зикс спуж / -дан
10/07/2022 u 20:03 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na izdržavanju kazne u ZIKS-u oko 1.000 zatvorenika

Na današnji dan u Zavodu za izvršenje sankciјa smješteno je ukupno 1.018 lica lišenih slobode, od čega 41 žena i dva maloljetna lica

Sa porastom kriminala u državi povećava se i broј lica osuđenih za raznorazna krivična dјela zbog koјih u konačnom završe iza rešataka. Istina, među njima ima dosta osuđenih za lakša krivična dјela, kao što su dјela iz saobraćaјa, ali i onih koјi su osuđeni na maksimalne zatvorske kazne.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankciјa "Danu" su saopštili da se trenutno u prostoriјama spuškog zatvora nalazi više od 1.000 lica koјi izdržavaјu kazne zatvora, među koјima јe i manji broј žena.

– Na današnji dan u Zavodu za izvršenje sankciјa smješteno je ukupno 1.018 lica lišenih slobode, od čega 41 žena i dva maloljetna lica. Od ukupnog broјa zatvorenika, do kraјa tekuće godine, po redovnom otpustu, otpustiće sedam zatvorenika koji su osuđeni za krivična djela ubistvo, teško ubistvo i ubistvo u pokušaju – saopštili su iz zatvora u Spužu.

Istovremeno, napominju iz Uprave zatvora da do promjene isteka kazne ovim licima može doći usred naknadnog prispijeća odluke suda.

Kako to standardi nalažu, zatvorenici u Zavodu smješteni su u jednokrevetne i višekrevetne sobe.

Zatvorenik kaznu zatvora ili kaznu zatvora od četrdeset godina, po pravilu izdržava zajedno s drugim zatvorenicima, a odvojeno samo kada to zahtijevaju njegovo zdravstveno stanje ili kada je riječ o nekom od slučajeva predviđenih zakonom.

Internim pravilom, prilikom smještaja zatvorenika, uzimaju se u obzir starost zatvorenika, dužina kazne, ranija osuđivanost, fizičko i mentalno zdravlje, zahtjevi za posebnim tretmanom, kao i druge okolnosti od značaja za resocijalizaciju i reintegraciju u društvo.

Broj kreveta u prostoriji zavisi od veličine prostorije, odnosno poštuje se standard koji propisuje da svaki zatvorenik u prostoriji u kojoj je smješten mora imati najmanje četiri m2 prostora.

Po dolasku na izvršenje kazne zatvora, zatvorenici se smještaju u jednokrevetne i višekrevetne prostorije za boravak zatvorenika. Prostorije za boravak zatvorenika moraju se koristiti strogo namjenski i u propisano vrijeme i to: spavaonice u vrijeme predviđeno za spavanje i odmor, dnevni boravak u slobodno vrijeme, restoran u vrijeme predviđeno za ishranu, radionički prostor prema rasporedu rada, sportski poligon i prostorije za kulturnoumjetničke aktivnosti u vrijeme predviđeno za bavljenje ovim aktivnostima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 10:08