/ - FOTO: ARHIVA
07/02/2022 u 13:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МУП: Уочено немарно и неадекватно поступање у предмету Зумрите Нерде–жртве партнерског насиља

Оперативни тим ће се обратити Тужилачком савјету, Вишем суду за прекршаје и Министарству финансија и социјалног старања са захтјевом да утврде појединачну и институционалну одговорност у овом предмету

Оперативни тим за борбу против породичног насиља и насиља над женама МУП-а Црне Горе огласио се саопштењем поводом убиства Зумрите Нерде–жртве партнерског насиља.

Саопштење преносимо интегрално:

Оперативни тим за борбу против породичног насиља и насиља над женама  је 4. фебруара 2022. године одржао ванредну сједницу поводом убиства Зумрите Нерде из Бара, која је преминула од последица породичног злостављања које је починио њен супруг Далибор Николић.  

На сједници су разматрани пропусти у раду надлежних  институција и појединаца, са циљем иницирања поступака за утврђивање њихове одговорности у овом предмету, као и доношења смјерница за  елиминисање негативних пракси. 

Детаљно анализирајући поступање Центра за социјални рад у Бару, Центра безбједности Бар, Основног државног тужилаштва у Бару и Суда за прекршаје у Будви-Одељење у Бару, појединачно и у њиховој међусобној вези,  Оперативни тим је, на основу доступне документације, препознао немарно, непотпуно и неадекватно поступање у конкретном предмету. 

Имајући у виду тежину злостављања којем је Зумрита Нерда била изложена, чињеницу да су насиљу у континуитету присуствовала њена малољетна дјеца, као и информацију да је насиље пријавила тражећи заштиту за  себе и дјецу, Оперативни тим ће се обратити Тужилачком савјету, Вишем суду за прекршаје и Министарству финансија и социјалног старања са захтјевом да утврде појединачну и институционалну одговорност у овом предмету, како би обезбиједили досљедну примјену законом утврђених стандарда и процедура за заштиту жртава и санкционисање насилника. 

Оперативни тим за борбу против породичног насиља и насиља над женама

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:08