/ - ЧАЂЕНОВИЋ И КАТНИЋ
07/01/2022 u 16:45 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На нишану кланова Катнић, Чађеновић, Кашћелан и Беливук...

Прошле године спријечено је више од 15 планираних убистава

Иако током 2021. полиција и форензичари нису изашли на лице мјеста ради крвавих обрачуна криминалних кланова, Специјално државно тужилаштво успјело је да спријечи планиране покушаје ликвидација чија мета су били како одређени чланова криминалних организација, тако и дравни тужиоци, полицијски службеници и други. Спријечено је више од 15 планираних убистава.

Пресретнуте поруке које је Ђукић слао из Украјине: Треба упријети док је нова влада, да се спасим доље

Готово да нити један прес СДТ-а за медије током прошле године није прошао без података о спријеченим ликвидацијама, па је тако јавност била упозната са детаљима криминалних група који су метке спремали за своје „ривале“.

image
- фото: СДТ

Црногорска полиција и Специјално државно тужилаштво спријечили су ликвидацију Београђанина Вељка Беливука, званог Веља Невоља, која је, према незваничним информацијама, била планирана у Тивту 22. јануара. То кривично дјело, како се сумња, требало је да буде извршено у наставку рата криминалих кланова. 

Специјални тужилац Саша Чађеновић потврдио је на прес-конференцији 28. јануара писања „Дана“ да је спријечена планирана ликвидација импровизованом експлозивном направом. Према незваничним информацијама, Специјално тужилаштво терети Јанка Вукадиновића да стоји иза планираних ликвидација која су требале да буду извршене у Подгорици и Тивту.

(ФОТО) Монструозне поруке Ђукића и чланова клана: Разнијећу тужиоца у 100 комада, судију успавати шипком по глави

Ради се о експлозивој направи велике разорне моћи, убојно дејство у пречнику 100 метара, укупне тежине 5,8 килограма, од чега су у исту била смјештена око 3,2 килограма пластичног експлозива. Према до сада прикупљеним доказима, била је припремљена за качење на кров возила у покрету. Ухапшени су Т.Х., М.М. и И.Д. због сумње да су извршили кривична дјела стварање криминалне организације, а Т.Х. и М.М. су осумњичени и за недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

Убиство је требало да буде извршено у Бару. Експлозивна направа је пронађена сакривена у возилу осумњиченог М.М., када је и лишен слободе.

image
- фото: СДТ

– Сумња се да су непосредни извршиоци, односно ова криминална организација, за дјело у Тивту требало да добију између 700.000 и 1,3 милиона еура, за дјело које је планирано у Подгорици 500.000 еура, док је за дјело које је планирано у Бару овој криминалној организацији требало да буде исплаћено око 50.000 еура, и то само непосредним извршиоцима – рекао је тада Чађеновић.

У предмету под радним називом „Мета 1“, службеници СБПОК, у сарадњи са колегама из херцегновске и подгоричке полиције, спријечили су дјеловање криминалне организације која је имала за циљ да убије најмање три особе.

image
- фото: СДТ

У Тивту су, као је истрага утврдила, требали да буду убијени Вељко Беливук и Марко Миљковић, због чега су ухапшени Радована Станишић, Миле Јовановић и још једна особа. У Будви је припремана ликвидација Марка Љубише Кана, за шта се терете ухапшени српски држављани Л. И. и С. С. док организатор те криминалне групе није идентификован. У наставку акције ухапшен је и Г.М. због сумње да је извршио кривично дјело стварање криминалне организације.

(ФОТО) Истрага против Ђукића и групе: За смјену Катнића и Чађеновића извршној власти планирали дати милион еура

Надлежни органи дошли су до сумње да је криминална група која је планирала убиство вође „кавачког клана“ Слободана Кашћелана и особа блиских тој криминалој организацији улогу убице додијелила члану који је добио статус свједока сарадника. Извршилац је требало да буде и М. Јовановић. 

