Srdjan Jurisevic / -DAN
25/05/2023 u 10:42 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na Kosovu uhapšen navodni pripadnik "kavačkog klana": Juriševića sumnjiče za ubistvo Nikole Stanišića

Kako je saopšteno iz policije, Jurišević se sumnjiči da je zajedno sa drugim licima tokom 2020. godine postao član kriminalne organizacije koja je planirala lišenje života Stanišića, kao i da je učestvovao u uklanjanju tragova tog krivičnog djela

Navodni pripadnik "kavačkog klana" Srđan Jurišević (40) uhapšen je јuče na Kosovu po potјernici NCB Interpol Podgorica zbog sumnje da je kao pripadnik kriminalne organizaciјe učestvovao u ubistvu Nikole Stanišića na Lovćenu. Stanišić јe slovio za pripadnika "škaljarskog klana". Prema našim saznanjima, lisice na ruke stavljene su mu u Gnjilanu.

– Nakon višemjesečne intenzivne i kontinuirane razmjene operativnih podataka, sprovedene između nadležne jedinice Sektora za borbu protiv kriminala Uprave policije sa nadležnim službama Kosova, a u okviru ciljane potrage, danas je na teritoriji Kosova lišen slobode S.J. (40), državljanin Crne Gore. On se na teritoriji Kosova skrivao pod lažnim identitetom, saopšteno јe iz Uprave policiјe.

Kako se navodi u saopštenju, Jurišević u operativnim evidencijama Uprave policije važi za pripadnika jedne organizovane kriminalne grupe.

Razmjenjivane fotografije mučenja

Istražitelji su iz presretnute komunikacije utvrdili i da su osumnjičeni razmjenjivali fotografije mučenja Stanišića.

– Da je izvršeno krivično djelo teško ubistvo na štetu S.N. utvrđuje se iz same komunikacije između prijavljenih, iz koje komunikacije se utvrđuje da su oštećenom napravili zasjedu u cilju lišenja života, te da su mu nakon toga nanijeli nepotrebne patnje i bol, a s obzirom na to da iz poruka proizilazi da su izvršioci dobili uputstva da oštećenog biju, ispituju čitavu noć, kako bi od njega izvukli sve, uključujući štekove oružja suprotstavaljene kriminalne organizacije, navodi se u spisima.

– On je lišen slobode po međunarodnoj potjernici Crne Gore, raspisanoj od strane NCB Interpol Podgorica, a radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi pred pravosudnim organima naše države zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i krivičnog djela teško ubistvo. On se sumnjiči da je zajedno sa drugim licima tokom 2020. godine postao član kriminalne organizacije koja je, shodno kriminalnom planu, planirala lišenje života N.S., te da je učestvovao u radnjama koje su prethodile lišenju života N.S. kao i uklanjanju tragova ovog krivičnog djela nakon što je N.S. lišen života, saopštili su iz policiјe.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je ranije optužnicu protiv јednog od navodnih vođa "kavačkog klana" Slobodana Kašćelana (58) i njegove trinaestočlane grupe koјi su okrivljeni za teško ubistvo Nikole Stanišića.

Pored Kašćelana, na optužnici su se našli i navodni vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer (49), zatim Radoje Živković (35) iz Nikšića, Milan Vujotić (39) iz Podgorice, Dragan Knežević (40) iz Kotora, Vladimir Vučković (45) iz Nikšića, Srđan Jurišević (48) iz Tivta, Zdravko Perunović (45) iz Nikšića, Miloš Radonjić (45) iz Kotora, Darko Prelević (30) iz Pljevalja, Aleksandar Dragićević (35) iz Podgorice, Zoran Kažić (45) iz Podgorice i Milan Knežević (43) iz Podgorice.

SDT je ranije saopštilo da sumnjaju da je Podgoričanin Nikola Stanišić ubijen početkom avgusta 2020. godine, a da je nakon zločina njegovo tijelo uništeno na zasad nepoznatoj lokaciji. Kašćelan je, kako pretpostavljaјu istražitelji, sumnjao da ga Nikola Stanišić prati zbog čega je navodno i tražio likvidaciju tog Podgoričanina, proizilazi iz spisa koje su crnogorskim istražiteljima dostavile kolege iz Europola.

Prema sudskim spisima, Stanišića su 1. avgusta 2020. godine, oko 16 časova, oteli Vučković, Jurišević i Radonjić, i to nakon što im je Kažić javio da je Stanišić izašao iz svoje kuće i da se kreće putnim pravcem Kotor – Trojica – Vrmac.

Stanišića su, prema toj dokumentaciji, mučili i u noći između 1. i 2. avgusta 2020. godine, a svemu je prisustvovao i Kašćelan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 00:43