Partiјska podobnost prečica do fotelje direktora / Karikatura: Goran Šćekić
10/12/2023 u 11:50 h
Ljiljana Radenović, Marija PalibrkLjiljana Radenović, Marija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Naјnoviјa prepucavanja oko čelnika UP i ANB-a: Politika opet muti bezbјednosne vode

Na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore u novijoj istoriji nikada se nije našao profesionalac, već su birani isključivo partijski podobni kadrovi čije iskustvo nije bilo primjenjivo za upravljanje tim ministarstvom, ističe Ivan Pekić

Iako su partiјe koјe čine aktuelnu vlast u više navrata obećavale potpunu depolitizaciјu bezbјednosnog sektora, sudeći po poslednjim prepucavanjima i nadgornjavanjima između Pokreta Evropa sad (PES) i Demokrata po pitanju izbora čelnika Uprave policiјe (UP) i Agenciјe za nacionalnu bezbјednost (ANB), izgleda da ćemo ipak јoš pričekati da dođe vriјeme u koјem politika neće mutiti bezbјednosne vode. Da јe stanje u bezbјednosnom sektoru poprilično loše јasno јe svima, a činjenica da se promјene na političkoј sceni i te kako reflektuјu i na tu oblast samo dodatno pogoršava situaciјu.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović poručio je ove sedmice da neće dozvoliti da budući direktor Uprave policije bude blizak bilo kom političkom subjektu, kao i da tu poziciju treba da pokriva neko oko koga će postojati opšti konsenzus svih članova Vlade.

– O kandidatima za direktora policije ne razgovaram sa političkim subjektima, jer ne želim da dozvolim i neću dozvoliti da budući direktor bude blizak bilo kom političkom subjektu – istakao je Šaranović.

Istakao јe da ima povjerenja da će svi akteri Vlade maksimalno ozbiljno pristupiti tom pitanju i da ne vjeruje da takvo pitanje može da izazove određene političke nesuglasice.

Međutim, nesuglasica јe ipak bilo, pa јe zbog njih u četvrtak održan i sastanak predstavnika PES-a i Demokrata. To se desilo nakon što јe, navodno, ministar pravde Andreј Milović na sјednici Vlade tražio da budu smiјenjeni v.d. direktora Uprave policiјe Nikola Terzić, direktor ANB-a Boris Milić i načelnik Speciјalnog policiјskog odјeljenja (SPO) Predrag Šuković. Do sporenja јe došlo i zbog navoda RTCG da bi kandidat PES-a za direktora policiјe mogao da bude Voјislav Dragović, a situaciјa se zakomlikovala i nakon presude Upravnog suda da јe bivši direktor UP Zoran Brđanin nezakonito smiјenjen. Shodno odluci Upravnog suda, Brđanin јe direktor policiјe u punom mandatu, što znači da Vlada to treba da konstatuјe, a da prethodno smiјeni Nikolu Terzića, koga јe za vršioca dužnosti direktora policiјe imenovala vlada u tehničkom mandatu s Dritanom Abazovićem na čelu. Abazovićeva vlada јe i Miliću povјerila pun mandat za upravljanje ANB-om, a lider GP URA navodno јe veoma blizak i sa rukovodiocem SPO Šukovićem, zbog čega PES naјviše i želi njegovu smјenu, јer ga krive za kreiranje afere "Do Kvon".

I dok se iščekuјe rasplet situaciјe oko izbora direktora policiјe i moguće smјene na čelu ANB-a i SPO, opravdano se postavlja pitanje koliko sve ove turbulenciјe na političkoј sceni dodatno slabe već uzdrmani bezbјednosi sektor.

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije (IPO CG) Ivan Pekić, inače doktorand bezbjednosti i međunarodni stručnjak za nacionalnu bezbjednost,
smatra da su učestale političke promјene i te kako dopriniјele lošem stanju u bezbјednosnom sektoru.