Као организатор ове групе, која је наводно блиска „шкаљарском клану“, означен је Јанко Вукадиновић, а истрагом су обухваћени и његови сарадници.

image
- фото: СДТ

– Осумњичена М.А. је прихватила да извршава наредбе и упутства организатора криминалне организације В.Ј., да преноси поруке између чланова и да обезбјеђује криптовану комуникацију – рекао је раније Чађеновић.

Из Специјалног државног тужилаштва је саопштено да је Слободан Кашћелан требало да буде ликвидиран док је блиндираним аутомобилом долазио на суђење у Виши суд у Подгорици.

Према информацијама из истраге, план је био да се Кашћелан ликвидира активирањем експлозивне направе тешке 3,2 килограма када се његов аутомобил заустави на једном од семафора у Подгорици. Тог дана било је заказано суђење Кашћелану по оптужби за прање новца, али је одложено.

image
- фото: СДТ

– Сумња се да су непосредни извршиоци, односно ова криминална организација, за дјело у Тивту требали да добију између 700.000 и 1,3 милиона еура, за дјело које је планирано у Подгорици 500.000 еура, док је за дјело које је планирано у Бару овој криминалној организацији требало да буде исплаћено око 50.000 еура, и то само непосредним извршиоцима – саопштио је раније специјални тужилац Саша Чађеновић.

У подгоричком Вишем суду одржана је контрола оптужнице, током новембра, против групе која се доводи у везу са покушајем убиства Милића Миње Шаковића. Та група повезује се са кавачким кланом. Специјално тужилаштво подигло је оптужницу против седмочлане групе припадника кавачког клана који је планирао ликвидацију  Шаковића.

image
- ЧАЂЕНОВИЋ И КАТНИЋ

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић казао је 19.новембра на заједничкој прес конференцији СДТ-а и УП  да  су припадници организоваих криминалних група планирали да убију 15 припадника СПО.

Ђикићева мета Катнић и Чађеновић

Баранин Стефан Ђукић, који је према оптужбама Специјалног државног тужилаштва, планирао убиство главног специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића, Саше Чађеновића, судије Биљане Ускоковић, бившег службеника УП Зорана Лазовића, давао је криминалној организацији прецизна упутства порукама. Такође, планирао је и да побјегне из украјинског затвора гдје борави због покушаја убиства Радоја Звицера.

Када је ријеч о бјежању из затвора, написао је "морамо полако то направити, направимо ли грешку одосмо у ИТТ не извади нас ни бог од тамо". Ђукић је својим сарадницима слао и поруку да треба да "упру док је нова влада да се спасим..."питај га доље оће ли маћ Ч. и К. (Чађеновића и Катнића) - " Он је луд човјек, само да га макну разнијећу га у 100 комада и њега и брата...држава је ријешила била да нас почисти, треба убит ове полицајце што су то урадили.. садкад их макну побит их треба..ошегат и њега и Ч. (Катнића и Чађеновића)".

Катнић је навео да  се са претходним министрима унутрашњих послова четири године мучио да повећа број припадника Специјалног полицијског одјелења (СПО) и додао да му је садашњи министар Сергеј Секуловић то омогућио након што му је послао допис. 

image
- фото: СДТ

А онда је злогласна група Стефана Ђукића планирала и бруталан напад на судију Ускоковић. "Можемо ли испитати ђе живи Б.У. ова ми судија, оћу да је поломим, нећу да ми она суди, морам је послат на опоравак...", дио је свирепог осујећеног плана Ђукића и његових другова које је спријечило СДТ. Како је наведено, криминална група коју је предводио Ђукић, који важи за сарадника шкаљарскиг клана, осумњичени су планирали да убију Катнића и Чађеновића, да специјалног тужиоца "ошегају и заливаде". Тужилаштво је раније саопштило да су судији Ускоковић планирали да поломе кости.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:12