Радован Алексић / Дан
28/11/2021 u 09:39 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Након обустављања поступка за покушај убиства: Скинута хипотека са стана Радована Алексића

Алексић је у притвору провео два мјесеца, а потом је уз понуђено јемство пуштен да се брани са слободе. Као средство обезбјеђења за укидање притвора он је тада понудио породични стан од 59 квадрата у ужем центру Подгорице, који је процијењен на 63.000 еура

Након што је Више државно тужилаштво у Подгорици обуставило кривични поступак у односу на бившег шефа контраобавјештајне службе Радована Алексића, повучена је и одлука о јемству, односно скинута је хипотека са стана који је он понудио крајем 2016. у замјену за слободу, потврђено је "Дану" из Вишег суда у Подгорици.

Алексић је био оптужен да је 11. јула 2016. године у центру Подгорице покушао да убије некадашњег шефа полицијског Одјељења за борбу против организованог криминала и корупције Предрага Шуковића. Он је ухапшен три мјесеца након што је Шуковић рањен, када му је и одређен притвор. У притвору је провео два мјесеца, а потом је уз понуђено јемство пуштен да се брани са слободе. Као средство обезбјеђења за укидање притвора Алексић је понудио породични стан од 59 квадрата у ужем центру Подгорице, који је процијењен на 63.000 еура.

Још у мају прошле године, приликом контроле оптужнице, одбрана је тражила обуставу поступка јер, како су тада оцијенили, тужилаштво није понудило довољно доказа да је Алексић покушао да убије Шуковића. Насупрот одбрани, виши државни тужилац Жељко Томковић остао је у цјелости при оптужници. Ипак, суд је одлучио да оптужницу врати на допуну. Алексићева одбрана је указала да је валидност исказа свједока упитна, а имајући у виду да су тај статус добила лица која су се пријавила да су на снимку који је објављен у медијима препознала Алексића, којег прије тога нијесу видјела минимум десет година.

Антрополошки налаз одбацио оптужбе

Из Вишег тужилаштва је прије мјесец дана саопштено да је кривични поступак против Алексића обустављен након што је антрополошки налаз вјештака Судско-медицинског одбора Медицинског факултета у Београду показао да он није особа са видео-снимка која је покушала да убије Шуковића.

– У предмету формираном против Р.А. због кривичног дјела убиство у покушају учињено на штету П.Ш., након што је рјешењем Вијећа Вишег суда у Подгорици оптужница враћена тужилаштву ради допуне, ово тужилаштво је, између осталог, путем замолнице упућене надлежним правосудним органима Републике Србије затражило антрополошко вјештачење од стране Медицинског факултета у Београду – Института за судску медицину Судско-медицинског одбора – саопштено је тада из ВДТ-а.

Адвокат Милан Вујовић је приликом контроле оптужнице истакао да сматра да су искази свједока мотивисани понуђеном наградом. Наиме, када је Шуковић рањен расписана је награде од 30.000 еура, а тај износ обећан је оном ко препозна нападача са фотографије направљене на основу снимка са једне од надзорних камера у близини мјеста на којем је рањен Шуковић. Недуго након тога, Алексића су његове бивше колеге из војске означиле као особу која је пуцала, иако га, како су и сами навели, нијесу видјеле најмање десет година. Убрзо након свједочења, један од свједока тражио је да му буде исплаћен обећани износ новца.

Алексић је од почетка негирао кривично дјело и било какву умијешаност у рањавање Шуковића, тврдећи да 11. јула 2016. није био у Црној Гори, што је потврђено и вјештачењем телекомуникација, које је показало да је Алексићев телефон у вријеме рањавања Шуковића регистрован на једној локацији у Београду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 03:34