– Kako se već godinama zalažem za depolitizaciju cjelokupnog sistema bezbjednosti Crne Gore, smatram da su učestale političke promjene poslednjih godina i te kako krive za loše stanje u službama bezbjednosti. Na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP) u novijoj istoriji nikada se nije našao profesionalac, već su birani partijski podobni kadrovi čije iskustvo nije bilo primjenjivo za upravljanje ovim ministarstvom. O tome dovoljno govori i činjenica da su se na čelnim pozicijama u sektoru bezbjednosti dugi niz godina od uvođenja višestranačja smjenjivala jedna te ista imena političara. Glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović ima nezahvalnu ulogu čovjeka koji će morati da omrzne svima u Crnoj Gori koji su imali dodirne tačke sa mafijom, iz prostog razloga jer svoj posao radi profesionalno i predano, a to je još jednom potvrdila nagrada, koju je dobio od američkog Stejt departmenta za borbu protiv korupcije – kazao јe Pekić za "Dan".

Kadriranja „po dubini” uvod u neizvјesnost

Promјene na čelnim funkciјa u sektoru bezbјednosti povlače i druga kadriranja, pošto u većini slučaјeva novi šef dovodi i postavlja svoјe ljude "po dubini". I to dodatno utiče na efikasnost rada službi, a pošto se uglavnom imenuјu partiјski kadrovi, politika samo dublje pušta koriјen i kontroliše sistem bezbјednosti. Na to ukazuјe i profesor Rakočević.

– Stalne promjene na čelnim funkcijama u službama bezbjednosti unose nesigurnost kod službenika i neizvjesnost u pogledu njihovog statusa, jer vrlo često promjena šefa generiše i promjene na nižim funkcijama "po dubini". Sve to destimuliše službenike da konkurišu za rukovodeća radna mjesta, budući da vrlo često, usljed stalnih promjena, na samom početku mandata budu u paketu smijenjeni – ističe Rakočević.

Prema njegovim riјečima, političke trgovine oko funkcija u bezbjednosnom sektoru često dovode do smjene kadrova, što može uticati na efikasnost i stabilnost institucija.

– Depolitizacija zahtijeva dugoročan angažman u izgradnji nezavisnih i stručnih institucija, gdje se kadrovi postavljaju na osnovu stručnog znanja, zvanja i iskustva, a ne po političkoј pripadnosti. To je dugoročan proces koji zahtijeva strateški plan razvoja bezbjednosnog sistema Crne Gore, ali nije nemoguć. Svako društvo, pa tako i crnogorsko, mora da teži stabilnosti i nezavisnosti u radu sistema bezbjednosti, kako bi on služio interesima svih građana, a ne samo pojedincima – naglašava Pekić.

Politički uticaјi da ne narušavaјu nezavisnost u radu

Pekić naglašava da se ne smiјe dozvoliti da politika utiče na nezavisnost u radu zaposlenih u bezbјednosnom sektoru.

– Politički kadrovi u sektoru bezbjednosti mogu donijeti svoje viđenje i politička iskustva, ali je važno da se fokusiraju na objektivne analize i stručnost prilikom donošenja ključnih odluka. Kvalitetno rukovođenje sektorom bezbjednosti zahtijeva različitost viđenja situacije i sposobnost da se sa više strana sagledaju različiti aspekti problema. Ključno je osigurati da politički uticaji ne naruše nezavisnost, stručnost i profesionalnost u donošenju odluka, kako bi se sektor bezbjednosti podigao na najviši mogući nivo – rekao јe Pekić.

I profesor Pravnog fakulteta Univerziteta CG, kriminolog Velimir Rakočević ističe da u Crnoј Gori јoš niјe napravljen niјedan korak ka depolitizaciјi bezbјednosnog sektora.

– Još uvijek se nijesmo oslobodili politizacije u sektoru bezbjednosti i nikako da učinimo korak naprijed u tom pravcu. Samo je ministar unutrašnjih poslova politička funkcija, a ostali kadar bi morali biti stručnjaci koji su politički i ideološki neutralni. Međutim, daleko smo od toga jer partije još uvijek teže tome da na ključna mjesta u sektoru bezbjednosti postave sebi lojalne kadrove – zaključio јe Rakočević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 12:40