/ Илустрација, Никола Савељић
13/06/2021 u 08:17 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мучили ухапшеног за планирање ликвидације Кашћелана, адвокат Мила Јовановићa поднијела кривичну пријаву

У досадашњем току извиђаја од КЦЦГ и УИКС-а је прибављена медицинска документација и здравствени картон за оштећеног, оштећени је саслушан као свједок, у присуству пуномоћника, а извршено је и вјештачење његових тјелесних повреда, казао је тужилац Вукас Радоњић

Основно државно тужилаштво у Подгорици формирало је предмет како би утврдили који су полицијски службеници мучили притвореника Мила Јовановића, који се сумњичи да је дио криминалне групе која је планирала убиство вође "кавачког клана" Слободана Кашћелана. Тужилаштву је пријављено да је Јовановић након хапшења у Тивту мучен и пребијан у полицијској станици. Уз кривичну пријаву тужилаштву је достављена медицинска документација у којој су констатоване повреде овог осумњиченог. ОДТ је формирало предмет како би потврдили ове наводе.

– Адвокат Милена Брновић је у фебруару ове године, као пуномоћник оштећеног Мила Јовановића, овом тужилаштву поднијела кривичну пријаву против непознатих полицијских службеника за кривично дјело мучење, учињено 22. јануара ове године, по којој је формиран кривични предмет. У досадашњем току извиђаја је из Клиничког центра Црне Горе и Управе за извршење кривичних санкција прибављена медицинска документација и здравствени картон за оштећеног, који је саслушан као свједок, у присуству пуномоћника, а извршено је и вјештачење његових тјелесних повреда. Предстоји предузимање других неопходних радњи у циљу прикупљања доказа и података потребних за доношење одлуке, а од Управе полиције је посебно тражено да обавијести који су све службеници предузимали службене радње према оштећеном током боравка у полицијским просторијама – саопштио је за "Дан" Вукас Радоњић, државни тужилац и портпарол у Основном државном тужилаштву у Подгорици.

За убиство Кашћелана обећали 500.000

Свједок сарадник у овом предмету у СДТ-у је испричао да је највише новца понуђено "за главу" Беливука. Тачније, за његово убиство обећано је 700.000 еура, а за ликвидацију Кашћелана пола милиона. Убиство Миљковића требало је да буде "награђено" са 300.000 еура.

Осим тога, свједок сарадник је приликом саслушања признао и да је његова улога била да обезбиједи средства за ликвидације, те је тако припремао мотор за ликвидацију вође "кавачког клана" и купио ауто за убиство Веље Невоље. За тај атентат, према ријечима свједока сарадника, припремао је осумњиченог Марковића. Износећи ове детаље, Х.К. ипак, како сазнаје "Дан", није саопштио име другог организатора ове криминалне групе, као ни ко је њему издавао наређења. Предмет је под ознаком тајности због чега многи детаљи још нијесу познати јавности.

Према сазнањима "Дана", Јовановић је одмах након хапшења на саслушању у Специјалном државном тужилаштву пред тужиоцем Сашом Чађеновићем казао да је мучен у полицијској станици. Након саслушања спроведен је у Клинички центар Црне Горе гдје му је обављен преглед и констатоване повреде.

Ликвидације наводног вође "кавачког клана" Слободана Кашћелана, Београђанина Вељка Беливука званог Веља Невоља и припадника његовог обезбјеђења Марка Миљковића, спријечене су акцијом СДТ-а и полиције, хапшењем Радована Станишића, Мила Јовановића и Горана Марковића. Истрагом је обухваћена и М.А.

Као организатор криминалне групе у истрази су означени Јанко Вукадиновић и још једна, засад неидентификована особа. Вукадиновић се налази у спушком затвору, одакле је издавао наређења осталим члановима криминалне групе. Акција СДТ-а у којој су спријечене ликвидације Кашћелана, Беливука и Миљковића вођена је под кодним називом "Мета". На конференцији за медије одржаној крајем јануара, из СДТ-а је саопштено да су службеници Сектора за борбу против организованог криминала и корупције, заједно са ЦБ Подгорица и ЦБ Херцег Нови на територији Подгорице и Тивта спријечили дјеловање криминалне организације у правцу лишења живота најмање три лица.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 22:36