/ - FOTO MUP
18/10/2023 u 10:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MUP: Tokom godine podnešeno 14 krivičnih prijava protiv 23 osobe zbog trgovine ljudima

MUP podsjeća na broj SOS telefona 11 66 66 putem kojeg se anonimno i besplatno može prijaviti svaka sumnja na izvršenje nekog od oblika trgovine ljudima i dobiti više informacija o službama za pomoć

Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima Ministarstvo unutrašnjih poslova podsjeća javnost na opasnosti ove kriminalne aktivnosti koja dovodi do toga da su ljudi širom svijeta lišeni mogućnosti izbora i izloženi raznim vidovima eksploatacije.

- Crna Gora je snažno opredijeljena da odgovori na brojne izazove savremenog doba prouzrokovane migracijama stanovništva koje su povećale ranjivost u odnosu na trgovinu ljudima. Takođe, posvećena je saradnji sa  partnerima i dosljednoj primjeni međunarodnih standarda u ovoj oblasti u cilju  pravovremene identifikacije potencijalnih i žrtava trgovine ljudima i otkrivanja i procesuiranja počinilaca. U ovoj godini od strane Uprave policije podnešeno je 14 krivičnih prijava protiv 23 lica za izvršeno krivično djelo trgovine ljudima, dok je 11 lica dobilo status žrtava trgovine ljudima kroz rad Tima Ministarstva unutrašnjih poslova za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima. U strukturi identifikovanih žrtava trgovine ljudima dominantno su lica mlađa od 18 godina, kako ženskog tako i muškog pola, dok se kao oblici ekploatacije pojavljuju seksualna, radna eksploatacija, prisilno prosjačenje, prisila na vršenje krivičnih djela, kao i sklapanje nedozvoljenog braka- navode iz MUP-a.

Ministarstvo unutrasnjih poslova podsjeća na broj SOS telefona 11 66 66 putem kojeg se anonimno i besplatno može  prijaviti svaka sumnja na izvršenje nekog od oblika trgovine ljudima i dobiti više informacija o službama za pomoć, a građani sumnje na trgovinu ljudima mogu prijaviti i pozivom na dežurni broj Uprave policije 122.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:37