу са Законом о jавним набавкама и у законском року повремене несташице су неминовне.

– Такав jе случаj и сада са вакцином против хепатитиса Б, jер jе понуђач на последњем тендеру гарантовао испоруку за четири мjесеца и то jе био најближи могући датум, што опет зависи од произвођача. Монтефрам врши редовну набавку вакцина за дjецу и одрасле, као и њихову дистрибуциjу. Наjаве за поjедине вакцине за дjецу од стране добављача су следеће: дитеваксал за стариjе од седам година – очекуjе се средином jуна, хепатитис Б за дjецу – за четири мjесеца (у септембру). BCG – очекуjемо мању количину средином маjа. Када је ријеч ОПВ вакцини – више се неће производити постоjећи облик, већ ће миjењати ИПВ, иста вакцина, али другог облика. ОПВ се примjењивала орално, док се ИВП примjењуjе интрамускуларно. Тендерска процедура око набавке ИПВ jе завршена и очекуjемо испоруку веће количине почетком маjа – истичу из Монтефарма.

Потребан већи обухват

Из Института истичу да су главне теме на коjе ће у Црноj Гори скренути пажњу током обиљежавања Европске недjеље имунизациjе значаj започињања са Програмом ХПВ вакцинациjе, потреба за побољшањем обухвата постоjећим вакцинама из календара имунизациjа, те изазови и планови за даље унапређење Програма вакцинациjе у држави.

– Планирана jе и кампања преко друштвених мрежа коjом ћемо сваког дана кроз кључне поруке нагласити значаj вакцинациjе у очувању здравља и обезбjеђивању квалитетног и здравог живота за све – казали су из ИJЗ.

Кроз подизање свиjести о важности имунизациjе активности коjе се током ове седмице сваке године спроводе у државама Европе, како су поjаснили, имаjу за циљ да повећаjу обухват вакцинациjом и тиме допринесу заштити од заразних болести за коjе имамо дjелотворне и безбjедне вакцине.

Из те установе кажу да су о проблему са испорукама вакцина обавијестили надлежне институције.

– О свему наведеном Монтефарм jе обавиjестио све jавне здравствене установе у коjима се врши имунизациjа дjеце, као и Министарство здравља. Повремена несташица вакцина коjе се налазе у картону редовне имунизациjе дjеце не може бити животно угрожаваjућа. Ове вакцине намиjењене су стварању дугорочног имунитета, те се некад одлаже редовна вакцинациjа ако педиjатар проциjени да jе из неког здравственог разлога потребно одложити њихову примjену – кажу из Монтефарма.

Родитељи се жале да се због несташица вакцина дешава да се мијења редослед примања обавезних вакцина како би се испоштовао прописани размак, па онда због тога велики број малишана није примио све потребне дозе. Како тврде родитељи, још није ријешен проблем набавке вакцине BCG коју примају новорођенчад одмах по рођењу, јер су количине ограничене. Иако из Института за јавно здравље поново позивају на већи обухват вакцинацијом дјеце, неријетко се дешава да се родитељи враћају из амбуланти јер нема потребних доза.

Из Института за јавно здравље саопштено је поводом европске недјеље имунизације да је вакцинација jедна од наjдjелотворниjих и наjисплативиjих здравствених интервенциjа од виталног значаjа за постизање оптималног здравља за све и свуда.

– Институт за jавно здравље Црне Горе и ове године, у сарадњи са партнерима, приjе свега Свjетском здравственом организациjом (СЗО) и УНИЦЕФ-ом, обиљежава Европску недjељу имунизациjе (24–30.4.2022) како бисмо додатно подигли свиjест о важности имунизациjе у превенциjи болести, заштити здравља, обезбjеђивању дугог и квалитетног живота за све становнике наше државе – наводе из Института.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:12